27 січ. 2020 10:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

403

0

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото

Солодощі, які можуть їсти не тільки вегани та сироїди, а й люди з цукровим діабетом та годуючі мами


Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото

«Веганські солодощі – це солодощі майбутнього. Ну точно люди в якийсь час перейдуть зі звичних до веганських. Навіть якщо і в магазинах продають солодощі, де на пачці пише, що вони корисні, все рівно серед інгредієнтів буде щось «не те». А розуміння корисного до людей прийде лише з часом».

Вінничанка Ангеліна Федорук виготовляє корисні солодощі, які можуть їсти не тільки вегани та сироїди, а й люди з цукровим діабетом та годуючі мами. Серед асортименту – цукерки з горіхами, сирки з кеш’ю, шоколад з керобу та зі спіруліною.

Журналісту Вінниця.info Ліна розповіла, чи дійсно веганські солодощі – корисна альтернатива звичним магазинним.

«Ідея виготовляти корисні солодощі виникла тоді, коли я дізналася, що є такі люди, як сироїди. Тоді почала цікавитися, що можна їсти більше салатів і менше м’яса, згодом «плавно» перейшла на вегетаріанство. Тоді я робила просто вдома солодощі – сухофрукти та горіхи та пригощала друзів. Всі ми любимо солодощі, а такі – крута альтернатива магазинним», – розповідає Ангеліна.

Активно розвивати справу з виготовлення солодощів, дівчина почала минулого року, коли звільнилась з роботи. Каже, що замість перших замовлень – роздавала цукерки друзям.

«Я працювала в офісі менеджером, але паралельно шукала себе в різних справах. Мала велике бажання – не прокидатися зранку, мати вільний графік і взагалі працюватися сама на себе. Я звільнилася та спробувала зайнятися виготовленням солодощів. Як виявилося, все, з чого потрібно було почати – просто замовити коробочки та пакування солодошів. Тоді ж придумала логотип «GloryRawBar», а знайомий графічний дизайнер допоміг реалізувати мій задум. Значок лого – символ вегетаріанства, я одразу думала, що точно має бути один зі знаків. Сама назва glory – тріумф, raw – тому що солодощі не тільки веганські, а також деякі підходять для сироїдів.

Перші місяці, коли замовлень не було, то роздавала по друзям. Розуміла, що інгредієнти – пішла на базар і скупилась. В «Інстаграмі» створила сторінку, далі пішли друзі моїх друзів і так по-тихеньку моя справа «розкручувалася», – каже дівчина.

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото

Ангеліна розповідає, що починала виготовляти досить прості солодощі. Переважно це були цукерки кулеподібної форми з горіхів та сухофруктів – інжир, курага, фініки.

Нині арсенал солодкого збільшився – 6 видів цукерок, батончики, сирки та шоколад.

«Цукерки за смаком різні – є з кислинкою, з кокосом. Стараюся робити також альтернативу: називаю деякі цукерки «Ферреро», там фінік з кокосовим маслом, який згодом охолоджую, цукерка стає пластичною, потім я катаю це в зелену гречку, яка просушена в дегідраторі і карамелізована, і зверху покриваю шоколадом. Це виглядає, як звичайна нам цукерка «Ферреро Роше», але на смак вона інша і користі в ній більше. В усіх «веганських темах», батончики – це стандарт. Просто горіхове аля-печиво, і зверху арахісова паста, додаю шоколад також. Також виготовляю сирки з кеш’ю. Це дійсно як сирний десерт. Він в морозилці зберігається 30 діб – провірено.

