26 серп. 2020 18:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

107

0

Вінницькій області виділено 2,5 млн гривень субвенції для створення навчальних центрів у закладах професійної освіти

Вінницькій області виділено 2,5 млн гривень субвенції для створення навчальних центрів у закладах професійної освіти

Повинні облаштувати навчально-практичні центри в закладах професійної освіти


Вінницькій області виділено 2,5 млн гривень субвенції для створення навчальних центрів у закладах професійної освіти

26 серпня під час засідання Кабінету Міністрів визначено обсяг субвенції для кожного регіону для облаштування 53 навчально-практичних центри закладів професійної освіти новим обладнанням та технікою.

Про це йдеться в повідомленні Урядового порталу.

Загальна сума субвенції 100 млн гривень. На обласний бюджет Вінницької області передають 2, 525 млн гривень державної субвенції.

«Цього року МОН змінив принцип, за яким розподіляються кошти на створення навчально-практичних центрів. Наприклад, податися на конкурс могли заклади, які вже мають такі центри, але хочуть оновити обладнання або розширити наявну матеріально-технічну базу.

Крім того, профтехи разом із місцевою владою самостійно визначали професії, за якими бажають створити навчально-практичний центр. Оскільки його створення вперше має відбуватися на засадах співфінансування, під час прийняття рішення управлінці враховували пріоритетні для регіонального ринку праці напрями», - зазначено в повідомленні.

Довідково

Навчально-практичні центри – це майстерні і лабораторії закладу професійної освіти з новим обладнанням та технікою. Там учні проводять заняття, а дорослі – підвищують кваліфікацію або перенавчаються.

Нині в Україні вже працюють 145 навчально-практичних центрів, на створення яких Кабінетом Міністрів України впродовж 2016-2019 років було спрямовано 250 млн грн. Крім того, близько 90 навчально-практичних центрів було відкрито за підтримки соціальних партнерів.

У 2020 році Уряд виділив 259 млн гривень на створення навчально-практичних центрів – це у 5 разів більше, ніж у попередні роки. Однак через пандемію COVID-19 та зменшення загального обсягу фінансування освіти і науки на створення навчально-практичних центрів було збережено 100 млн гривень.

Нагадаємо, Комісія МОН визначила 53 заклади профосвіти, які отримають кошти на створення навчально-практичних центрів. Серед них і три училища міста Вінниці. Це ДПТНЗ «Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище», Вище художнє професійно-технічне училище № 5, ДНЗ «Вище професійне училище № 7».

Вінниця.info