7 верес. 2020 15:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

130

0

Вінницькі спецпризначенці вивели на підконтрольну територію колишнього бойовика «ДНР». Про що розповів «вчорашній ополченець»

Вінницькі спецпризначенці вивели на підконтрольну територію колишнього бойовика «ДНР». Про що розповів «вчорашній ополченець»

Чоловік надав свідчення про участь військовослужбовців РФ у війні на Донбасі, розповів, як війська сусідньої держави надавали так званій «ДНР» озброєння та навчали, як з нею поводитись.


Вінницькі спецпризначенці вивели на підконтрольну територію колишнього бойовика «ДНР». Про що розповів «вчорашній ополченець»

Контррозвідники Управління Служби безпеки України у Вінницькій області вивели з тимчасово окупованої території Донецької області колишнього бойовика танкового батальйону терористичної організації «ДНР». Чоловік надав свідчення про участь військовослужбовців РФ у війні на Донбасі, розповів, як війська сусідньої держави надавали так званій «ДНР» озброєння та навчали, як ним користуватись.

Про це йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці УСБУ у Вінницькій області.

Як повідомляють спецпризначенці, чоловік повідомив про участь кадрових російських військових у координації дій найманців, постачанні танків й іншої військової техніки з РФ, підготовку членів НЗФ інструкторами-військовослужбовцями ЗС РФ у таборах і на полігонах неподалік Ростову-на-Дону.

«Я, будучи під впливом російських ЗМІ, вирішив вступити в «ополчення ДНР». Під час служби в мотострілковому батальйоні здійснював спостереження за силами АТО на пунктах розвідки. Окрім того, охороняв кадрових офіцерів Збройних сил РФ, ГРУ, які за допомогою засобів технічної розвідки з териконів працювали по силах АТО.

Мене перевели в окремий танковий батальйон першого армійського корпусу. З нашої роти 30 людей направили на навчання на полігон неподалік міста Ростов-на-Дону. Там протягом 10 днів під керівництвом військовослужбовців РФ нас навчали водіння, обслуговування та стрільбі з танків. У тому числі, в умовах міста. Після повернення в «ДНР» наша рота поїхала в РФ для отримання танків, знятих з «консервації». Передача 4 танків Т-64 здійснювалась в присутності військовослужбовців РФ по дзвінку, без жодних документів, що мене сильно здивувало. Під час перетину українського кордону в пункті пропуску «Ізварине» я побачив іншу техніку, яку привезли з РФ. Це були САУшки, КАМАЗи, різні гармати. Після цього я зрозумів, що йде повноцінна війна.

Боячись за своє життя, я перевівся в штаб танкового батальйону. Потім мені стало відомо, що три з чотирьох танків, які я супроводжував, були знищені ЗСУ в районі Дебальцева. Один екіпаж повністю складався з військовослужбовців РФ. Це були буряти. Розуміючи безвихідь цієї війни в складі «ДНР», використання росіянами нас у своїх цілях, через деякий час я покинув «ополчення». Розуміючи, що поки на моїх руках нема крові, і усвідомлюючи свою провину, я скористався програмою СБУ, про яку мені стало відомо від моїх рідних.

Звертаюсь до всіх, хто перебуває під впливом РФ та «лялькового» керівництва «ДНР», – складіть зброю, поверніться додому і припиніть цю війну», – сказав колишній бойовик так званої «ДНР».

Перевірка Служби безпеки України підтвердила, що чоловік не брав безпосередньої участі у бойових діях і не вчиняв інших тяжких та особливо тяжких злочинів.

Враховуючи ці обставини, рішенням суду колишнього бойовика звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.


Нагадаємо, на початку липня житель Вінниччини розповів, як його намагалися завербувати спецслужби так званої «ДНР», коли він поїхав на непідконтрольну територію України відвідати родичів.

Вінниця.info, відео – з YouTube-каналу Служби безпеки України

title