26 лют. 2020 13:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

138

0

Вінниччина вводить заходи, щоб захиститися від коронавірусу: дезінфекція громадського транспорту і посилення контролю на кордоні

Вінниччина вводить заходи, щоб захиститися від коронавірусу: дезінфекція громадського транспорту і посилення контролю на кордоні

Вінниччина готова виявляти і лікувати хворих на коронавірус. Для цього в області провели навчання серед медиків, визначили лікарні, куди госпіталізуватимуть інфікованих, а також – посилюють заходи дезінфекції у громадському транспорті.


Вінниччина вводить заходи, щоб захиститися від коронавірусу: дезінфекція громадського транспорту і посилення контролю на кордоні

Вінниччина готова виявляти і лікувати хворих на коронавірус. Для цього в області провели навчання серед медиків, визначили лікарні, куди госпіталізуватимуть інфікованих, а також – посилюють заходи дезінфекції у громадському транспорті. Разом з тим – перевірятимуть громадян у пунктах пропуску на кордоні з Молдовою, оскільки випадки коронавірусу фіксують у Європі та, зокрема, в Румунії.

Про це 26 лютого розповіли журналістам у департаменті охорони здоров’я Вінницької обласної державної адміністрації.

Головний меседж спікерів – сьогодні на Вінниччині та в Україні не зафіксовано коронавірусної інфекції. Однак, це не означає, що збудник точно не потрапить на територію держави.

Визначили лікарні, куди доставлятимуть осіб з підозрою на коронавірус

У Вінницькій області визначені госпітальні бази інфекційних відділень, де зможуть лікуватися хворі на коронавірус, якщо вони будуть. Загалом у районах наявні 89 боксованих кімнат. Створені інфекційні бригади, які готові забезпечити лікування та спостереження за такими хворими, - зазначила заступниця начальника департаменту охорони здоров’я Надія Марусяк.

У Вінниці «підозрілих» осіб доставлятимуть в:

- інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1

- інфекційне відділення Вінницької обласної дитячої лікарні

«Створені палати інтенсивної терапії, які мають обладнання для надання такої допомоги. Забезпечення штучної вентиляції легень, забезпечення кисневими концентраторами, інфузоматорами. Є необхідний набір медикаментів. Також комплекти індивідуального захисту пацієнта», - наголосила посадовиця.

Дезінфекція у громадському транспорті і посилення контролю на кордоні

За словами професорки-інфекціоністки Лариси Мороз, сьогодні зусилля зосереджені на профілактичних заходах. Зокрема, у Вінниці проводитимуть дезінфекцію в салонах громадського транспортну. Також посилять санітарно-епідеміологічний режим у відділеннях лікарень, де перебувають люди з так званих груп ризику. Мова йде про осіб, що мають хронічні захворювання та понижений імунітет.

«За останній тиждень ситуація дещо змінилася. Якщо в Китаї вже стабілізується рівень захворюваності, то за його межами є два «гарячих» регіони: Південна Корея та Італія. В Європі, загалом, більше 300 випадків. Є випадки в Хорватії, у Швейцарії, в Австрії. Сьогодні зранку сказали, що є підтверджений один випадок в Румунії. Румунія дуже близько до наших кордонів.

В даному випадку ми робимо всі профілактичні заходи. Тому, якщо ми гарно спрацюємо профілактично, зменшимо можливість виникнення у нас захворювання. Я не можу зараз сказати, що Україна окремо ізольована і у нас жодного випадку не буде. На жаль, воно, як сніжний клубок, поширюється. Але ті профілактичні заходи, які ми зараз робимо, унеможливлюють масове розповсюдження захворювання у Вінниці та області», - пояснила Лариса Мороз.

Разом з тим, посилюють заходи контроль на кордоні з Молдовою. Осіб перевірятимуть за допомогою безконтактних термометрів. Якщо фіксуватимуть підвищену температуру чи якісь інші ознаки недуги, то викликатиму екстрену медичну допомогу.

«У нас є відібрані бригади, які готові до таких випадків. Мають індивідуальний захист, все обладнання і медикаменти. Вони виїжджають і доставляють такого пацієнта в боксовані окремі відділення визначених госпітальних баз. Наприклад, у Могилеві-Подільському, є боксовані палати в інфекційному відділенні. Їх не будуть везти у Вінницю, бо є можливість зараження», - додає професорка.

Вінниччина вводить заходи, щоб захиститися від коронавірусу: дезінфекція громадського транспорту і посилення контролю на кордоні

Що робити, якщо підозрюєте у себе коронавірус

Медики одноголосно зазначають, що при захворюванні потрібно одразу звертатися до сімейних лікарів. По можливості не йти у відділення, а викликати їх додому. Ті ж, у свою чергу, ознайомлені з алгоритмом роботи під час виявлення особи із підозрою на коронавірус.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Лабораторного центру МОЗ Степан Томин повідомив, що спочатку людину перевірятимуть на наявність всіх відомих інфекцій. Якщо ж вінницькі фахівці не підтвердять жодну з них, то біологічний матеріал відправлять у Київ, де наявні спеціальні тест-системи для коронавірусу.

«Специфічної профілактики проти даного збудника не розроблено, в світі її не існує. Тому всі наші заходи, не тільки в Україні, спрямовані на те, щоб попередити його поширення серед населення.

Коронавірус – це не надзвичайний збудник. Це не чума. Так, він передається повітряно-крапельним шляхом. Він не передається через харчові продукти, через посилки. Він не стійкий у зовнішньому середовищі, його легко вбити простими дезінфікуючими засобами, які ми використовуємо не тільки у лікувальних закладах, але й в побуті.

Шлях передачі інфекції при грипові і коронавірусі практично однаковий. Простіше і швидше можна буде заразитися вірусом грипу, ніж збудником коронавірусу. Тому, що джерел інфекцій вірусу грипу зараз є десятки і десятки людей. Джерела коронавірусу на території Вінниччини і України поки що немає», - наголосив Степан Томин.

Отож, у Вінницькій області та в Україні не виявлено жодного випадку коронавірусу. Медики запевняють, що готові лікувати інфікованих осіб. Громадян закликають посилити заходи дезінфекції, в тому числі, частіше мити руки…

Щодо масок, які можуть бути використані як засоби індивідуального захисту, то в департаменті охорони здоров’я визнають, - їх не достатня кількість.

Вінниця.info