20 січ. 2023 10:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

1109

0

Вінничанин зводить дерев’яні будинки за 72 години

Вінничанин зводить дерев’яні будинки за 72 години

Це авторська технологія швидкого зведення, завдяки чому будинок можна звести за відео-інструкцією без залучення будівельних бригад


Вінничанин зводить дерев’яні будинки за 72 години

Вінничанин Анатолій Скорбач разом з іншими майстрами виготовляють еко-будинки із сухого дерев’яного бруса за 72 години. Це авторська технологія швидкого будування, завдяки чому будинок можна звести за відео-інструкцією без залучення будівельних бригад.

Редакції Вінниця.info Анатолій розповів про унікальну технологію зведення будинків за 72 години.

«Коли почалася повномасштабна війна, ми зрозуміли, що є потреба у таких будиночках. Спочатку робили купольні будинки, але зрозуміли, що це дорого, тому і винайшли технологію, завдяки якій можна за 72 години виготовити будинок, і за 72 години встановити», – каже Анатолій.

Для зведення стін будинку майстри застосовують сухий дерев’яний брус.

«Все робиться з натуральної деревини. Ми навіть цвяхи не використовуємо, лише дерев’яні «ластівчині хвостики». Є спеціальний нагель, який має «V» образку. Ми з’єднуємо дві колоди, у спеціальні отвори забиваємо нагель, так він закріплює колоди. Оскільки будинок круглої форми, і щоб бути впевненими, що його не візьме ніякий шквальний вітер та інші погодні умови, ми по контуру будинку затягуємо трос. Тому будинок міцний», – розповідає Анатолій.

А ще, за словами Анатолія, такий будинок енергоефективний.

«Якщо, до прикладу, нагрівати цегляний будинок, то будуть значно більші витрати. А у дерев’яному будинку прогріваємо буквально 5 міліметрів стін, і будинок уже не остигає», – додає майстер.

Вінничанин зводить дерев’яні будинки за 72 години

Конструктив домокомплекту не потребує залучення для монтажу важкої будівельної техніки, облаштування важких фундаментів та наявності доступу до електромережі. Монтаж будинку можливо провести самостійно за відео-інструкцією без залучення спеціальних будівельних бригад за індивідуальним проектом. До речі, замість класичного фундаменту для будинку, використовують бордюри.

«Ми прямо з автомобіля витягуємо брус, кладемо його на плече, приносимо, ставимо його і забиваємо «метеликом», закріплюємо і все готово. Грубо кажучи, потрібен лише молоток і все», – каже майстер.

За словами Анатолія, до комплекту будинку входять:

  • стіновий брус, оброблений захисними матеріалами, фарбований зовні та з середини лакофарбовими матеріалами європейських виробників;
  • дверні та віконні лутки;
  • комплект крокв покрівлі;
  • комплект покрівлі з ОСБ плити (СіП панелі) під зовнішнє покриття.

За бажанням замовників, ще можлива комплектація внутрішніми перестінками, терасою та натяжним ЕКО-паркетом для покриття підлоги.

Ціна будинка з 15-сантиметровою стіною коштує орієнтовно 15 тисяч доларів, із 20-сантиметровою стіною – на кілька тисяч більше.

За рік побудували уже 2 таких будинки, які знаходяться в Буковелі. Ще 2 будинки зараз у цеху. Майстер розповідає, що нині разом з іншими майстрами вони вдосконалюють свою технологію, адже хочуть будувати будинки ще швидше.


Вінничанин зводить дерев’яні будинки за 72 години - фото 2

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото та відео зі сторінки Анатолія Скорбача

title