19 верес. 2019 15:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

111

0

Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги

Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги

19 вересня у міській раді відбулось засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.


Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги

19 вересня у міській раді відбулось засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Його ініціював міський голова Сергій Моргунов для недопущення критичної ситуації, що може скластись у місті через відключення від енергопостачання за борги комунального підприємства обласного підпорядкування «Вінницяоблводоканал». Минулого тижня енергетики попередили водоканал про відключення від послуги, що може потягнути за собою припинення водопостачання та водовідведення для споживачів.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької міськради.

На засідання комісії зібрались представники КП «Вінницяоблводоканал», ТОВ «Енера Вінниця», ПАТ «Вінницяобленерго», голова постійної комісії Вінницької обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов, заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник, заступники міського голови, представники різних структурних підрозділів Вінницької міської ради та комунальних підприємств, які адаптувались до сучасних умов енергетичного ринку та мають досвід уникнення заборгованості за електропостачання.

Кожна сторона мала можливість висловити свою позицію та запропонувати своє бачення виходу з ситуації, що склалась.

Борги у КП «Вінницяоблволоканал» перед електропостачальниками почали накопичуватись з 2017 року. Наразі загальна заборгованість підприємства перед АТ «Вінницяобленерго» становить 72,5 млн грн, ще понад 14 млн заборгувало підприємству «Енера Вінниця», включаючи нарахування за вересень.

Директор підприємства «Вінницяоблводоканал» Олександр Чернятинський причиною теперішньої ситуації бачить нові умови, які були запроваджені з моменту запуску енергетичного ринку, та збитковістю підприємства.

Заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник пояснив: «Сьогодні підприємство в результаті регулювання договору на переуступку боргу має збитки 37 млн грн, які були зняті з водоканалу НКРЕ КП. Складно говорити, яким чином виходити з ситуації, яка сьогодні склалася, тому що компенсації різниці в тарифах державою не передбачена. Загальна сума різниці в тарифах становить приблизно 240 млн грн по підприємству».

Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги

Голова постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов зазначив, що ситуація дійсно складна і проблеми накопичувались не один рік.

«Коли Асоціація Водоканалів вперше провела конференцію, було зазначено, що дія нового закону про ринок електроенергії, а саме – необхідність 100% передоплати, призведе у вересні-жовтні цього року до критичної ситуації по водоканалах по всій Україні. Що в результаті і сталось», – сказав Андрій Ковальов.

Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги - фото 2

Генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук розповів про історію формування боргу та компромісні рішення, які шукались для того, щоб уникнути кризової ситуації. В результаті чого було укладено договір реструктуризації боргу з січня 2019 року. Разом з тим облводоканал не зміг дотриматись графіків.

«Ми розуміємо соціальну важливість об’єкту, тому завжди знаходимо якийсь компроміс. Але в цьому компромісі завжди «Вінницяобленерго» або «Енера» залишається, як-то кажуть, у невигідному положенні для себе і терплять дуже об’ємні збитки, - каже АндрійПоліщук. – Днями ми зустрічалися з керівництвом облводоканалу і отримали від них гарантійного листа, що 19 вересня підприємство погасить півмільйона гривень боргу і 23 вересня – ще 447 тисяч. Якщо це відбудеться – я можу пообіцяти всім, що відключення не відбудеться. Але тут вже, як то кажуть м’яч на стороні водоканалу. Я знову ж таки пішов на поступки, прийнявши їхні гарантії».

Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги - фото 3

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив, що припинення роботи облводоканалу, що потягне за собою відключення води та зупинку водовідведення, – допустити не можна в жодному випадку.

«Я вважаю, що ми сьогодні повинні ініціювати і прийняти рішення заборони відключення електроенергії облводоканалу. Але це не повинна бути «гра в одні ворота». Зі свого боку ми з ОДА та обласною радою повинні подумати над механізмом реструктуризації боргу і не допускати накопичення нових боргів. Ми готові фінансово допомогти вирішити проблему, щоб розпочати процес реструктуризації, та виділити кошти в такому самому обсязі, як це зробить обласний бюджет (тобто 50 на 50). Якщо хтось думає, що обласна рада повинна відійти в бік, – це неправильна позиція, тому що водоканал є підприємством обласного підпорядкування. І в першу чергу ініціатива повинна йти від обласної влади, в якій сумі ви готові на сьогоднішній день підтримати підприємство. Уявіть собі, що стануть каналізаційно-насосні станції і перестануть перекачувати стоки?! Тому сьогодні всі мають відчувати відповідальність за ситуацію, що склалась», – сказав Сергій Моргунов.

Вінниця буде з водою: енергетикам заборонили відключати живлення до водоканалу, який має борги - фото 4

Мер міста також звернув увагу керівництва облводоканалу на необхідність підвищення ефективності менеджмент підприємства. А також підняв питання претензійної роботи водоканалу з боржниками. Бо, як виявилось, з усієї заборгованості споживачів перед КП «Вінницяоблводоканал», - до суду направлено позовів лише на десяту частину боргів.

За результатами засідання комісії було ухвалено рішення: заборонити відключення від електроенергії водоканалу, за тиждень разом з обласною радою, сесія якої відбудеться 26 вересня, та облдержадміністрацією знайти механізми фінансової підтримки цього підприємства та налагодити контроль за його господарською та фінансовою діяльністю.

Нагадаємо, що 30 серпня депутати Вінницької міської ради проголосували про надання згоди на прийняття «Вінницяоблводоканалу» у власність територіальної громади. Сьогодні комунальне підприємство є власністю обласної ради, однак його майно знаходиться на території обласного центру.

Вінниця.info, фото - ВМР