30 груд. 2021 12:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

158

0

Вінничанин посів друге місце на всеукраїнському проекті дослідників цвітіння водойм

Вінничанин посів друге місце на всеукраїнському проекті дослідників цвітіння водойм

Восьмикласнику з вінницької школи №31 присудили друге місце серед 86 конкурсантів з усієї України.


Вінничанин посів друге місце на всеукраїнському проекті дослідників цвітіння водойм

Вінничанина Андрія Польового нагородили дипломом ІІ ступеня за презентацію проекту «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні». Восьмикласнику з вінницької школи №31 присудили друге місце серед 86 конкурсантів з усієї України.

Про це повідомляють в пресцентрі Вінницької обласної станції юннатів.

На обласній станції юннатів зазначають, що хоча дослідженням займалася група вихованців гуртка «Юні садівники» Вінницької обласної станції юних натуралістів, звіт готував саме Андрій Польовий.

Деталі повідомив керівник гуртка «Юні садівники» Павло Мигун. Він розповів, що його вихованці Вікторія Березовська, Єлизавета Тюх, Владислав Тюлепін, Артем Саула, Валентина Таранчук і Андрій Польовий спільно аналізували явище цвітіння води у річці Південний Буг.

«Ми обрали три точки для дослідження, що неподалік Вінницької школи № 31. Зокрема, спуск по вулиці Гонти, пляж «Хімік» і район «Бригантини». Там найбільше відпочивають влітку вінничани. Здали проби води до лабораторії фізіології рослин Вінницького педуніверситету та Академії післядипломної освіти. Також самі розглядали водорості у електронні та світлові мікроскопи», – сказав Павло Мигун.

Дослідження тривало у три етапи: ранньої весни, влітку і восени. Найбільше водорості цвіли в кінці липня – на початку серпня. Тоді в одному кубічному сантиметрі було до 135 тисяч одноклітинних, що набагато перевищує всі норми.

«Ми заповнили інтерактивну карту щодо поширення і руху водоростей-збудників «цвітіння» води у річці Південний Буг. Також доклали чималих зусиль для створення цікавих просвітницьких відеороликів», – продовжує Павло Мигун.

Юні вінничани дійшли до висновку, що після зміни клімату (посушливих літніх місяців, малосніжних зим) наповненість Південного Бугу водою стала меншою. Водночас зменшується течія, через що водорості краще розмножуються. Зменшується й вміст кисню в річній воді, що загрожує задусі риби і вимиранню зоопланктону у нашій водоймі.

Вихованці гуртка «Юні садівники» виявили три основні причини цвітіння водоростей: замуленість ріки Південний Буг, неправильне очищення стічних вод і використання мешканцями миючих засобів, що містять багато фосфору. Ці висновки передали представникам міської ради, а також розповсюдили цю інформацію по місцевому телебаченню і радіо.

«Одна із цих проблем вже вирішується. Міська рада почала чистити 14 кілометрів ріки Південний Буг спеціальною технікою. Таким чином збільшується товщина водоймища і швидкість течії. Це позитивно впливає на стан ріки», – пояснив Павло Мигун.

Проект «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» організували Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді України, Інститут гідробіології та Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України.

Вінничанин посів друге місце на всеукраїнському проекті дослідників цвітіння водойм

Вінничанин посів друге місце на всеукраїнському проекті дослідників цвітіння водойм - фото 2

Нагадаємо, у Вінниці стартував проект з очистки річки Південний Буг. Цьогоріч на ділянці від «Водоканалу» до мосту на об’їзній розчистили кілометр ріки та поглибили її до 4-6 метрів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – пресцентру обласної станції юннатів