5 груд. 2019 12:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

198

0

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото

Вінничанин розповів про інтерактивну книжку, яка викликала великий інтерес у батьків і дітей, та як представляв свій проект на книжковому форумі у Канаді.


Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото

Нині існує безліч додатків, які роблять цікаві речі ще цікавішими, реальність ще реальнішою, а життя людей на побутовому рівні – більш простішим. Технологія доповненої реальності вже вийшла за рамки «розумних» пристроїв. І здивувати людину, яка живе в цифровому світі досить важко. Особливо дітей, більшість яких змалечку проводить час з гаджетами. Про залежність дітей до техніки – точаться великі дискусії. Однак інколи вона може привити дітям любов до читання, розвивати мислення.

Вінничанин Олександр Музика спробував створити інтерактивну книжку про народного улюбленця «Колобка». Це перша казка із серії оживаючих книжок, яку назвали «Хочу казку». За допомогою безкоштовного додатка, який скачується на гаджет, можна «оживити» героїв. Таким чином, у дитини створюється ілюзія керування казкою.

Журналісту Вінниця.info Олександр Музика розповів про інтерактивну книжку, яка викликала великий інтерес у батьків і дітей, та як представляв свій проект на книжковому форумі у Канаді.

«Казка про «Колобка» – викликала великий інтерес як в дітей, так і їхніх батьків. І діло не в самій казці, яку більшість вже знає на пам’ять, діло в комунікації, можливості батьків разом з дітьми обговорити побачене, частково, можливо, імпровізуючи. За рахунок того, коли натискаєш пальцем на екран – з’являється можливість обрати мову. І по-суті, озвучує повністю той текст, що надрукований у книжці. Доповнена реальність тут не являється кінцевою метою проекту, за рахунок того, що можна «оживити» героїв – у дитини створюється ілюзія керування казкою.

Коли дитина чує звук, який видає герой, вони можуть імпровізувати і тоді вже зав’язується діалог з батьками. Тобто за рахунок натискання створюється ілюзія того, що відбувається. Цим самим можна вчити іноземну мову. І це є чудовою нагодою для батьків або методистів, можна через гру обговорювати побачене. Бо діти, які зараз використовують девайси, вони мовчки поглинають контент, а це може спричинити те, що вже через 15-20 років отримаємо мовчазне покоління. А нам потрібно створити такі умови, щоб наші діти мали змогу розвивати емоційний інтелект, який допоможе вигравати конкуренцію за робочі місця», – каже Олександр.

Зараз казка озвучена трьома мовами – українською, англійською і російською. Чоловік додає, що нині виникла потреба додавати нові мови – французьку, іспанську, турецьку, спробують і китайську.

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото

Вінничанин розповідає, що ідею для створення книжки, герої якої оживали б, подав йому старший син. Він запитав, чому головний герой казки «Колобок» в мультику танцює та говорить, а в книжці ні.

«Ідея прийшла, як завжди, несподівано і, я вважаю, що це не «впало з неба». Якось читав своєму старшому синові казку, так трапилося, що це був «Колобок». Малий мені задав питання, чому Колобок у телевізорі в баби з дідом ожив, почав скакати, танцювати, а у нас в книжці він просто намальований. Ну тоді я собі подумав, що це дитина, як йому пояснити, що це просто книжка, а то просто телевізор. Але ж дитяче питання воно, можливо, і мало якийсь зміст. Потім я згадав, що є книги, які розгортаєш, а там неначе ляльковий театр. Прочитав в Інтернеті статті, що десь використовується доповнена реальність за допомогою мобільного додатку. Тоді я подумав, що доповнена реальність в Україні – це типу, як різні світи, щось з області фантастики, а тим більше у Вінниці…

Пройшло півроку і на всіх напав масовий «психоз», коли всі ловили «покемонів». Побачив, що і в цій грі була доповнена реальність, згадав, що дитина мені півроку назад подала якийсь знак. Якраз так трапилося в той час, що відбулась націоналізація банку, в якому я працював, тоді я думав, що варто звільнитися. Після звільнення почав пірнати в тему віртуальної реальності. Поїхав у Київ до знайомого, він веб-розробник, якраз був у числі тих, хто першим займався розробкою теми, яка мене цікавила. Його команда не займалася казками, але коли ми з ними сіли за стіл та обговорили майбутній проект, то одночасно прийняли рішення про те, що таки спробуємо зайнятись цим і створимо веселий проект, який буде корисним. Хотіли створити щось таке, де картинка буде 3D, а герої 2D. Що коли відкриваєш книжку і йде імітація лялькового театру.

