29 берез. 2021 10:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

107

0

Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський»

Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський»

На станцію «Академік Вернадський» вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція


Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський»

На станцію «Академік Вернадський» вирушила 26-та річна Українська антарктична експедиція. Її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців. Команда є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій, очолив її один з найдосвідченіших українських полярників. У складі експедиції є вінничанин Олександр Афтенюк, він метеоролог.

Про це повідомили на сайті ДУ «Національний антарктичний науковий центр».

«Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37. Цього року, в 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику в квітні виповнюється 25 – тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії. Тож ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів самореалізуватися й долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими», – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Керівником УАЕ буде рекордсмен за кількістю «зимівок» на «Вернадському» – вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже дев’ята річна експедиція. Богдан також буде найстаршим членом команди й зустріне на станції 49-й день народження.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. З них 11 чоловіків та 1 жінка – біологиня Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю (це також рекорд, раніше жодна жінка двічі не зимувала).

У 26-й УАЕ найбільше представників Харківщини – 3, Києва та Чернігівщини – по 2. Також по 1 учаснику з Вінницької, Запорізької, Полтавської, Київської та Львівської областей.

Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський»

Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський» - фото 2

Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський» - фото 3

Вінничанин вирушив у наукову експедицію на станцію «Академік Вернадський» - фото 4

Новини у зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото з сайту «Національний антарктичний науковий центр»