18 черв. 2020 12:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

158

0

Вінничан просять не брати в руки пташенят, які випали з гнізда

Вінничан просять не брати в руки пташенят, які випали з гнізда

За незнанням і маючи беззаперечно добрі наміри, люди часто підбирають пташенят та забирають додому



Вінничан просять не брати в руки пташенят, які випали з гнізда

Зараз активно проявляється період так званого «птахопаду», в цей період пернаті здійснюють перші спроби польотів. За незнанням і маючи беззаперечно добрі наміри, люди часто підбирають пташенят та забирають додому. Але лісівники просять не робити цього, бо насправді пташеня не залишили і не загубили.

Про це йдеться на сайті Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства.

Для птахів - це нормальний процес, коли пташенята вчаться самостійно літати, роблять перші самостійні спроби, а батьки обов’язково знаходяться поряд. Пташенята часто вилітають, не маючи повноцінного оперення, а совенята - то й зовсім у пуховому вбранні.

Іноді ці невдалі польоти, що чергуються із падіннями і поверненнями до гнізда, тривають близько тижня. І тільки пройшовши такий суворий «навчальний період», пташеня впевнено може злетіти в небо і покинути батьківське гніздо.

Так, насправді багато пташенят-злетків можуть стати легкою здобиччю для хижаків (як домашніх котів чи собак, так і диких тварин). Але це все – логічні закони природи. Один із них - виживає сильніший, хоч іноді це звучить жорстоко.

Але ще гірше – це те, що у більшості випадків, коли підбирають пташенят, малюки гинуть. Часто у неволі у тварин розвивається глибокий стрес, порушується травлення, пропадає апетит, знижується імунітет. Пташенята деяких видів у неволі взагалі не виживають... А у природному середовищі у них досить високі шанси вижити. Тому побачивши злетка, найкраще – не чіпати пташеня, залишити його на місці. Або ж посадіть його на гілку найближчого дерева.

У випадку, якщо пташеня травмоване, вінничани можуть звернутись по допомогу до волонтерів.

Олександр Островський (в «Фейсбук» - Aleksandr Ostrovsky), тел (097) 511-35-61, ОО "Винницкое областное общество защиты животных".

Раніше Вінниця.info публікувала матеріал про Олександра Островського, який за фахом масажист та весь свій вільний час присвячує рятуванню тварин: вигодовує, лікує, прилаштовує їх у сім’ї. Лише за останніх 5 років стерилізував 134 вуличних котиків та собачок. Зараз під його опікою близько 80 пернатих і хвостатих.

Вінниця.info