9 груд. 2020 09:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

168

0

Вінничанам порадили, як обрати якісну і безпечну для здоров’я штучну ялинку

Вінничанам порадили, як обрати якісну і безпечну для здоров’я штучну ялинку

До покупки штучної ялинки потрібно підійти відповідально, радять фахівці


Вінничанам порадили, як обрати якісну і безпечну для здоров’я штучну ялинку

Незабаром усі будуть святкувати Новий рік. Уже по-троху розпочинаються перші підготовки до новорічних та різдвяних свят – купуються подарунки, складається меню для святкового столу. Головним атрибутом Нового року – є ялинка. Щороку стоїть вибір: купувати живу та запашну ялинку, чи штучну, яка слугуватиме декілька років?

Думки з цього приводу у багатьох різняться. Хтось «за» живу ялинку. Аргумент такий, що в домі завжди «стоїть» запах хвої, що додає ще більше святкового настрою. Інші віддають перевагу штучній ялинці, бо кажуть, що так немає вирубки молодих дерев, а тому і шкоди природі. Але до покупки штучної ялинки потрібно підійти відповідально, радять фахівці.

На сайті Держпродспоживслужби у Вінницькій області, вінничанам дали декілька порад, на що звернути увагу при купівлі штучної ялинки.

Дизайн: ви можете вибрати штучну ялинку будь-якого розміру та кольору, асортимент вас приємно вразить.

Довговічність: якісна штучна ялинка може прослужити 10-15 років, за умови правильної експлуатації.

Легкість у догляді та чистота оселі: штучну ялинку можна легко мити, а голки зі штучної ялинки не обсипаються. Забудьте про щоденне прибирання і чистку килимів.

Збереження природних ресурсів: хвойні дерева ростуть багато років, а потім прикрашають наш будинок всього декілька тижнів, що важко назвати екологічним рішенням.

В першу чергу варто звернути увагу на матеріал:

  • Литі ялинки з поліетилену служать роками, мають найбільш реалістичний вигляд та є абсолютно безпечними, але й коштують дорожче інших варіантів.
  • Ялинки з полівінілхлориду (ПВХ) також дуже привабливі, стійкі до займання, більш демократичні за ціною, але не такі зносостійкі.
  • Ялинки з волосіні дуже пухнасті та виглядають менш реалістично, такі ялинки не можна назвати зносостійкими та стійкими до займання, але вони також користуються попитом завдяки низькій вартості. Якщо ви, все ж таки, вирішили придбати ялинку з волосіні - будьте обережними з бенгальськими вогниками, гірляндами та розташовуйте ялинку подалі від батарей і систем теплопостачання.
  • Проведіть рукою по «хвої» ялинки, вона має бути тверда та пружна, а також міцно закріплена.
  • Зверніть увагу на підставку, вона повинна бути стійкою та бажано металевою.

Штучна ялинка не повинна мати різкий хімічний запах:

  • Понюхійте голки та стовбур штучної ялинки, якісні вироби не повинні мати різкий хімічний запах.
  • Сертифікат – невід'ємна складова якісного та безпечного виробу.
  • Обов'язково попросіть у консультанта сертифікат якості, який би свідчив про те, що штучна ялинка не містить шкідливих речовин (формальдегідів, фенолу) та є вогнестійкою. Також, на етикетці обов'язково має бути вказаний виробник, країна та дата виготовлення.

Нагадаємо, у Вінниці з 15 грудня продаватимуть ялинки. Для продажу визначили 5 ялинкових базарів, які діятимуть по місту.

Цього року карантин вніс свої корективи у святкування. Як уже повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, у цьому році головної вінницької ялинки в Центральному парку ім. Леонтовича не буде. А святкові заходи будуть перенесені в онлайн-формат.

Місто буде прикрашено святковою ілюмінацією, на майдані Незалежності встановлять вертеп.

Нагадаємо, новорічна ялинка від вінницьких лісників обійдеться від 84 до 432 гривень.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info