20 берез. 2021 11:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

386

0

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки

Зі 100 тисяч населення до війни – у Вінниці залишилося менше половини


Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки

77 років тому, 20 березня 1944 року, завершилася нацистська окупація Вінниці. Тривала вона 974 дні. Зі 100 тисяч населення до війни – у Вінниці залишилося менше половини. Для звільнення міста від окупантів було задіяно сили Першого та Другого Українських фронтів.

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки

«Безпосередні бої за Вінницю вела 38-а армія генерала Кирила Москаленка, а учасниками військових дій були майже півмільйона військових, з яких 125 отримали звання Героя Радянського Союзу. Згодом 11 військовим частинам було присвоєно почесні найменування «Вінницьких».

За жахливий період нацистської окупації громада міста пережила 2 масових розстріли єврейського населення, викриття жахливого злочину радянського режиму – розкопки невинно страчених у 1937-1938 рр. жителів міста й області, жорстоке знищення пацієнтів Вінницької психлікарні, непосильні податки та насильницьке вивезення на роботу до Німеччини біля 13 тисяч жителів… А ще щоденна боротьба з голодом, хворобами та постійною загрозою фізичного знищення, репресії та смертна кара за будь-який опір, перебування в гетто, концентраційних та трудових таборах.

Щоб вижити, містяни відбудовували установи та знищену інфраструктуру, а задля майбутнього відновлювали навчання в освітніх закладах, зокрема з українською мовою та вивченням історії України, навіть під загрозою смерті.

І лише 20 березня 1944 року для жителів міста завершилася майже трирічне перебування під окупацією, в нестерпних умовах смерті й ненависті, страху й відчаю, насилля й розрухи. Зі 100 тисяч населення до війни у Вінниці залишилося менше половини.

Сьогодні тема окупації для українців болить як ніколи – в Україні уже впродовж 7 років Росією окупований Крим та окремі райони Донецької і Луганської областей», – написав у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов.

У Центрі історії Вінниці опублікували малознані фото міста березня 1944 року:

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки - фото 2

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки - фото 3

Майдан Каліча (нині площа Юрія Гагаріна), 1944 рік. На фото – Калічанський ринок, трамвайні колії, вдалині – силует Воскресенської церкви та православного кладовища. Вгорі ліворуч – будівля теперішнього поліційного і пожежного відділку (вул. Пирогова, 4), пошкоджена вогнем. Фото з архіву Романа Мархеля.

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки - фото 4

Житловий будинок, 1944 рік. Нині розташовується за адресою Соборна, 79. Фото з архіву Романа Мархеля.

Вінничанам розповіли про нацистську окупацію міста, яка тривала майже три роки - фото 5

Житловий будинок, 1944 рік. Нині реконструйований, розташовується за адресою Соборна, 75. Фото з архіву Романа Мархеля.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, історичне фото зі сторінки Сергія Моргунова та з Центру історії Вінниці