7 трав. 2019 09:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

81

0

Вінничанам нагадали, яку символіку заборонено використовувати 8 і 9 травня

Вінничанам нагадали, яку символіку заборонено використовувати 8 і 9 травня

8 та 9 травня в Україні відзначають день День пам’яті та примирення, а також 74-річницю Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні.


Вінничанам нагадали, яку символіку заборонено використовувати 8 і 9 травня

8 та 9 травня в Україні відзначають день День пам’яті та примирення, а також 74-річницю Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні. В ці дні на Вінниччині заплановані масові заходи, у яких візьме участь велика кількість громадян. Громадян закликають дотримуватися норм чинного законодавства України, у тому числі й тих, що стосуються заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної символіки.

Про це повідомляє відділ комунікації ГУ НП Вінниччини.

Статтею 39 Конституції України громадянам гарантується право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації.

Але при цьому ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»заборонено виготовлення, поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі, у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів.

За вищевказані правопорушення статтею 436-1 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої, крім випадків, передбачених частинами другою і третьою статті 4 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"

Якщо ж ці дії були вчинені представником влади або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із конфіскацією майна або без такої.

Крім того, згідно ст. 173-3 КУПаП за виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собоюнакладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Вінничанам нагадали, яку символіку заборонено використовувати 8 і 9 травня

Читайте також: Польова кухня, зустріч з ветеранами і спортивна естафета – як Вінниця відзначатиме День пам’яті і День перемоги.

Вінниця.info