3 лип. 2020 15:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

275

0

«Вінницький» Че Гевара може з’явитися на території посольства Куби

«Вінницький» Че Гевара може з’явитися на території посольства Куби

Пам’ятник продали


«Вінницький» Че Гевара може з’явитися на території посольства Куби

Пам’ятник латиноамериканському революціонеру Ернесто Че Геварі, який впродовж 12-ти років стояв у Вінниці за адресою вулиця Промислова, 6, продали. Покупцями виявилися мешканці Києва, які сказали колишньому власникові, що спробують домовитися щодо розміщення пам’ятника на території посольства Республіки Куба. Про це вінничанин Дмитро Соколов, який і встановив пам’ятник революціонеру в місті, розповів журналісту Вінниця.info.

«Тепер він в Києві стоятиме. В посольстві Куби, напевне. Це вже як там домовляться. Нібито перемовини поки проводять в цьому напрямку. Купили пам’ятник інші люди, але вони домовлятимуться з посольством Куби, аби там його розмістити. Сподіваюсь, що так воно і буде», – повідомив чоловік.

Оголошення щодо продажу пам’ятника Дмитро Соколов розмістив на сайті «OLX». Початковою ціною оголосив 50 тисяч гривень. Але продав, зрештою, значно дешевше.

«Продав набагато дешевше. Вдвічі дешевше», – зазначив чоловік.

Розмістити оголошення про продаж йому довелося з тієї причини, що будівлю, на території якої знаходився пам’ятник революціонеру, Дмитро продав, а забрати погруддя не було куди.

Фото з порожнім постаментом також опублікували в місцевій фейсбук-спільноті «Мій новий Тяжилів».

«Вінницький» Че Гевара може з’явитися на території посольства Куби


«Вінницький» Че Гевара може з’явитися на території посольства Куби - фото 2

Історія пам’ятника

Вінничанин Дмитро Соколов встановив пам’ятник, оскільки з дитинства захоплювався особистістю латиноамериканського революціонера. Відкриття монументу відбулося 14 червня 2008-го року на 80-річчя Ернесто Че Гевари. Перед цим Дмитро замовив роботу у вінницьких майстрів.

Довгий час ходило багато «байок» щодо походження цього погруддя. Хтось навіть казав, що пам’ятник встановив кубинець. Втім, ці історії не відповідають дійсності. Хіба можна зазначити, що Дмитро дійсно побував на Кубі.

Згодом подібний пам’ятник з’явився в Австрії, і вважалося, що саме той пам’ятник є першим та єдиним в Європі. Проте це не так: австрійський пам’ятник відкрили 8-го жовтня 2008-го року, тобто – майже на чотири місяці пізніше, аніж погруддя у Вінниці. Одна з причин подібної плутанини – автор «вінницького Че Гевари» не бажав розголосу щодо цього пам’ятника, оскільки встановлював його, так би мовити, для себе.

Вінниця.info, фото – власне та з фейсбук-сторінки «Мій новий Тяжилів»