23 лют. 2023 13:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

141

0

Вінничанам роз’яснили, чи безпечно робити кілька щеплень в один день

Вінничанам роз’яснили, чи безпечно робити кілька щеплень в один день

Така методика є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист


Вінничанам роз’яснили, чи безпечно робити кілька щеплень в один день

У Міністерстві охорони здоров’я роз’яснили, що введення кількох вакцин одночасно – це нормально. Це доведено численними дослідженнями.

Така методика є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист.

«Одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щоденно контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою», – кажуть в МОЗ.

Але додають, що не всі вакцини можна комбінувати.

До прикладу, вакцину від COVID-19 можна вводити одночасно лише з неактивованою вакциною від грипу. З усіма іншими щепленнями потрібно дотримуватися інтервалу мінімум у два тижні.

Вакцину БЦЖ вводять з інтервалом в один місяць з іншими, крім вакцини від гепатиту B.

Перед тим, як зробити декілька додаткових рекомендованих щеплень, потрібно порадитися з сімейним лікарем. Він запропонує схему щеплень з урахуванням кожної з вакцин.

Раніше ми писали, що Вінницька область отримала автобус від ВООЗ, який використовуватиметься мобільними бригадами вакцинації проти COVID-19, кору та дифтерії.

А наприкінці 2022 року Вінниччина отримала від Центру громадського здоров’я вакцини для профілактики дифтерії, кашлюку, правця та туберкульозу

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info