10 січ. 2020 09:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

52

0

Вінничани підписали петицію, в якій вимагають не дискримінувати нещеплених дітей і дозволити їм ходити на навчання

Вінничани підписали петицію, в якій вимагають не дискримінувати нещеплених дітей і дозволити їм ходити на навчання

Вінничани зібрали під петицією до Вінницької міської ради, в якій вимагають « припинити дискримінацію здорових нещеплених дітей і припинити їх відсторонення від закладів освіти. Неухильно виконувати статті Конституції України та закони України про освіту».


Вінничани підписали петицію, в якій вимагають не дискримінувати нещеплених дітей і дозволити їм ходити на навчання

Вінничани зібрали під петицією до Вінницької міської ради, в якій вимагають «припинити дискримінацію здорових нещеплених дітей і припинити їх відсторонення від закладів освіти. Неухильно виконувати статті Конституції України та закони України про освіту».

Відповідне звернення підтримали 362 людини.

«На цей час офіційними посадовими особами різних установ листами та через ЗМІ розповсюджується інформація, стосовно відвідування та відсторонення учнів навчальних закладів, яка спрямована на маніпулювання деякими нормами законів та ігнорування інших положень діючого законодавства. З огляду на це, вважаю за необхідне зазначити наступне:

… Згідно ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту. Держава забезпечує доступність дошкільної та шкільної освіти в державних і комунальних учбових закладах. Згідно з Рішенням Конституційного суду України №5-рп/2004 від 04.03.2004 р доступність освіти, як конституційна гарантія реалізації права на освіту, означає, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту і держава має створити можливості для реалізації цього права.

… Закон України «Про освіту». Стаття 3. Право на освіту

1. Кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

2. В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров'я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

…. Натомість департамент освіти м.Вінниці керується непрофільним законом

МОЗ України: «Про захист населення від інфекційних хвороб», ч.2 ст. 15: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.»

…. А також керуються листами МОЗ, а як відомо, Прийняття нормативно-правових актів у вигляді листів і телеграм не допускається (див.п.2.2 або 4 ЗМІНИ до Порядку подання нормативно-правовими актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації, отже ці листи не є нормативно-правовими актами і не можуть встановлювати нормативно-правові норми.

Ми вимагаємо забезпечити виконання законів Конституції України і законів України про освіту. Вимагаємо припинити дискримінацію здорових дітей і забезпечити доступ до освіти. Так як доступ до закладу освіти є невід'ємною частиною доступу до освіти», - йдеться у тексті петиції.

Протягом чотирнадцяти днів Вінницька міська рада має опублікувати офіційну відповідь на петицію.

Нагадаємо, що у Вінницькій області в 2020 році на кір не хворіли.

Вiнниця.info