12 берез. 2021 18:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

116

0

Вінниччина не в «червоній зоні». Поки що

Вінниччина не в «червоній зоні». Поки що

Які підстави введення «червоної» зони


Вінниччина не в «червоній зоні». Поки що

Станом на 12 березня, у Вінницькій області виявили 940 нових випадків захворювання на коронавірус. На даний час в області хворіє 13927 людей, 1048 – на стаціонарі. Голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов зазначив, що поки що Вінниччина не в «червоній» зоні, та роз’яснив, хто вирішує і які підстави введення «червоної» зони.

«Робимо все можливе і неможливе, аби кожен вінничанин - житель села чи міста – отримав вчасну і необхідну медичну допомогу. Так, ми дуже поруч до «червоного»рівня адаптивного карантину. Антирекорд за антирекордом за кількістю інфікованих COVID-19 за добу. Сьогодні в області – 940 нових хворих. Але ні влада Вінниці, ні я – як голова Вінницької облдержадміністрації не можемо встановити «червону зону».

Хто це вирішує?

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи Міністра охорони здоров'я протягом 48 годин. Рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення. Рішення щодо скасування «червоного» рівня приймається у разі досягнення регіоном усіх показників протягом не менш, ніж п’яти днів підряд.

Які підстави?

«Червоний» рівень встановлюється на рівні регіонів, якщо протягом трьох днів перевищено 2 або більше показників:

  • завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню у визначених закладах охорони здоров’я – більше 65 відсотків
  • кількість тестувань методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2 протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – менше 300
  • кількість госпіталізацій протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – більше 60
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) – більше 20 відсотків
  • зростання госпіталізацій протягом останніх 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – більше 50 відсотків.

Сьогодні Вінницька область перевищила лише один показник - рівень госпіталізації. Майже удвічі. Але не динаміку зростання! За сьогодні відкрили ще 120 додаткових «ковідних» ліжок в районних лікарнях.

Після обіду провів нараду із головами громад та головними лікарями «ковідних» лікарень. Вони мають перевірити наявність кисню та розглянути можливість відкриття додаткових ліжок. Скажу більше: до «червоної зони» ми ближчі за показниками грипу, аніж «ковіду».

Ми залишаємось у «помаранчевій зоні» адаптивного карантину. «Помаранчевий» – попереджувальний рівень. На Вінниччині він запроваджений з 24 лютого. Так, це свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні. А значить - може призвести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів.

Які у нас діють обмеження з 24 лютого:

  • масові заходи за участі більше 20 осіб
  • робота закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів
  • планові госпіталізації в лікарнях
  • спортзали, фітнес-центри, заклади культури
  • прийом нових змін в дитячі табори
  • обмеження жовтої і зеленої зон зберігаються.

Які покарання за порушення умов карантину?

  • Штраф від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-54 тис грн) або арешт на 6 місяців
  • Обмеження або позбавлення волі на 3 роки, якщо такі дії призвели або могли призвести до поширення хвороби.
  • Позбавлення волі на термін від 5 до 8 років, якщо порушення правил обсервації спричинило смерть або інші серйозні наслідки для третіх осіб.

Не наражайте на небезпеку себе та близьких. Попереду вихідні. Прошу вас: залишайтеся вдома. Бережіть себе і свою родину!», – йдеться в дописі Сергія Борзова.

Нагадаємо, у Вінниці через стрімке поширення захворюваності на COVID-19 вводяться карантинні обмеження щодо заборони проведення будь-яких масових заходів та роботи спортивних закладів і закладів культури. Обмеження починають діяти вже з 13 березня. Про це повідомляє Вінницька міська за результатами засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info