З шоколадом історія інша. Я сама в шоці з того, що вийшло аж 6 видів. За технологією все дуже просто: є терте какао і на основі нього можна вже робити шоколад. Класика – чорний та молочний. Далі є кероб – це для діток. Білий шоколад – додаю какао-масло, додаю арахісову пасту, кокосове молоко, цукор, кеш’ю. Далі думала зробити щось із супер-фудом. Це для нас як вітаміни. Тому вирішила спробувати шоколад зі спіруліною. Спіруліну використовую в порошковому вигляді, додаю в шоколад і це змінює колір – чорний із зеленим відтінком. Одразу віддаю щось нове на дегустацію своїй тренерці Олі. Вона скуштувала, але сказала: «Щось в цьому є, але народ ще не готовий», тому що шоколад мав присмак водорості. Хочеться, звісно, «взяти людей» кольором, щоб воно було незвично і натурально, але над смаком треба попрацювати, бо не всім спіруліна подобається», – каже Ангеліна.

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото - фото 2

Сам процес приготування солодощів – складний. Дівчина каже, що спочатку потрібно обрати якісний продукт, а потім вже починати робити.

«Все розпочинається з того, щоб знайти «точку», де ти можеш придбати завжди якісні горіхи, аби вони не були з «гірчинкою». Моя тренерка допомагала знаходити «точки», де можна оптом закупляти якісний товар. Тому далі я замочую горіхи, тому що є така інформація, що в них є фітинова кислота, і якщо не «вимочити» горіхи від 4 до 12 годин, то вони важко перетравлюються в організмі. Після того, як замочуються горіхи, їх потрібно просушити в дегідраторі – на це йде ще десь доба. Далі починаю міксувати в блендері – якщо ми говоримо про суміш горіхів. Також обов’язково використовую кухонні ваги. Ну і на кінець покриваю шоколадом солодощі. Найкращий момент для мене – коли вже все на пергаменті викладене і ти просто фасуєш солодощі по коробочках», – додає Ангеліна.

Нещодавно дівчина вирішила виготовляти солодощі на «чистому» шоколаді. Для цього через постачальників замовляє шоколадні брили з-за кордону.

«Шоколад – зовсім інша тема. Починаючи від того, як тобі приходить сировина – у великих брилах або в шоколадних чипсах. Ці брили потім потрібно подрібнити і в мене вже навіть з’явилися мозолі. Але процес приготування дуже крутий. Це така медитація. Особливо запах. А потім розливаєш шоколад по формах – виходить щось дуже чудесне. Тому мені однозначно «зайшла» шоколадна тема.

Поки що «чисто» займатися шоколадом не можу, бо лише нещодавно пройшла майстер-клас. І так ще люди купують солодощі, які я і раніше робила, вони їм ще не набридли. Але якщо говорити про те, що швидше виготовляти – то шоколад менш енергозатратніший, ніж горіхи, на які йде кілька діб. В цукерках, які я виготовляю – 80% шоколаду і 20% кокосового цукру. Для моєї мами, наприклад, це гіркий шоколад, але в цьому і «прикол». І шоколад цей насправді не гіркий, він дуже насичений, можна відчути нотку», – каже Ангеліна.

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото - фото 3

Такі цукерки та шоколад, за словами Ангеліни, можуть їсти не тільки вегани та сироїди, але й люди, які мають цукровий діабет, або ж годуючі мами. Але додає, що переважно людям важно звикнути до смаку «інших» солодощів.

«Перевірено, що солодощі, які я виготовляю, можуть їсти люди з цукровим діабетом, годуючі мами, можна маленьким діткам. Спочатку мені було тривожно. Я читала про те, що це все корисно, робила розбір продуктів.

Я пам’ятаю, робила якийсь виріб і мені хтось зі знайомих сказав, що їм це не сподобалося. Мене це дуже образило, але я потім розуміла, чому. Тому що в людей затуплені смакові рецептори. Всі порівнюють веганські солодощі із простими, які ми бачимо на стелажах в магазині. Для когось це не дуже солодко, але коли почала пригощати людей, які займаються спортом, виключають зі свого раціону цукор, то їм солодощі – супер», – каже дівчина.

Ангеліна переважно продає продукцію через «Інстаграм», каже, так більше потенційних покупців, але також солодощі можна зустріти в деяких вінницьких кав’ярнях. Дівчина розповідає про пошук місць, «намотаний» кілометраж та як нелегко було знайти контакт із власниками кав’ярень.

