24 груд. 2020 12:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

171

0

Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву

Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву

В 2021 році планують приступити до реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця»


Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву

В 2021 році планують приступити до реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця». На початок робіт в державному бюджеті передбачили 604 млн грн. Потім за кошти міського бюджету планують реконструювати аеровокзал, щоб збільшити пасажиропотік до 400 пасажирів на годину. Це дозволить розширити мережу напрямків і працювати з лоукостерами. Є домовленість про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву.

Про це 24 грудня повідомив мер Вінниці Сергій Моргунов під час звіту Про діяльність виконавчих органів Вінницької міської ради у 2020 році і перспективи розвитку Вінницької міської територіальної громади на 2021 рік.

«Нам вдалося спільними зусиллями з обласною державною адміністрацією відстояти перед прем’єр-міністром цей аеропорт, щоб його залишили в програмі. Мало того, ми вже бачимо у державному бюджеті на 2021, що передбачено 604 мільйона гривень державного фінансування на реконструкцію цього аеропорту або злітно-посадкової смуги.

Ми пройшли складний процес. Виготовляли проектно-кошторисну документацію за бюджетні кошти міста. Пройшли всі експертизи, всі міжнародні тендери, підписали відповідний контракт з переможцем тендеру. І нам реально в серпні-вересні 2019-го року необхідно було підтвердження виділення коштів з державного бюджету, і ми могли б вже почати підготовчі роботи по цій злітно-посадковій смузі. Тоді кошти «зняли», і ми рік боролися за те, щоб: а) лишитися в програмі розвитку аеропортів; б) за виділення відповідного ресурсу.

В бюджеті 2021 року цей ресурс передбачено. В 2020 році нас лишили в програмі. Я переконаний, це питання не тільки міста Вінниці, чи розвитку туристичної або інфраструктурної привабливості міста, це питання всього регіону. А також – безпеки та оборони нашої країни, тому що тут розташований штаб Військово-Повітряних Сил України.

Я хочу окремо подякувати народному депутату Ірині Наумівні Борзовій за те, що вона лобіювала всі ці процеси під час формування бюджету», - сказав мер Вінниці.

Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву

Сергій Моргунов повідомив, що після проведення всіх робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги, її передадуть в державну власність. А місто має за власні кошти реконструювати аеровокзал.

«Ми повинні вже власними силами, за власний кошт зробити реконструкцію нашого аеровокзалу для того, щоб збільшити можливості пасажиропотоку. На сьогодні ми на етапі виготовлення проектно-кошторисної документації і проведення відповідної експертизи та досліджень щодо забезпечення водою, каналізацією, електроенергією тощо. Для того, щоби збільшити пасажиропотік до 400 пасажирів на годину. І це дасть нам можливість розширити мережу напрямків», - повідомив Сергій Моргунов.

Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву - фото 2

За словами мера, Вінниця вже має домовленості з авіакомпанією про запровадження нових авіамаршрутів до чотирьох європейських країн.

«В травні 2020 року разом з компанією «Wizz Air» ми провели відповідні переговори. І нам підтвердили чотири напрямки – це Німеччина, Польща, Австрія й Угорщина. Тобто, Берлін, Будапешт, Відень та Варшава. І є певні перспективи щодо Італії. Також нам необхідно поновлювати напрямки на Ізраїль, оскільки він користується великою популярністю у вінничан. В тому числі, це стосується впровадження хасидських програм, які пов’язані не тільки з Уманню, але і з Вінницькою областю. Також плануємо поновити напрямки на Туреччину. Плани амбітні, тому ми повинні, першочергово, забезпечити безпеку зльоту та посадки літаків відповідної категорії», - каже Сергій Моргунов.

На сесії міської ради 24 грудня депутати також затвердили Комплексну програму підтримки КП «Аеропорт Вінниця» на 2020 - 2024 роки.

Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву - фото 3

Нагадаємо, в державному бюджеті на 2021 рік передбачали 604, 27 млн гривень на початок реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця».

Що було до того:

В серпні 2020 в Міністерстві інфраструктури України планували виключити аеропорт «Вінниця» з переліку інвестиційних об’єктів. Потім голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов повідомив, що після його перемовин з міністром інфраструктури проект залишили в Державній цільовій програмі розвитку аеропортів на період до 2023 року.

29 вересня у Вінниці Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання щодо реконструкції аеропорту «Вінниця», сказав, що до кінця його каденції побудують у всіх стратегічно-важливих містах аеропорти, згідно плану.

Вже 18 листопада Кабмін затвердив перелік з 104 пріоритетних для держави інвестиційних проектів 2020-2023 роки, в якому і аеропорт «Вінниця».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info

Більше фото
Вінницький аеропорт почнуть відновлювати в 2021 році. Є домовленості про авіарейси на Відень, Берлін, Будапешт та Варшаву