11 лип. 2019 11:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

66

0

Вінницькі фахівці розповіли, як правильно вибрати шоколад і в чому його користь

Вінницькі фахівці розповіли, як правильно вибрати шоколад і в чому його користь

11 липня у День шоколаду вінницькі фахівці розповіли про те, як правильно обрати смаколик і чим він корисний для організму.


Вінницькі фахівці розповіли, як правильно вибрати шоколад і в чому його користь

11 липня у День шоколаду вінницькі фахівці розповіли про те, як правильно обрати смаколик і чим він корисний для організму.

Інформацію опублікували на сайті Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Як виготовляють шоколад

Какао-боби ферментують бактеріями і грибками — так народжується їхній аромат. Потім какао-боби смажать, лущать, роблять рідке какао, з якого вичавлюють масло.

Шоколад готують із рідкого какао або какао-порошку, масла какао і емульгаторів. В ідеалі, більше нічого додавати не треба.

Із чого складається какако

У какао багато катехінів, флаванолів, антоцианів, теобромін, кофеїн, а також магній, залізо, цинк і клітковина - самей цей набір робить шоколад корисним. Але наскільки корисна плитка, яку ви тримаєте в руках, залежить від низки чинників: генотипу рослини, місця вирощування, стиглості бобів та самої обробки.

Як обрати якісний та корисний шоколад

Масла какао і какао має бути не менше 70%. А в переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, цукор - на останньому.

Молоко не потрібне. В шоколад, навіть чорний, інколи додають білки молока для пом’якшення смаку, але це не обов’язково. Молочний шоколад нічим не корисний, не обманюйте себе.

Масло какао має такий склад жирних кислот, що плавиться при 35-37 градусах за Цельсієм. Якщо ви тримаєте шоколадку в руці, і пальці чисті, то викиньте — це підробка.

У чому користь чорного шоколаду

Флаваноли какао і чорного шоколаду корисні для здоров’я судин, ця сполука розширює судини і знижує тиск. А також покращує кровопостачання мозку, чим може бути корисним пацієнтам із деменцією (хворобою Альцгеймера) та тим, хто переніс інсульт.

Какао та шоколад мають антиоксидантну дію. Вони містять поліфенольні сполуки, що вловлюють та гасять вільні радикали.

Шоколад позитивно впливає на стан мікрофлори кишківник. Можна сказати, що темне какао — пребіотик, так само, як і інулін чи пектин. Регулярне споживання какао збільшує присутність корисних бактерій та зменшує кількість шкідливих.

Найнебезпечнішою формою жирових відкладень є внутрішній, або вісцеральний жир. Какао і чорний шоколад сприяють розпаду вісцерального жиру і запобігають його утворенню, впливаючи на активність низки генів чи сигнальних шляхів в жирових клітинах.

Як споживати какао та шоколад

Доза какао 5-7 грамів фігурує в джерелах як достатня. Це ефективно доповнить раціон мікроелементами, клітковиною та поліфенолами без шкідливих наслідків.

Поєднуйте ягоди і какао. Ягоди солодкі, какао гірке, і вони всі багаті на поліфеноли. Важко придумати кращу їжу для здоров’я серця.

Для святкових заходів обирайте не торти із жирним кремом на основі маргаринів та емульгаторів, а не дуже солодке домашнє брауні. Знову ж таки, його можна робити з бананом, ягодами і горіхами, аби збільшити вміст клітковини і мінералів в десерті, і зменшити частку цукру.

Вiнниця.info