25 серп. 2020 12:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

141

0

Вінничани збирають підписи до мерії, щоб зберегти Замкову гору

Вінничани збирають підписи до мерії, щоб зберегти Замкову гору

Вінничани просять не руйнувати історичні місця


Вінничани збирають підписи до мерії, щоб зберегти Замкову гору

На сайті місцевих петицій вінничани підписують звернення до Вінницької міської ради з проханням залишити містянам Замкову гору і розірвати договір оренди.

Станом на 25 серпня петицію підписали 79 осіб з 350 необхідних. До кінця збору підписів – 12 днів.

«Замкова гора у Вінниці є однією з найстаріших пам'яток, яка охороняється законом. Кілька років тому археологи розпочали розкопки і знайшли на горі навіть залишки трипільського поселення. На початку XVІ ст волинянин Костянтин Острозький побудував на горі замок. Він був однією з точок, навколо якої розросталося місто.

Вінницькі дослідники та історики запропонували розташувати на 1,5 -2 га території Замкової гори, яка іще залишилася, історико-туристичний комплекс – прообраз дерев'яного замку з оборонними стінами і чотирма вежами, який може стати туристичною родзинкою міста. Але тиждень тому територію Замкової гори почали розгортати екскаваторами. Як виявилось, земельну ділянку орендує фірма "Укрпромтех" і вони планують пам'ятку забудувати.

Звертаємось до Вінницької міської ради з проханням розірвати договір оренди з фірмою «Укрпромтех" і зберегти історичну пам'ятку для міста», - зазначено в зверненні.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що у Вінниці на Замковій горі планують створити туристичний об’єкт. В 2017 році на горі проводили археологічні дослідження. Тут археологи знаходять неймовірні знахідки, які можуть довести, що Вінниці більше ніж 654 роки.

«…там Золотоординський період середини 13 століття однозначно існує. Там житла були, бо в одному «квадраті» - 25 кв.м сім залишків печей від жител. Тобто там була дуже щільна забудова. Але оскільки замок було зруйновано на скелі кар’єрами каменоломні, то в нас залишилося тільки передмістя і ми знайшли уже частину рову, який вів до замку. Тобто, міст був перекидним - від замку до передмістя. Я думаю, якщо частково хоча б відновимо, зробимо реконструкцію якоїсь вежі, скажімо, дерев’яної, бо замок був дерев’яним, то це буде дуже цікаво для туристів, бо туристичний центр там якраз доречний» - говорила про Замкову гору в 2018 році археолог Лариса Виногродська.

Вiнниця.info, фото – з сайту На Парижі