8 жовт. 2019 14:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

141

0

Вінницька професорка розповіла, чим страшний грип для дітей

Вінницька професорка розповіла, чим страшний грип для дітей

Найважче грипозну інфекцію переносить дитячий організм.


Вінницька професорка розповіла, чим страшний грип для дітей

Завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб Вінницького медичного університету ім. М. Пирогова, професорка Ірина Незгода зазначила, що серед великого різноманіття вірусних інфекцій, грипозна – найбільш складна. А найважче її переносить дитячий організм.

«За невеликий проміжок часу дитина може захворіти, можуть також бути ускладнення та смерть. Температура сягає 38-40 градусів, захворювання починається дуже гостро. На перший план виступають симптоми інтоксикації.

Дитина стає кволою, виникає головний біль. А діти старшого віку скаржаться на неможливість повернути очними яблуками, скроневі болі. При грипозній інфекції виникає також м’язовий біль, який характерний лише для цієї інфекції. Маленька дитина буде дуже неспокійна. Якщо виникає висока температура, потрібно, щоб батьки викликали лікаря, бо у дітей імунітет нестійкий», – каже Ірина Незгода.

Вона також зазначила, що при підвищенні температури не потрібно використовувати аспірин, або обтирати дитину оцтом чи спиртом. Дітям потрібно пити багато води, а повітря в кімнаті постійно має бути вологим.

Дітям вакцинуватися можна в той самий період, коли і дорослим – протягом вересня, жовтня та в перший тиждень листопада. Нині вакцин достатньо.

Перед вакцинацією дитину обов’язково повинен оглянути лікар. Щеплення робиться дітям починаючи з 6 місяців. Це єдиний метод, який дає можливість запобігти летальному випадку.

Вінницька професорка розповіла, чим страшний грип для дітей

Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово:

  • різке підвищення температури тіла (більше 38°С)
  • головний біль, біль у м’язах, біль в горлі
  • кашель
  • нежить

Як не захворіти на грип

Найоптимальніший час введення вакцини – вересень, жовтень та перший тиждень листопада. Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу. Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. За рекомендацією ВООЗ для забезпечення максимального захисту від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється штамповий склад вакцин.

Кому необхідно зробити щеплення в першу чергу

Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, що належать до групи ризику. Для цих людей грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя. До групи ризику відносять:

  • діти до 5 років, особливо – діти до 2 років
  • вагітні жінки
  • люди віком від 65 років
  • люди з надмірною вагою
  • хворі на діабет
  • хворі на хронічні серцево-судинні захворювання
  • хворі на хронічні захворювання легенів
  • люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями
  • люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії

Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень. Також існують професійні групи ризику.

Нагадаємо, у вінницьких аптеках з’явилися вакцини від грипу. Їх можна купити за пів ціни, замість 260 гривень, за 130 гривень.

Вінниця.info