27 січ. 2023 17:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

98

0

Вінничанам розповіли, як отримати протитуберкульозну допомогу в умовах війни

Вінничанам розповіли, як отримати протитуберкульозну допомогу в умовах війни

Попри війну, люди з туберкульозом можуть безоплатно отримати медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров’я, який продовжує працювати


Вінничанам розповіли, як отримати протитуберкульозну допомогу в умовах війни

Попри війну, люди з туберкульозом можуть безоплатно отримати медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров’я, який продовжує працювати. Йдеться саме про діагностику, стаціонарне лікування, а також отримання спеціального курсу ліків для терапії в домашніх умовах.

У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради закликають звернути увагу на наступні симптоми:

  • Кашель понад два тижні;
  • Сліди крові у мокротинні;
  • Біль у грудях;
  • Втрата апетиту та ваги;
  • Постійна втома.

При наявності цих симптомів слід звернутись до сімейного лікаря або безпосередньо до лікаря-фтизіатра. Направлення для цього не потрібне.

Знайти найближчий протитуберкульозний заклад та фтизіатра можна:

  • У контакт-центрі Національної служби здоров’я України за номером 16-77;
  • За посиланням від Центру громадського здоров’я України.

Щоб продовжити лікування проти туберкульозу в домашніх умовах під наглядом спеціаліста первинної ланки, слід зв’язатись зі своїм лікарем та запитати у нього, як тепер отримувати допомогу. Якщо контакт втрачений або було змінено місце проживання, потрібно знайти нового сімейного лікаря, який допоможе відновити терапію та супроводжуватиме лікування.

Всі заклади первинної ланки, які підписали договір з НСЗУ на пакет послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», надають такі безоплатні послуги:

  • Контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка;
  • Динамічне спостереження за станом пацієнта;
  • Організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;
  • Визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;
  • Організація та забезпечення зберігання протитуберкульозних препаратів, що їх сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

«При появі перших симптомів туберкульозу не можна затягувати та займатись самолікуванням. Потрібно одразу звернутись до свого сімейного лікаря або напряму до лікаря-фтизіатра. Медична допомога пацієнтам з туберкульозом в Україні є безоплатною», – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

У Вінницькій області високоспеціалізовану медичну фтизіопульмонологічну допомогу населенню, спрямовану на профілактику, своєчасну діагностику туберкульозу та інших захворювань органів дихання, лікування, зниження інвалідності та смертності населення внаслідок туберкульозу, надає комунальне некомерційне підприємство «Вінницький обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр Вінницької обласної Ради»

Місцезнаходження лікарні: Комплекс будівель та споруд, буд. б/н, с. Бохоники, Вінницький район, Вінницька область, 23233

Проїзд до закладу:

  • Маршрутним таксі «Вінниця-Рівець» від зупинки міського громадського транспорту «ринок «Урожай».
  • Маршрутним таксі № 10 А «Корея-Агрономічне» від зупинки міського громадського транспорту «вул. Валентина Отамановського» біля центрального універмагу або «ринок «Урожай» до зупинки «Протитуберкульозний диспансер».
  • Автобусами маршрутів «Вінниця – Гнівань», «Вінниця – Сутиски», «Вінниця – Ільківка», від зупинки міського громадського транспорту «Електромережа».

Телефон реєстратури закладу – (0432) 56-66-60.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ілюстративне