22 лип. 2019 13:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

106

0

Вінницькі фахівці розповіли, які захворювання можна підхопити на пляжі

Вінницькі фахівці розповіли, які захворювання можна підхопити на пляжі

Грибок, різноманітні лишаї, лептоспіроз, гельмінти, ротавіруси та гострі кишкові інфекції – найбільш поширені хвороби, які можна підхопити на пляжі.


Вінницькі фахівці розповіли, які захворювання можна підхопити на пляжі

Грибок, різноманітні лишаї, лептоспіроз, гельмінти, ротавіруси та гострі кишкові інфекції – найбільш поширені хвороби, які можна підхопити на пляжі. Держпродспоживслужба у Вінницькій області опублікувала поради фахівців, які не дадуть зіпсувати ваш відпочинок.

Грибок та лишаї

Досить пройтися голими ногами по піску – і все, можете мати грибок. А якщо ви прихильник такої пляжної забави, як закопування у пісок для веселих фото, пам'ятайте: на глибині 5-6 см. створюється сприятливе середовище для різних інфекцій і ризик зараження значно зростає.

Заходити і виходити з води краще не босоніж, а у пляжному взутті. А також, обов'язково мийте ноги після відвідування пляжу.

Якщо під час відпочинку у вас з'явилось відчуття дискомфорту, свербіж, лущення шкіри, пухирі, ламкість нігтів - негайно зверніться до лікаря.

Лептоспіроз

Одне з найсерйозніших інфекційних захворювань - лептоспіроз. Так звана водна лихоманка загрожує важкими ускладненнями і навіть смертю.

Основні переносники – гризуни. Збудник потрапляє в організм людини через кон’юнктиву очей і слизові оболонки.

В жодному разі не купайтеся у водоймах з табличкою «Купання заборонено!».

Продукти зберігайте у закритому посуді і ретельно слідкуйте, щоб у їжу не потрапляв пісок.

Якщо у вас запаморочення, нудота, блювання, марення - негайно зверніться за медичною допомогою. Часто пацієнти приходять до лікаря запізно.

Гельмінти

Гельмінти атакують нервову систему і організм людини у цілому.

Аби себе вберегти, обирайте ті пляжі, де немає вигулу собак і котів: цей фактор підвищує ризик заразитися гельмінтами, особливо аскаридами, токсокарами, власоглавами. Дуже важливо ретельно мити руки або використовувати антисептичні гелі перед прийомом їжі на пляжі.

Якщо у вас під час сну виникають напади бруксизму, з’являється кашель, головний біль та розлади шлунку - це є приводом звернутись за допомогою до лікаря.

Ротавіруси та гострі кишкові інфекції

Кишкова паличка і подібні інфекції прекрасно почувають себе у воді, якщо полюбляєте пірнати – ви у зоні ризику.

Їжа з вершками, сметаною, сиром, яка швидко псується – джерела стафілококової токсикоінфекції, не купуйте на пляжі тортики, трубочки, тістечка, іншу домашню випічку з рук. Не рекомендується купувати копчену риб на пляжі і стихійних ринках.

Якщо ви раптом відчули здуття і біль в животі, нудоту, слабкість та підвищення температури - не нехтуйте допомогою медичних працівників.

Вінниця.info