21 лют. 2020 09:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

46

0

Вінниця долучиться до всеукраїнської екологічної акції «Озеленення України»

Вінниця долучиться до всеукраїнської екологічної акції «Озеленення України»

Акція відбудеться 20 березня


Вінниця долучиться до всеукраїнської екологічної акції «Озеленення України»

20 березня Вінниця приєднається до всеукраїнської екологічної ініціативи. В цей день в нашій державі планують висадити 1 мільйон молодих дерев. У Вінниці їх висаджуватимуть на територіях освітніх закладів, багатоквартирних будинків та зон загального користування. В тих місцях, де потім можна буде забезпечити догляд за саджанцями. «Вінницязеленбуд» допоможе і людьми, і надасть поливальну техніку для проведення акції. Фахівці підприємства уже спілкувались з організаторами щодо посадкового матеріалу і порід саджанців, які властиві для нашої місцевості.

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради

Спеціалісти комунального підприємства «Вінницязеленбуд» подали заявку на участь в проєкті «Озеленення України» і надали пропозиції організаторам, - CEO Club Ukraine та “Книзі рекордів України”, - по видах саджанців для Вінниці і стандартах висадки молодих дерев у нашому місті. Та завершують формування переліку місць для проведення акції 20 березня.

«Ми вже подали заявку на участь у проєкті в якості співорганізатора та надали пропозиції по висадці дерев у місті – це можуть бути саджанці кленів, дубів, лип, горобини та хвойних порід дерев. Також запитали, звідки і яким буде сам посадковий матеріал. Нам повідомили, що наразі планують брати його у лісгоспах України, з якими уже є домовленість. І що це будуть переважно сіянці – віком 2-3 роки з відкритою кореневою системою висотою 1,5 метри, - каже заступниця директора з агротехнічних питань МКП «Вінницязеленбуд» Тетяна Прибиш. – Нас це дещо бентежить, адже приживлюваність сіянців не дуже висока, лише 15-20%. Крім того, упродовж останніх років бачимо тенденцію посушливого літа, що для молодих дерев є не дуже добрим. Ті саджанці, які ми висаджуємо у місті кожного року, краще переносять такі погодні умови і їх приживлюваність складає 90-95%. Це уже сформовані молоді дерева, яким 10-12 років, по 3-3,5 метри заввишки з обхватом стовбура не менше 14-16 см. І вони мають сформовану кореневу систему. Тому, щоб сіянці, які нам нададуть організатори проєкту, краще прижились, - ми будемо пропонувати ті місця для посадки, де в подальшому можна буде забезпечити за ними догляд – школи, прибудинкові території, кілька зон громадського користування».

В минулому році у вінницьких школах департамент комунального господарства та благоустрою спільно з департаментом освіти уже провів подібну акцію в 10-ти школах міста, коли було висаджено понад сотню дерев – учням сподобалось.

«Враховуючи досвід минулорічної акції, впевнений, що вінничани підтримають проєкт «Озеленення України». До нього вже приєднуються молодь, депутати Вінницької міської ради, громадські організації. Це ж не політична акція, а справді гарна екологічна ініціатива. Проблема екології в глобальному світі – це не «модний тренд», а усвідомлення людством необхідності берегти і відновлювати ресурси планети», - говорить директор департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко.

Для довідки:

У 2019 році у Вінниці відповідно до міських стандартів посадки молодих дерев було висаджено понад 2100 саджанців різних порід на магістральних вулицях, міських скверах та прибудинкових територіях.

Вінниця.info, фото з сайту міськради