15 квіт. 2022 14:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

177

0

Вінничани підписують звернення до мерії, щоб прибрали пам’ятник Горькому

Вінничани підписують звернення до мерії, щоб прибрали пам’ятник Горькому

Вінниці не потрібен Горький в парку


Вінничани підписують звернення до мерії, щоб прибрали пам’ятник Горькому

На сайті місцевих петиції 15 квітня зареєстрували звернення до Вінницької міської ради із закликом зайнятися питанням демонтажу пам’ятника Максиму Горькому, що розташований у Центральному парку ім. Леонтовича. Щоб петицію взяли до розгляду, потрібно зібрати 350 підписів, станом 15 годину, підписали 50 людей.

Вінничани підписують звернення до мерії, щоб прибрали пам’ятник Горькому

Автор петиції Сергій Воловик назвав вагомі аргументи, чому Вінниці не потрібен Горький:

«Горький – засновник методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР.

Негативна позиція Горького щодо української мови, висловлена у 1926 році в листі-відповіді письменнику Олексі Слісаренку. Там він її називає «украинское наречие».

Горький очевидно підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ. Про це свідчить його візит до Соловецького табору у 1929 році.

Горький – автор лозунгу «Если враг не сдаётся, — его уничтожают», широко використовуваного у часи сталінського терору 1937-1938 років.

За вказівкою Сталіна на вшанування пам’яті померлого у 1936 році пролетарського письменника Максима Горького паркам культури і відпочинку в містах Радянського Союзу присвоювалося його ім’я. В топоніміці радянських міст категорія «парк імені Горького» набула ідеократичного смислу і стала одним з маркерів тоталітаризму. Наш парк носив його ім’я з 1939 року.

Під пам’ятником Горькому (його встановили у 1968 році) – склепи римо-католицького цвинтаря (у вересні-жовтні 1936 року Вінницький міськком та обком КП(б)У ухвалили рішення про закриття цього кладовища і включення його до складу парку культури та відпочинку). І це ще одна причина чому цього пам’ятника не має там бути.

Вулицю Горького перейменували в м. Вінниці ще до декомунізації, а саме в 1992 році.

Перейменування парку ініціювали ще у 2017-му, перейменували у 2020 році. Настав час підтримати хвилю деколонізації, яка набирає обертів по всій країні та, нарешті, прибрати монумент оспівувачу радянського режиму з нашого парку».

Нагадаємо, вінничани вже не вперше звертаються до мерії, щодо демонтажу даного монумента. Просили в 2019 році, піднімали це питання в 2021 році.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info