28 листоп. 2022 17:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

117

0

Вінничани можуть отримати більше лікарських препаратів за програмою «Доступні ліки»

Вінничани можуть отримати більше лікарських препаратів за програмою «Доступні ліки»

Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.


Вінничани можуть отримати більше лікарських препаратів за програмою «Доступні ліки»

Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, який набув чинності 31 жовтня. Зокрема, в програмі з’явилось два нових напрями: хронічне обструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Оновлений Реєстр складається з трьох переліків:

1. Лікарських засобів, що застосовуються при:

  • Серцево-судинних та цереброваскулярних захворюваннях;
  • Цукровому діабеті;
  • Нецукровому діабеті;
  • Хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів;
  • Розладах психіки та поведінки, епілепсії;
  • Хворобі Паркінсона.

До нього включено 381 лікарський засіб, з яких 92 повністю відшкодовуються;

2. Препаратів інсуліну – 72 лікарських засобів, з яких 45 повністю відшкодовуються;

3. Комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів, – 9 лікарських засобів, з яких 6 відшкодовуються повністю.

Для лікування хронічного обструктивного захворювання легень в програму реімбурсації увійдуть такі лікарські засоби: Будесонід + Формотерол (Formoterol + Вudesonide) порошок для інгаляцій, інгаляції (порошок, аерозоль), Сальметерол + Флютиказон порошок для інгаляцій.

Щоб отримати електронний рецепт на препарати для лікування ХОЗЛ пацієнту необхідно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Під час воєнного стану українці можуть звернутися до будь-якого лікаря ПМД навіть без декларації.

Для пацієнтів з хворобою Паркінсона у програму відшкодування увійшли такі лікарські засоби: Біпериден таблетки, Леводопа + Карбідопа (таблетки, у тому числі пролонгованої дії).

Порядок отримання ліків при хворобі Паркінсона буде визначений після ухвалення відповідних нормативно-правових актів. Станом на сьогодні відсутня технічна можливість для створення електронного рецепту. Сімейний лікар виписує паперовий рецепт відповідно до плану лікування, створеного лікарем-неврологом.

«Попри війну програма «Доступні ліки» продовжила розширюватись. Адже під час війни люди з хронічними хворобами ще більш вразливі, – каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – Цього року у програму реімбурсації увійшли нові препарати. Зокрема, для людей з хронічним обструктивним захворюванням легень та хворобою Паркінсона, лікування від яких не існує. Однак їх симптоми полегшуються завдяки безперервному прийому лікарських засобів. Окрім того, ця програма дозволить зняти фінансовий тягар з пацієнтів, адже вартість ліків аптекам відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України».

Варто зазначити, що завдяки програмі «Доступні ліки» вінничани зможуть отримувати ліки безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці країни, яка має договір з НСЗУ. Вартість лікарських засобів аптекам напряму відшкодує Національна служба здоров’я України.

Знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ілюстративне