3 лют. 2020 13:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

189

0

Вінницький педуніверситет приєднають до ДонНУ, а кооперативний закриють? Івасюк спростував фейки

Вінницький педуніверситет приєднають до ДонНУ, а кооперативний закриють? Івасюк спростував фейки

На думку, заступника голови ОДА, подібні чутки - абсолютний фейк


Вінницький педуніверситет приєднають до ДонНУ, а кооперативний закриють? Івасюк спростував фейки

Заступник голови Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк 3 лютого під час прес-конференції прокоментував питання діяльності вінницьких університетів та відповів на чутки про приєднання Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського до Донецького національного університету імені Василя Стуса і закриття кооперативного інституту.

«Ніхто не збирається закривати ні педагогічний університет, ні кооперативний інститут.

В мене була розмова з ректором університету з приводу того, що держава передбачила в достатній кількості видатки на утримання. Це по-перше. По-друге, університет має гарні здобутки. Я вам можу сказати, що університет три роки поспіль займає перше місце серед усіх педагогічних університетів України по кількості і якості наукових студентських робіт. Студенти університету беруть участь у всіх університетських олімпіадах зі всіх предметів, і теж показують гарні результати. У них майже 100 призерів. 99 призерів в різних всеукраїнських олімпіадах з різних предметів. Крім того, 30% викладачів університету пройшли стажування за кордоном. І відповідно, вони мають можливість підвищувати свій науковий рівень, тому що вони можуть отримувати вже і наукове звання доцента чи професора. Це обов’язкова умова стажування за кордоном.

Ну і друге: педагогічному університету в цьому році буде 108 років. Це перший вищий навчальний заклад Вінниччини. Не перший на Поділлі, бо в Кам’янці-Подільському є старіший навчальний заклад, але другий після Кам’янця-Подільського. Його закінчував Коцюбинський. Він носить ім’я Коцюбинського. Я вважаю, втрата педагогічного університету в Вінниці імені Коцюбинського – це втрата частинки нашої самобутності, нашої ідентичності. Я думаю, що такого відбутися не може», – прокоментував Ігор Івасюк.

Посадовець не оминув увагою і кооперативний інститут, якому нібито теж загрожує закриття. За словами заступника голови ОДА, кооперативний інститут має плани і серйозну перспективу на відкриття ліцею при інституті. Є відповідна угода про співпрацю з польськими колегами-освітянами. Керівництво інституту їздило місяць тому в Польщу і цим питанням опікувалося. Тому, переконаний Ігор Івасюк, це «фейк», інституту бути. І в нього є серйозні плани на розвиток на майбутнє.

До того ж, система кооперації має в Україні всього два повноцінних вищих навчальних заклади. Це Львівський кооперативний інститут і Вінницький. Все решта – це вже рівень коледжу. Тому кооперативний інститут у Вінниці буде збережений.

Підводячи підсумок питання університетів, посадовець зазначив, що обласна державна адміністрація максимально буде сприяти, аби, по-перше, не виникало соціальної напруги, а по-друге, якщо будуть виникати подібні розмові, адміністрація докладе зусиль, аби такі «фейки» в освітньому середовищі нівелювали.

Вінницький педуніверситет приєднають до ДонНУ, а кооперативний закриють? Івасюк спростував фейки

Вінниця.info