12 берез. 2023 13:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Культура
0

446

0

Вінничанка здобула найвищу літературну нагороду України

Вінничанка здобула найвищу літературну нагороду України

Вінничанка Катерина Калитко здобула найвищу літературну нагороду України – Національну премію імені Тараса Шевченка


Вінничанка здобула найвищу літературну нагороду України

Поетеса з Вінниці Катерина Калитко здобула найвищу літературну нагороду України – Національну премію імені Тараса Шевченка. Її присуджено за книгу поезій «Орден мовчальниць».

За даними видання Українська правда, лауреатами Шевченківської премії стали поетеса Катерина Калитко, виконавці гурту "Хорея Козацька", літературознавець Михайло Назаренко, журналіст Віталій Портников і режисерка Ірина Цілик.

Зазначається, що 15 лютого комітет провів засідання та голосування, що визначило переможців у номінаціях "Література", "Публіцистика, журналістика", "Літературознавство і мистецтвознавство", "Музичне мистецтво", "Кіномистецтво".

За результатами конкурсу комітет вчасно підготував і вніс президентові Володимиру Зеленському подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного указу президента.

Лауреатами стали:

  • Калитко Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій "Орден мовчальниць";
  • Компаніченко Тарас Вікторович, Бережнюк Максим Павлович, Данилейко Северин Володимирович, Крисько Ярослав Андрійович, Охрімчук Сергій Михайлович, виконавці гурту "Хорея Козацька" – за авдіоальбом "Пісні Української революції";
  • Назаренко Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792-1883" у двох частинах;
  • Портніков Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років;
  • Цілик Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".

Довідка: Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info