28 трав. 2019 17:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

172

0

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку


Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку

Мінрегіон оприлюднив результати моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за 2018 року. Найкращі показники у м. Київ, Харківської, Рівненської, Вінницької та Дніпропетровської областей. Найнижчі показники мають Миколаївська, Одеська, Чернігівська, Донецька та Луганська області.

«Рейтингове оцінювання соціально-економічного розвитку регіонів було започатковане у 2015 році. На підставі даних статистики областям виставляються оцінки щоквартально за 27 показниками у 6-ти напрямах та щорічно за 64 показниками у 12 напрямах. Така оцінка — елемент нової системи моніторингу реалізації державної регіональної політики та визначення динаміки змін. Показники рейтингу — індикатор ефективності управлінських рішень на центральному та місцевому рівнях», - повідомляють на сайті Мінрегіону.

У загальному рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів 2018 Вінницька область посіла 4 місце. Це на три позиції вище, ніж у 2017 році.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку

Після оцінки критерію «Економічна та соціальна згуртованість» Вінниччина опинилася на 9 сходинці – це на 5 позначок нижче попереднього періоду. Тут аналізували валовий регіональний продукт у розрахунку на одну особу населення, наявний дохід населення та загальний коефіцієнт вибуття сільського населення, у розрахунку на 10 тисяч осіб наявного сільського населення.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 2

Вінниччина очолила рейтинг за показником «Економічна ефективність» - плюс 5 позначок вверх. Аналізували: індекс промислової продукції, обсяг виробництва продукції сільського господарства, індекс будівельної продукції…

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 3

«Інвестиційно-інноваційний розвиток та зовнішня співпраця» - тут Вінницька область на третьому місці. Це на 7 позицій краще, ніж у 2017 році. Враховували: індекс та обсяг капітальних інвестицій, їх темп зростання, обсяг експорту товарів.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 4

Вінниччина показала кращі результати «Фінансової самодостатності», піднявшись у рейтингу на 11 пунктів. Втім, сьогодні область посідає 6 позицію. Тут оцінювали темп зростання доходів місцевих бюджетів, капітальні видатки місцевих бюджетів.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 5

«Розвиток малого та середнього підприємництва» у Вінницькій області оцінили на 16 сходинку рейтинг. Однак навіть цей результат на два пункти кращий від попереднього.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 6

Вінниччина втратила одну сходинку під час оцінки «Ефективності ринку праці» - четверта позиція. Враховували рівень безробіття, рівень зайнятості, загальний індекс заробітної плати.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 7

Щодо «Розвитку інфраструктури», то Вінниччина опустилася одразу на 13 позицій і займає 20 місце рейтингу. Аналізували щільність автомобільних доріг з твердим покриттям, обсяг вантажообороту, частку домогосподарств, що мають доступ до Інтернету, темп зростання прийнятого в експлуатацію житла.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 8

«Відновлювальна енергетика та енергоефективність» - Вінниччина втратила три позиції та посідає 11 сходинку.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 9

Щодо «Доступу та якості послуг у сфері освіти», то Вінниччина «пасе задніх». Мінус 5 позицій, і, як результат, 21 місце. Тут оцінювали чисельність дітей навчальних закладах, а також їх успіх під час ЗНО.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 10

«Доступність та якість послуг у сфері охорони здоров’я» - Вінницька область на 10 місці. Враховували показники смертності, народжуваності, кількість амбулаторій тощо.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 11

Вінницька область покращила свої показники у «Соціальному захисті та безпеці» і посіла 5 місце. Це на 10 показників вище, ніж у 2017 році.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 12

«Раціональне природокористування та якість довкілля». У Вінницької області третя позиція.

Вінницька область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку - фото 13

Вiнниця.info