Сьогодні ж мені приходиться пропагувати тему мого проекту. Ділюся з людьми філософією, кажу, що діло не в «Колобку», а в спосібі взаємодії. Так будуть і наступні наші казки, будемо обирати, що дітям цікаво. Також діти зможуть вчити іноземні мови, як я казав уже, наступні казки плануємо більше, ніж трьома мовами. Можливо, такі книги будуть дітей змалечку стимулювати у вивченні нових галузей, можливо, це допоможе розвинути майбутніх науковців, які потім говоритимуть, що їх колись надихнула книжка з доповненою реальністю», – розповідає чоловік.

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото - фото 2

Додає, що проект недешевий і, фактично, його реалізація – власна інвестиція.

«Допомагали друзі також. На останньому етапі мені вже не вистачало, щоб саму книжку надрукувати, бо технологія була готова, то ми через краудфандинг зібрали майже 100 тисяч гривень. Коли я збирав кошти, думав, що зроблю за ці гроші 8 казок, а коли звернувся до потрібних людей і дізнався, скільки коштує технологія, то мені не вистачило навіть на повний цикл «Колобка».

Олександр згодом планує використовувати доповнену реальність в інших казках – «Троє поросят», «Вовк і семеро козенят», «Ріпка», «Дюймовочка», «Гидке каченя», «Бременські музиканти». Наприкінці листопада він разом з дружиною та друзями взяв участь у Книжковому форумі, що проходив в Монреалі (Канада). Технологія, яку вони представили для відвідувачів, викликала великий інтерес як у дітей, так і в дорослих.

«Мені в Інтернеті трапилася стаття про те, де варто побувати новим видавцям у 2019 році. Правда, цю статтю я побачив у кінці жовтня. Побачив у статті, що у Монреалі буде проходити книжковий форум, де Україна буде виступати країною-партнером. Я подумав, що було б класно взяти участь, але побачив, що форум починається з 20 по 25 листопада. На той час у мене не було візи. Це була така ситуація, коли більшість людей би сказали: «Та, потім. На наступний рік». Тоді я зателефонував своєму партнеру Олегові, який проживає у США. Попросив його, щоб він звернувся у посольство, чи є ще у мене можливість приїхати. Але друг сказав, що реєстрація на форум закінчилася ще влітку і українська делегація вже сформована. Згодом вже мені зателефонував Олег, сказав, що ми офіційно включені у склад української делегації, я буду мати 25 хвилин на презентацією проекту.

На форумі нас було п’ятеро – я і дружина, а також мій друг Олег, приїхав з дружиною та сином Андрієм. Це найкраща дитина цього форуму, тому що він ходив у костюмі Колобка, всі були зацікавлені, хто такий Колобок», – пригадує Олександр.

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото - фото 3

Під час розмови Олександр продемонстрував ще один виріб – геоборд. Це давня багатофункціональна геометрична дошка для «конструювання» зображень за допомогою резинок. Однак він вирішив звичну деяким сім'ям головоломку інтегрувати з таблицею множення (є власною розробкою і методикою) та доповненою реальністю. На задній частині дощечки намальований кіт, який за допомогою смартфону оживає та дає мотивуючі поради від відомих людей. Така технологія, за словами чоловіка, вже відрізняє класичний геоборд. А просте застосування таблиці Піфагора у поєднанні з його геобордом – суттєво спрощує вивчення принципу множення.

«Враховуючи те, що сьогодні наш стартап і його ідеологія є новаторською, до нашої команди долучаються нові креативні учасники, які поділяють нашу ціль по розвитку дітей. Географія партнерів сьогодні розширюється на нові країни. Окрім України і США, у нас з'явились після форуму у Монреалі запити про співпрацю із Канади. Також є зацікавленість у країнах Європи та Азії», – додає Олександр

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото - фото 4

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото - фото 5

Вінничанин створив книгу з доповненою реальністю, в якій оживають герої казок. Фото - фото 6

Вінниця.info, фото з форума - зі сторінки Олександра Музики