30 верес. 2020 12:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

91

0

Вінницькі музейники привезли до Києва найвідоміші місцеві експонати для спільної виставки «Золото Поділля: історія народів»

Вінницькі музейники привезли до Києва найвідоміші місцеві експонати для спільної виставки «Золото Поділля: історія народів»

Виставка «Золото Поділля: історія народів» планують відкрити в Національному музеї історії України у Києві 16 жовтня.


Вінницькі музейники привезли до Києва найвідоміші місцеві експонати для спільної виставки «Золото Поділля: історія народів»

28 вересня співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею привезли до Києва найвідоміші експонати та найкращі свої археологічні знахідки. Разом з Національним музеєм історії України в столиці вони готую експозицію «Золото Поділля: історія народів», які планують відкрити 16 жовтня.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Національного музею історії України.

Як зазначають дослідники, на виставці представлять найвідоміші та найкращі археологічні знахідки із зібрань ВОКМ та НМІУ, що відображають культуру багатьох народів, які проживали на Поділлі від найдавніших часів до Середньовіччя.

Відвідувачі виставки зможуть побачити унікальні археологічні знахідки: єдину відому іграшку трипільської культури на коліщатах – коника, найбільшу в Європі колекцію бурштинових прикрас часів пізньої бронзи, золоті прикраси, коштовну зброю та срібний посуд, знайдені в одному з найбагатших сарматських поховань, яке вважається могилою царя Інісмея, скарби, пов’язані з Великим переселенням народів, які практично ніде раніше не експонувалися, а також ювелірні вироби ранніх слов’ян та майстрів Давньої Русі.

Як зазначають в Національному музеї, «Золото Поділля: історія народів» – перший проект, яким фахівці двох закладів започатковують міжмузейний обмін, що передбачає комплексні виставки з колекцій музеїв різних регіонів України. Ініціатива спрямована на об’єднання українського суспільства шляхом всебічного представлення історії та регіональних особливостей.

Урочисте відкриття виставки «Золото Поділля: історія народів» у Національному музеї історії України відбудеться 16 жовтня.

Нагадаємо, на початку вересня у Вінниці в П’ятничанському лісі археологи виявили курганний могильник та сліди стародавніх поселень.

Згодом фахівці розповіли про нові знахідки: людські рештки та скелет коня без ніг, який датують другою половиною XVIII століття.

Також у Вінниці археологи виявили чи не найбільший у світі некрополь вояків Української галицької армії.

Вінниця.info, фото – з фейсбук-сторінки Національного музею історії України