29 берез. 2023 16:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

193

0

Вінницькі артилеристи розповіли про особливості служби на одному з найгарячіших напрямків

Вінницькі артилеристи розповіли про особливості служби на одному з найгарячіших напрямків

З одного місця працювати небезпечно, а тому на одній вогневі позиції вони не затримуються


Вінницькі артилеристи розповіли про особливості служби на одному з найгарячіших напрямків

На Донецькому напрямку воїни вінницької 59-ої бригади щоденно «множать на нуль» російську піхоту та техніку. На озброєнні артилеристів різні зразки гармат, частина з яких — трофейні чи надані західними партнерами. Однак усі ці гармати пов’язує одне — вони ефективно знищують російських окупантів.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM.

«Наш розрахунок працює з добре відомим «Гіацинтом». Це 152-мм гармата, яка в цій війні гарно себе зарекомендувала. Взагалі, будь-яка гармата в умілих руках українських артилеристів працюватиме влучно», — ділиться командир на псевдо «Мітяй».

Військовий каже, що з одного місця працювати небезпечно, а тому на одній вогневі позиції вони не затримуються. Також важко працювати вночі, адже противник може легко вирахувати вогневу позицію.

«Мій розрахунок постійно кочує, тобто відпрацювали по цілях з одного місця, відразу зібрали гармату, причепили до «крокодила» (КрАЗ. — Ред.) і переїхали на нову вогневу позицію. Гармата не маленька, тож доводиться трохи попотіти. В цьому плані Д-20 більш маневрена, однак «Гіацинт» — далекобійний», — продовжує командир.

«Гіацинт-Б» має не маленькі розміри та важить майже 10 тонн. Бойовий розрахунок складається з восьми осіб, що є найбільшим за чисельністю серед подібних гармат.

«У нашому колективі лише професійні гармаші. Більшість мають військовий досвід з часів проведення АТО/ООС. Раніше мені доводилося працювати на гарматі Д-20, Д-30, МСТА-Б. Зараз нищу рашистів з «Гіацинта», — зазначає навідник гармати Сергій. — Нічого складного в роботі немає. Командир дає приціл, рівень, кутомір. Усі наші постріли летять точнісінько в ціль. Також часто доводиться працювати як контрбатарея. Ось нещодавно з першого пострілу «погасили» російський міномет разом з розрахунком. Узагалі, наше завдання прикривати позиції побратимів на передових рубежах. І в нас це досить не погано виходить».

Поки артилеристи не отримали чергових координат від аеророзвідки, вони можуть трохи перепочити та підготувати гармату до наступних пострілів. У цей час до роботи береться військовий на псевдо «Вчитель».

«Аби гармата справно працювала та не підвела, її, як і будь-яку техніку, треба обслуговувати. У проміжках між роботою стежу за її техстаном, чищу від нагару тощо, — розповідає «Вчитель». — Крім того, коли ми перебуваємо на позиції, я підношу снаряди та забираю гільзи. Всі ці операції треба робити дуже швидко, від цього залежить злагодженість усього розрахунку, а в підсумку й ефективність виконання завдання та наша безпека. Ворог не спить і може відразу насипати у відповідь».

Після відпрацювання по цілях розрахунок за лічені хвилини збирає гармату та підчіплює до вантажівки. Хлопці застрибують у кузов, а водій «крокодила» намагається швидко покинути сектор, поки ворожі контрбатарейники не вирахували позиції. Вантажівка з «Гіацинтом» мчить далі по полях на новий вогневий рубіж.

Вінницькі артилеристи розповіли про особливості служби на одному з найгарячіших напрямків

Вінницькі артилеристи розповіли про особливості служби на одному з найгарячіших напрямків - фото 2

Вінницькі артилеристи розповіли про особливості служби на одному з найгарячіших напрямків - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото АрміяINFORM