4 лип. 2019 16:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

141

0

Крим - це Україна: вінничанин у Кейптауні на 10-поверховій будівлі намалював маяк з Херсонесу

Крим - це Україна: вінничанин у Кейптауні на 10-поверховій будівлі намалював маяк з Херсонесу

Вперше у міжнародному АРТ-фесті у ПАР взяла участь Україна


Крим - це Україна: вінничанин у Кейптауні на 10-поверховій будівлі намалював маяк з Херсонесу

Вінницький митець Олександр Никитюк щойно повернувся з Південної Африканської Республіки. Там художник взяв участь у міжнародному фестивалі «Паблік-АРТу», який організовує Бельгія.

«До Кейптауну з’їхалися митці з різних куточків світу. За кілька років проекту вони створили цілий квартал муралів. Україна у цьому списку взяла участь вперше. Аби від України був представник. Це був довгий шлях, який розпочали наші колишні співвітчизники. У Кейптауні сильна діаспора «Асоціація українців Південної Африки». Вони у свою чергу звернулися до нашого представництва в ПАР. Там проект підтримали на рівні нашого МЗС. Тому і випала нагода поїхати на цей фестиваль. Була фінансова та моральна підтримка», - розповідає Вінниця.info Никитюк.

Вінничанин разом із двома художниками розписали найбільший об’єкт за історію проведення фестивалю.

«У самому центрі Кейптауна ми створювали мурал на 10 поверхах. Ми працювали з Тетяною Хурн, колишня українка, нині мешканка ПАР. А також корінним мешканцем Стівеном. Був ще один учасник. Але, через обмежений бюджет, він працював з Вінниці. Олександр Марченко працював над ескізом, який ми спільно розробляли. Саша був веб-дизайнером проекту», - продовжує Олександр.

Створення муралу зайняло близько трьох місяців.

«Тривалий час ми працювали над ідеологічною частиною. Тематикою. І зрештою, над виконанням ескізу на стіні. Назву ми обрали «Дар». Як подарунок. Як епіграф, використали слова Ліни Костенко: «Відай людині крихітку себе. За це душа наповниться світлом». За основу малюнку стало зображення маяку. Він наче у прозорій коробці на камені, яку тримає рука, що виринає з океану. Маяк, як орієнтир. Він немає ні релігії, ні расових обмежень. До речі, ми зобразили найдавніший маяк, який знаходиться на території України. У Херсонесі. Цим хотіли сказати, що Крим – це Україна. Що наші серця відкриті для кримчан, коли вони повернуться до складу нашої держави», - пояснив Никитюк.

Крим - це Україна: вінничанин у Кейптауні на 10-поверховій будівлі намалював маяк з Херсонесу

Розпис муралу на стіні зайняв вісім днів.

«Незвичним для нас стала технічний бік малювання на стіні. В Україні ми це робимо або на підйомнику, або у люльці. Там же так не працюють. Ми це робили на будівельних лісах. Це було цікаво. Трохи лячно. Але ми не бачили, що малюємо. Бо ліси повністю закривали зображення. Було видно лише фрагменти. Коли ми ліси зняли, це стало таким фокусом. Адже ніхто не бачив, що саме буде. А тут спонтанно з’явилося зображення», - посміхається художник.

Крим - це Україна: вінничанин у Кейптауні на 10-поверховій будівлі намалював маяк з Херсонесу - фото 2

На фестивалі Никитюк виступив не лише, як учасник, а й як експерт.

«Ділився нашим Вінницьким досвідом створення муралів у місті», - зауважує він.

З місцевим представниками фестивалю Никитюк домовився, що найближчим часом до Вінниці приїде митець з ПАР. Тут вивчатиме досвід місцевих художників. Та вперше побачить сніг. А також про інші умови майбутньої співпраці з африканською країною.

Вінниця.info