12 черв. 2019 15:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

104

0

Вінничани хочуть створити копію коштовної шпаги Пирогова, яку викрали з його усипальниці

Вінничани хочуть створити копію коштовної шпаги Пирогова, яку викрали з його усипальниці

На Вінниччині реалізують краєзнавчий проект «Шпага Пирогова».


Вінничани хочуть створити копію коштовної шпаги Пирогова, яку викрали з його усипальниці

На Вінниччині реалізують краєзнавчий проект «Шпага Пирогова». Він дозволить привернути увагу до постаті видатного земляка, а також знайти маловідомі факти про нього. В центрі дослідження стане історія про шаблю, яку викрали з усипальниці хірурга. По завершенні планують виготовити копію артефакту.

«Життя та діяльність відомого хірурга містять у собі чимало спірних моментів та таємниць. Це стосується й викрадення з усипальниці його шпаги – подарунка австрійського імператора Франца Йосифа, яка за переказами була «багато оздоблена коштовним камінням» та є абсолютно необхідним атрибутом мундиру, у якому похований таємний радник Микола Пирогов. Головна тема нашого дослідження стосуватиметься історії дарування та викрадення шпаги, пошуку архівних документів з її описом, виготовлення на базі цих документів репліки артефакту та передача його до Національного музею – садиби Пирогова», – зазначив керівник проекту Андрій Орленко, інформує прес-центр Вінницької ОДА.

У рамках реалізації проекту планується відвідати відповідні архіви та музеї Відня, Берліну, Санкт-Петербурга, а також створити науково-популярний фільм «Шпага Пирогова», який розповідатиме про етапи дослідницької роботи.

«Інноватика проекту полягає у тому, що він дозволить об’єднати навколо себе фахівців з різних галузей: істориків, краєзнавців, працівників архівних та музейних установ, представників засобів масової інформації, української кіноіндустрії, ювелірів та зброярів, та довести, що відповідальне ставлення до власної історії на Вінниччині не лише декларується, а й успішно втілюється», – переконаний Андрій Орленко.

За його словами, «Шпага Пирогова» – це лише частинка об’ємного дослідження, що дозволить сприяти краєзнавчій роботі у Вінницькій області, зокрема щодо збору та опрацювання маловідомих фактів про життя та діяльність Миколи Пирогова та його перебування на Вінниччині.

Вінничани хочуть створити копію коштовної шпаги Пирогова, яку викрали з його усипальниці

Нагадаємо, що весною минулого року українські вчені здійснили десяте ребальзамування тіла Микола Пирогова, що зберігається у Вінниці. Процедуру провели у спеціально облаштованій лабораторії. Саме вінницькі науковці змогли продовжити унікальний експеримент і зберегти постать відомого земляка для нащадків. Російських вчених не залучали.

Вiнниця.info