1 квіт. 2019 14:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

140

0

Вінницький політтехнолог розповів про перемогу «1+1» і спрогнозував, кому перейдуть голоси в другому турі виборів

Вінницький політтехнолог розповів про перемогу «1+1» і спрогнозував, кому перейдуть голоси в другому турі виборів

Вінницький політтехнолог розповів про перемогу «1+1» і спрогнозував, кому перейдуть голоси в другому турі виборів


Вінницький політтехнолог розповів про перемогу «1+1» і спрогнозував, кому перейдуть голоси в другому турі виборів

Вінницький політтехнолог Руслан Штогрин розповів про електоральні настрої громадян під час виборів Президента: за кого голосували і чому. А також спробував спрогнозувати дії кандидатів у другому турі та рухи політичних сил на парламентських виборах, що відбудуться в жовтні.

Фахівець представив дані он-лайн екзит-полу по Вінниці та області, який проводила ГО «Передові правові ініціативи» 31 березня на 162 виборчих дільницях, з 8:00 до 17:30 години.

«Вінниця: Петро Порошенко – 28%, Зеленський – 22,21%, Юлія Тимошенко – 14%. Вінницька область: Петро Порошенко – 22,3%, Зеленський – 23,36%, Тимошенко – 17,36, Бойко – 4,8.

Виборець отримував в руки телефон і анонімно надавав результати свого голосування», - пояснює Руслан Штогрин.

Другий тур

Сьогодні у Вінницькій області, як і в Україні, лідирує Володимир Зеленський. Штогрин впевнений, це перемога «1+1», а не самого кандидата: «Я вважаю, що рейтинг Зеленського – це рейтинг «1+1». Відключіть «1+1» і так само відключиться рейтинг Зеленського. Це без варіантів. Був би на тому місці хтось інший, це був би також рейтинг «1+1».

За даними ЦВК та висновками екзит-полів до другу туру проходять Зеленський і Порошенко. Відрив між опонентами суттєвий, тому, аби реабілітуватися, чинний Президент має провести кадрові зміни в штабах», - переконаний політтехнолог.

За кого проголосує електорат Тимошенко, Смешка, Гриценка і Бойка?

Руслан Штогрин прогнозує, що в другому турі прихильники Гриценка і Смешка, ймовірно, віддадуть голос за Порошенка. Зеленському перейде електорат Бойка і частково Тимошенко. Однак тут може спрацювати так званий «поцілунок Іуди».

«Я ні за кого не агітую, просто реально оцінюю шанси, що може бути в другому турі.

Зазор в Петра Олексійовича серйозний: це Смешко – його електорат не буде голосувати за Зеленського. Попри заяви, електоральне поле Гриценка на 45% складається з електорального поля Порошенка. Але тут є фактори. Якщо Бойко публічно виступить за підтримку Зеленського (я не сумніваюся, що це станеться), то для електорату Зеленського змін не буде, але це жорстко мобілізує поле Західної і частково Центральної України.

У політтехнологів є сленгів вислів «поцілунок Іуди». Він буде 100%.

Електорат Тимошенко також частково перехідний до Порошенка, проте у більшій своїй частинці до Зеленського. Але, якщо буде «поцілунок Іуди» від Бойка, то це електорально налаштоване проукраїнське поле також може зіграти трошки по-іншому.

В чому вплив Тимошенко на партію Зеленського? Перше, у Зеленського є штаби в районах? Немає. А Юлі Володимирівни є, і структура в селах. Для Зеленського - це «палочка-виручалочка», щоб захистити свої результати. В першу чергу,не електорат, а результат», - говорить регіональний представник ГО «Передові правові ініціативи».

Прогноз на парламентські вибори

«Парламентські вибори будуть цікаві двома речами. Перше, те, що називали «сіткою Порошенка», вона діє, хто б чого не говорив. Вона важливий фактор під час виборів у жовтні.

Реально ми не знаємо зараз, хто буде Президент. Якщо Зеленський, то через 2 місяці його електоральне поле знайде собі інших кумирів.

Зеленський прийде з тими слоганами, які були у фільмі «Слуга народу», де посилають МВФ, де розказують, що за 2 дні вирішать кризу в Україні, розстрілюють парламент… Насправді, ми з розуміємо, що цього не буде й близько. Для того електорату, який це очікує, через два місяці, настане розчарування.

Вибори - це чиста математика, якщо її правильно розрахувати, можна виграти вибори», - переконаних Руслан Штогрин.

Чому голосували за Смешка?

Політтехнолог визнає, що на багатьох дільницях Вінниці Ігор Смешко отримав лідируючі позиції. Це здивували багатьох, однак пояснення насправді доволі просте: «Смешко – це Гриценко в новому форматі. Він фактично «з’їв» Гриценка. Якби не було Смешка, люди проголосували б за Гриценка. А так прийшла людина, яка ніколи не була в політиці, в той час, коли за Гриценком тягнувся шлейф: він два рази балотувався з Президенти, плюс земельні скандали.

По деяких дільницях у місті Вінниці просто дивує результат – Смешко займає друге місце. В нас люди голосують, не за біографії, не за програми. В них логіка дуже проста – нова людина, гарний дядько, силовик. Гриценко теж хороший дядько, але є шлейф і вже два рази балотувався, то проголосуємо за Смешка.

У воєнному городку в місті Вінниці йшли пенсіонери, військові у відставці і всі говорили: «Ми за Смешка».

Руслан Штогрин зазначає, хто б не став новим Президентом, в Україні не відбудеться ще один майдан.

«До цього не готові ні люди, ні політики. Всі вже зрозуміли, що силове протистояння в державі – це маячня. Якщо ще в 2014 році середній клас допомагав, то зараз він вважає, що це негатив», - додає політтехнолог.

Нагадаємо, що за даними Національного екзит-полу, у першому турі виборів Президента лідирує Володимир Зеленський, Петро Порошенко – на другому місці.

На 14 територіальному виборчому окрузі Вінницької області (місто Жмеринка, Барський, Жмеринський, Літинський, Тиврівський райони) ЦВК опрацювала 100% протоколів.

ОПОРА повідомила у Вінниці результати попереднього підрахунку: в другий тур виходять Зеленський – 30,1% і Порошенко – 15,7%.

Вінниця.info