25 верес. 2020 10:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

124

0

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото

Завдяки катанню на велосипедах пенсіонери лікують хребет та нормалізують тиск


Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото

25 вересня біля Водонапірної вежі у Вінниці людно. Кілька десятків пенсіонерів роздивляються новенькі велосипеди рожевого кольору, які подарувало Німецьке товариства міжнародного співробітництва GIZ.

«Дуже зручно! Сидіння, керування, все супер!», - тестуючи велосипед вигукує на ходу 61-річна Наталія Черниця.

Вона одна з учасниць гуртку по велосипедному спорту при територіальному центрі соціального обслуговування міста Вінниці. Від початку теплої пори 60 пенсіонерів безкоштовно каталися велосипедах у парках міста.

«Нещодавно мене щось схопило в спині. Я йшла на заняття по англійській мові. Ще й думаю, як це буде далі.Бо на наступний день у мане за розкладом були заняття велосипедним спортом. Я не хотіла підвести нікого. Бо люди інколи записуються, але не приходять. Ви не повірите! Я сідаю на цей велосипед, покаталася півгодини, за-бу-ла! За проблему із спиною. Воно десь там щось стало на місце. Я, навіть, боялася комусь, щось сказати. Аби не наврочити. Вам першій говорю! Тому раджу всім обов’язкові катання на велосипедах! Маса позитивних емоцій. Поки їздимо на природі, милуємося цими вербами біля води. Гриби збираємо. Ягоди. Тому, це корисно не лише для здоров’я, а й для душі. А ще, для різноманітності страв на обідньому столі. А ще. Ми всі між собою перезнайомилися, здружилися, один одного підтримуємо та міняємося рецептами», - зауважує Вінниця.info Наталя Миколаївна.

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото

Колежанка Черниці, 55-річна Олена Мартинюк, на велосипеді нормалізувала тиск та роботу серця.

«Я спочатку ходила на лікувальну фізкультуру. Тому що мала великі проблеми з серцем. І довго підбирала спеціальні вправи. Саме краще, сказали, що це велосипеди. І я подала заявку на цей гурток. І що скажу, то початку занять у мене був підвищений тиск. А за останній час почала себе почувати на 25 років. Лікарі не вірять таким змінам. Дивуються і питають, чим це я таким почала займатися, що тиск нормалізувався? Що я їм та п’ю? А я і відповідаю, ви не повірите, ви мені сказали займатися вправами на чистому повітрі. От я і займаюся. Їжджу на велосипеді. Ще й колектив підібрався, де знають, як це правильно поставити», - підкреслює Вінниця.info Мартинюк.

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото    - фото 2

Безкоштовні заняття для пенсіонерів вдалося організувати завдяки виграшу у грантовому конкурсі.

«Ми виграли проект «Старість в радість». Нам виділили кошти на оренду велосипедів, що у прокаті. Було дві групи кожен день. Займалися по півтори години. Викатали три місяці по підряд. Всі кошти, які були надані бюджетною організацією. І от ці велосипеди нам подарував німецький благодійний фонд. Тепер це особисто наші велосипеди. Чому рожеві? Бо у нас більшість учасників цього гуртка – жінки. Але спонсори пообіцяли надати ще й такого кольору, який притаманний чоловічій статі. Щоб була гендерна рівність», - пояснює Вінниця.info завідувач відділення денного перебування Тетяна Семенюк-Сотник.

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото    - фото 3

На 60-т учасників гуртка лише два чоловіка. Микола Сидорук капітан команди вело-пенсіонерів. Зауважує, колір дарованих велосипедів приємний, але, як чоловікові, йому більше до вподоби сині відтінки.

«У нашій команді є ще один чоловік. Нам велосипеди дуже подобаються. Колір хороший. Приємний такий. Але було б приємніше кататися на синьому. Жінки на рожевих, а ми б на таких. А так, дуже радий, що ходжу до територіального центру соціального обслуговування міста Вінниці. А не сиджу вдома. Це дуже дає енергії. Я вдівець. Маю дуже багато вільного часу. Те, що біля мене багато дівчат, це нічого. Я ставлюся до цього спокійно. Мможливо, хтось і симпатизує. Але… кататися – це наша робота. Може… Все може бути… ну, якщо і буде, то весілля будемо справляти на велосипедах», - посміхається Микола Павлович.

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото    - фото 4

Вінницькі пенсіонери планували на цьому тижні завершити свій велосипедний сезон. Та з дарунком та продовженням бабиного літа, його продовжать до початку дощової погоди.

У територіальному центрі соціального обслуговування міста Вінниці для літніх людей ще є близько 15 гуртків. Поки карантин і гарна погода, своїх підшефних запрошують збиратися на свіжому повітрі із засобами захисту від короновірусної інфекції.

Вінницьким пенсіонерам подарували п’ять рожевих велобайків. Для гендерної рівності дідусі чекають на сині. Фото    - фото 5

Вінниця.info