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото - фото 4

«Коли деякий час жила в Києві, то просто розповсюджувала солодощі між «своїми» людьми, а коли переїхала у Вінницю зрозуміла, що тут немає «веганської кухні» і є можливість почати тут свою справу. Думала, що якщо маленьке місто, як Вінниця, то тему веганських солодощів можна буде легко розповсюдити. Виявилося, що не все так просто. Люди трішки жахаються, особливо власники кав’ярень. Для них термін зберігання два тижні – це надто мало, тому що якщо солодощі ніхто не візьме, вони зіпсуються і потім їх прийдеться викинути. Спочатку я ходила від Замостянської до центру і так далі, заходила в кожну кав’ярню. Розносила на дегустацію солодощі, але наприклад з 10 місць – було 7 відмов, а 3 «ми подумаємо» і потім жодні не відповідали. Аж поки не почали радити мої знайомі, куди було б краще піти на співпрацю із закладами.

Пам’ятаю, як чисто випадково зайшла у «Весну» і залишила візитку. Тоді власниця швидко зі мною зустрілася і ми почали співпрацю. Зараз у Вінниці, окрім «Весни», солодощі є в мережі «Starvin Coffee», а також «Garden.Coffee&tea» (ТРЦ «Квартал»). Великі ставки роблю на «Інстаграм», бо тут набагато простіше працювати. Ти більше виснажуєшся, коли розвозиш по місцях товар, не ловиш від цього «кайф», а навпаки, думаєш, що найманий працівник. В «Інстаграмі» веду сторінку так, щоб люди, які зайшли у віртуальний магазин, отримали детальну інформацію, що за продукт, з чого він виготовляється. Висвітлюю там буквально все: від того, що мені приходить на пошту, розпаковки, процес приготування і розфасовка по коробочках», – розповідає дівчина.

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото - фото 5

В планах дівчини знайти партнера, який би допомагав розвивати справу. Також – проводити майстер-класи.

«Мені не вистачає, звісно, або ж партнера, або більше матеріальних вкладень. Але знаю, що якщо поверну свою увагу в дещо інше, то «GloryRawBar» не буде вже так існувати. Бо потрібно часто експериментувати, пробувати якісь новинки і братися за замовлення в будь-який час. Мрію також проводити майстер-класи, вже більше по шоколадній справі, бо солодощі на горішках – це добре, але я розумію, що це вже така звичайна тема, а людей хочеться щоразу дивувати і показувати, що є круті солодощі і вони можуть бути корисними – без цукру, молока і так далі», – каже Ангеліна.

Нині ж Ліна щодня вдома на кухні готує десерти та розповідає в соціальних мережах про те, що солодощі можуть бути корисними для людини та бути хорошою альтернативою магазинним.

«Я багатьом людям пояснюють, що від таких солодощів не страждає шкіра. Я це знаю, бо вивчаю склад. Коли солодощі купували матусі, які піклуються про діток, то розповідали, що солодощі не викликають в дитини висипань на шкірі. Для мене це просто «вау», тому що переконуюся, що це насправді корисно і не може нашкодити.

Як доносити до людей те, що це не є шкідливо? Просто час від часу давати про себе знати, що солодощі бувають корисними. Ми всі з дитинства звикли до магазинних солодощів і це просто – бо під рукою. Більшості важче звикнути до інших солодощів. І це розуміння прийде з часом, коли людина дійсно захоче турбуватися про себе. Нині в кав’ярнях люди беруть ці солодощі з думкою про те, що це просто новинка: «веган», без цукру і тому подібне», – додає дівчина.

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото - фото 6

Вінничанка створює ексклюзивні солодощі для веганів, годуючих матусь та діабетиків. Фото - фото 7

Спілкувалася Ірина Юшко

Вінниця.info, фото надала Ангеліна Федорук