23 серп. 2022 17:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

165

0

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові

Майстри державного історико-культурного заповідника «Буша» відвідали 7-й міжнародний фестиваль килимів


Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові

Майстри державного історико-культурного заповідника «Буша» відвідали 7-й міжнародний фестиваль килимів, що проходив у Молдові. В селищі Міхейлень українська делегація ділилася з молдавськими друзями українськими традиціями та звичаями народного ремесла.

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові

«Ми давно співпрацюємо Молдовою, в нас багато спільних проектів. І кілька років поспіль нас запрошують на фестиваль килимів та традиційного вбрання. Цього року нашим майстрам вдалося відвідати цей захід і презентувати нашу державу. На фестивалі були представлені майстерні роботи з килимарства, ткацтва, різьби по дереву, гончарства. В Молдові надзвичайно гостинний народ і нашу делегацію дуже гарно прийняли», - розповіла Вінниця.info, виконуюча обов’язки директора державного історико-культурного заповідника «Буша» Ірина Захарчук.

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові  - фото 2

Майстри представили свої роботи у неординарний спосіб, зробивши з килимів фотозону, яка на фестивалі найбільше користувалася популярністю.

«До нас підходили люди з різних країн і пропонували допомогу, висловлювали слова підтримки, і бажали перемоги у війні. Ми проживали в центрі для літніх людей. Там досить велике село, населення 5000 чоловік. І що здивувало, що благоустрій, освітлення в цьому селищі виконують завдяки європейським проектам. І цей центр для літніх людей також був облаштований за кошти ЄС. Це свого роду як дитячий садок, але для стареньких. Там і лікування, і реабілітація, і дозвілля. Проте зараз там поселились переселенці з України, найбільше із Харкова. І вони всі допомагали нам у проведенні фестивалю», - говорить Ірина Захарчук.

Подільські майстри також проводили майстер-клас з виготовлення та оздоблення килимів на верстаті. Разом з тим, подільська делегація залюбки вивчала досвід з ткацтва своїх молдавських колег.

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові  - фото 3

«Багато є спільного в ткацтві і багато відмінностей. В нас переважають геометричні орнаменти - це променева зірка, або зірка алатир - поєднання чоловічого, жіночого, землі та космосу, орнамент жучок, або павучок, дерево життя і дерево роду. В Молдові - це більш квіткові орнаменти, на чорному тлі букети, квіти, багато яскравого, пишного. Ми брали з собою два маленькі верстати проводили майстер – класи для всіх охочих», - додає Ірина Захарчук.

Щороку працівники державного історико-культурного заповідника «Буша поповнюють фондову колекцію килимів. Найстаріший килим який зараз там зберігаються з далекого 1860 року.

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові  - фото 4

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові  - фото 5

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові  - фото 6

Вінничани представляли подільську творчість на фестивалі килимів у Молдові  - фото 7

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info , фото Ірини Захарчук