14 груд. 2019 19:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

96

0

Бюджетна комісія вирішила не виділяти 2 мільйони гривень на фестиваль Operafest-Tulchyn – ці гроші вирішили направити на підтримку аграріїв

Бюджетна комісія вирішила не виділяти 2 мільйони гривень на фестиваль Operafest-Tulchyn – ці гроші вирішили направити на підтримку аграріїв

Бюджетна комісія Вінницької облради перерозподілила кошти на 2020 рік, і фінансування Міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn – не заплановане


Бюджетна комісія вирішила не виділяти 2 мільйони гривень на фестиваль Operafest-Tulchyn – ці гроші вирішили направити на підтримку аграріїв

На черговому засіданні бюджетної комісії Вінницької облради, депутати перерозподілили кошти на 2020 рік. Фінансування Міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn у наступному році – не заплановане. Два мільйони гривень перенаправили з галузі культури в аграрний сектор.

Редакція Вінниця.info зібрала коментарі вінничан у «Фейсбуці», які відреагували на таке рішення депутатів.

Першою про це написала директорка Українського центру культурний досліджень і арт-продюсер фестиваль Ірина Френкель. Вона також зазначила, що ініціює публічну дискусію.

«Замість створення нових культурно-туристичних маркерів Вінницької області, бюджетна комісія Вінницької обласної ради вирішила знищити найбільший оперний фестиваль України під відкритим небом на Тульчинської землі. Коли ми готували підсумкове відео міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn за 2017-2019 роки, я не могла передбачити, що буду його оприлюднювати за таких обставин і звертатися до голови бюджетної комісії пана Геннадій Мазур, який нагороджений почесною відзнакою області «Покровитель культури - Вінницької області 2019». Він своїм рішенням перенаправив 2 мільйони гривень з галузі культури (з гуманітарної сфери) в аграрний сектор. Я не говорю про те, що це рішення – сигнал для міжнародних інституцій та партнерів, які підтримують фестиваль OPERAFEST TULCHYN, Це сигнал про те, що Вінницької області цей проект не потрібен. Депутати не зацікавлені в розвитку нашого регіону. Це напряму впливає на сталість проекту.

Пан Мазур ігнорує такі якісні та кількісні показники як: 135 тисяч глядачів, з яких більш ніж 20 тисяч- дитяча аудиторія. 15 млн грн Інвестиції в культурний продукт території в сукупності за 2017-2019 роки по всіх грантових програмах та спонсорах. Водночас участь адміністрації за три роки десь 4 млн грн що складає менш ніж 25%. Це не притаманно європейським країнам, які стабільно щорічно вкладають мінімум 50% від загальної вартості проекту.

Саме проведення фестивалю привернуло увагу інвесторів та донорів щодо відновлення Палацу. Наявність сталих партнерств з провідними театрами України, Європи та потужних агенцій США. Я особисто запрошую пана Мазура на публічну дискусію 16 грудня. Тема дискусії «Культурний ресурс – економічний важіль розвитку малих територій». Місце та час зустрічі буде оприлюднено найближчим часом», – йдеться в дописі Ірини Френкель.

Голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський на своїй сторінці у Фейсбук зазначив, що фестиваль Operafest Tulchyn є вагомим «магнітом» Вінниччини, який притягує успіх.

«Культура змінює українські міста. Додає фарб та посмішок, натхнення робити нові проекти і натхнення їх підтримувати. Культура приносить гроші з туристами, створює нові робочі місця і цілу екосистему навколо культурного ядра. Вінниччина має вагомий магніт, що буде притягувати успіх в Тульчин – Operafest Tulchyn. Це фантастичний проект, його необхідно бачити на власні очі. Особливо перед тим, як голосувати проти нього в Бюджеті Вінниччини 2020... Я категорично «за» фестиваль і маю надію на те, що депутати не підтримають скасування фестивалю на сесії обласної Ради», – написав Владислав Скальський.

Колишній голова Вінницької ОДА Валерій Коровій написав, що 2 мільйони, які «забрали» у фестивалю та передадуть аграріям – нічого не вирішує, а навпаки, є викликом «вбити» прагнення ініціативних людей.

«Дискусія, яка заполонила соціальні мережі відносно майбутнього фестивалю Operafest Tulchyn просто надихає небайдужістю, щирістю і великою гордістю! Ця дискусія відкрила одну із завіс, тієї боротьби яка йде постійно між новим і старим, щирим і «каламутним», про який мало хто знає.

Всім зрозуміло, що ці 2 млн. грн. для аграріїв це крапля в морі, яка абсолютно нічого не вирішує. Але це підлий виклик і прагнення вбити ініціативу, віру і прагнення ініціативних людей. Бюджетна комісія це не вся обласна рада. Переконаний обласна рада прийме виважене рішення. Думаю лідерам депутатських фракцій слід добре подумати про ротацію своїх представників в бюджетній комісії», – пише Валерій Коровій.

У свою чергу, голова бюджетної комісії Геннадій Мазур зазначив, що на комісії було обговорено питання прозорості витрачання коштів, коли отримають відповідь, тоді будуть приймати рішення.

«Питання фінансування фестивалю OPERAFEST TULCHYN вже не один рік гостро стоїть перед депутатами, адже ми і досі не маємо уявлення куди йдуть кошти платників податків. Ніхто не може відзвітувати про використання коштів протягом трьох років. Але під час проведення фестивалю ми бачимо біл-борди депутатів, агрохолдингів та інших осіб та організацій, які виступають генеральними спонсорами заходу. А найбільший спонсор - це обласна Рада та обласна адміністрація. Хтось про це знає. Але чомусь засновників фестивалю обурює те, що сьогодні піднято питання використання коштів . Яка проблема? Відзвітуйте!

В той же час з 2017 року з обласного бюджету щороку за рішенням депутатів виділяли по 2 млн. грн. Окрім того ще розпорядженням виділяли кошти щоб закрити борги по проживанню та харчуванню гостей та артистів. Тому я не розумію чому таке обурення? На комісії ми обговорили питання прозорості витрачання коштів. Відповіді поки не почули. Отримаємо відповіді і тоді прийматимемо рішення. Я порадив би не брифінги збирати, а в понеділок до сесії прийти в обласну Раду з звітами про використання коштів протягом трьох років на суму 6 млн.грн. Комісія буде чекати», – написав Геннадій Мазур.

Нагадаємо, на початку літа в Тульчині проходив масштабний OPERAFEST TULCHYN, який зібрав кілька тисяч відвідувачів. Operafest розпочався концертом і українсько-німецькою прем’єрою. Оперета «Гуцулка Ксеня» зівала овації Організатори дивували не лише прем’єрами та легендарними виставами, але й декораціями. Завершився фестиваль опери грандіозним шоу та феєрверком.

Бюджетна комісія вирішила не виділяти 2 мільйони гривень на фестиваль Operafest-Tulchyn – ці гроші вирішили направити на підтримку аграріїв

Бюджетна комісія вирішила не виділяти 2 мільйони гривень на фестиваль Operafest-Tulchyn – ці гроші вирішили направити на підтримку аграріїв - фото 2

Бюджетна комісія вирішила не виділяти 2 мільйони гривень на фестиваль Operafest-Tulchyn – ці гроші вирішили направити на підтримку аграріїв - фото 3

Вінниця.info