7 берез. 2019 12:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

96

0

Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото

Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото

Виставку «Квантового стрибка Коцюбинського» робити не планує через не оригінальність ідеї


Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото

Скандал навколо порізаної у київському метро виставки «Квантовий стрибок Шевченка» набув нової форми, яка переросла у флешмоб. Художники та дизайнери почали створювати неформальні портрети інших зірок української класики. До ідеї приєдналися і непрофесіонали. Сергій з Вінниччини зобразив на комп’ютері свого відомого земляка Михайла Коцюбинського в образі Гаррі Поттера та соліста гурту «Кісс». В планах - модернізувати портрети Богдана Хмельницького та Михайла Грушевського.

Вінниця.info записала з ним ексклюзивне інтерв’ю. Коментарів Сергій нікому давати не хоче. Він взагалі просить не показувати своє обличчя. З кількох причин. Серед них небажання зустрічі з радикалами, через погрози яких у Вінниці відмінили виставку Олександра Грехова «Квантовий стрибок Шевченка». А також, звичайна скромність. Адже Сергій, так називає себе дизайнером-початківцем. І не вважає себе митцем.

«Я не вважаю себе маститим художником, чи дизайнером. Це просто була можливість таке зробити. Я вирішив спробувати», - пояснює.

Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото

У знак підтримки порізаним портретам «квантового» Шевченка, Сергій намалював свого земляка. Михайла Коцюбинського – відомого українського класика, який народився та жив на Вінниччині.

«Я побачив, що з’явилася, так звана «квантова» Леся Українка. Потім квантовий Іван Франко. Ну, і таким логічним видалося, що ось тут, на Вінниччині, потрібно відобразити у такому самому стилі і Михайла Коцюбинського. Тому, що він один з геніїв української літератури. І він має стосунок до Вінниччини», - продовжує.

Для прототипу «квантового» Коцюбинського, Сергій знайшов його портрет в інтернеті. Відповідно до нього накладав образи.

Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото  - фото 2

«Образи неоригінальні. Тому, що сам Шевченко був зображений у образі соліста гурту «Кісс». І в образі Гаррі Поттера. Але, тут суть була не в оригінальності. А суть була у підтримці цієї ідеї», - зауважує.

Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото  - фото 3

Створював нові образи для Коцюбинського Сергій на комп’ютері у векторній ілюстрації. Хоч не спеціаліст у цій сфері, малюнки далися швидко.

«На ці два образи приблизна година часу витратилось. Я не можу себе назвати якимось художником, чи дизайнером. Просто, мені здалося це цікавим. І я вирішив спробувати», - констатує.

Виставку «Квантового стрибка Коцюбинського» робити не планує. Через не оригінальність ідеї. Лише показав малюнки своїм знайомим у соцмережах. Ті сприйняли роботи по-різному.

«Є ризик повторення історії з Греховим. Але більшість підтримали, та сприйняли це позитивно. Кожен висловлюється по-своєму. Ну наприклад, хтось висловлюється тим, що може намалювати щось аналогічне. Хтось висловлюється тим, що може порізати плакат», - додає.

Проте, зупинятися осучаснювати відомих історичних постатей України, не планує. Ось показує готовий постер до фестивалю, який проходить у його рідному місті Бар на Вінниччині. Сергій один з його організаторів. На малюнку засновниця міста - польська королева Бона. Вона у сучасному пальто з широкими, як на шинелі лацканами.

Вінничанин створив «квантового» Коцюбинського та готує до «стрибка» Хмельницького з Грушевським. Фото  - фото 4

«Ми проводимо у місті фестиваль, рок-фестиваль. І ось в рамках цього фестивалю є ідея створити перелік образів. Теж, у такому неформальному стилі. Тих людей, які мають стосунок до Бару. А Коцюбинський, крім того, що має стосунок до Вінниці, має старунок бо Бару. Він там прожив три роки», - каже.

А ще Богдана Хмельницького, Михайла Грушевського, який студентом, він написав дисертацію «Барське староство». Вже серію цих робіт Сергій ймовірно захоче виставляти. Проте, це не головна перспектива для вінничанина.

Вінниця.info