23 лют. 2019 20:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

88

0

Вінниця збудує муніципальний інноваційний парк. Інтерв’ю з мером міста

Вінниця збудує муніципальний інноваційний парк. Інтерв’ю з мером міста

Сергій Моргунов - про те, скільки місто витрачає на інновації, будівництво вінницького технопарку, підтримку Порошенка і можливу перемогу Зеленського.



Вінниця збудує муніципальний інноваційний парк. Інтерв’ю з мером міста

Сергій Моргунов - про те, скільки місто витрачає на інновації, будівництво вінницького технопарку, підтримку Порошенка і можливу перемогу Зеленського.

Вінниця - не просто обласний центр, а особливе місто. Особливо зараз. Іноді Вінницю жартома називають столицею України, адже нинішній прем'єр-міністр довго був мером цього міста, а президент починав в ньому свій кондитерський бізнес і політичну кар'єру.

Але відоме місто не тільки цим. Вінниця з року в рік лідирує в списку найбільш комфортних для життя українських міст, дивуючи хорошою інфраструктурою, транспортом і доглянутістю.

Нинішній мер Сергій Моргунов до обрання секретарем міськради, після того як його попередник Володимир Гройсман перебрався до Києва, став спочатку тимчасовим мером, а потім його обрали городяни. Моргунова називають людиною Гройсмана, але він і сам, здається, цього не приховує і навіть пишається.

Кореспондент LIGA.net приїхав до Вінниці на прес-конференцію з нагоди запуску в місті оплати в міському транспорті за допомогою SMS з оператором Київстар. Меру він хотів всього лише поставити кілька запитань з інновацій. Але Сергій Моргунов не став тікати або посилатися на зайнятість. Так кілька питань перетворилися на велике інтерв'ю про міських інноваціях.

У будівлі мерії дивно переплелися сучасність і радянська спадщина. На першому поверсі знаходиться центр адміністративних послуг. Людей багато, але не дуже, скрізь електронна черга, як в Розетці. Не дає людям занудьгувати колекція картин місцевих художників, яку вирішили виставити в холі мерії.

Йдучи довгими коридорами, бачиш старі портрети в масивних рамках "під золото". Це почесні громадяни міста: починаючи від космонавта Юрія Гагаріна, закінчуючи музикантом Віктором Бронюком.

Освітлення то спалахує, то вимикається. Виявляється, лампи оснащені датчиком руху. Приймальна. Нас зустрічає секретар і запрошує в кабінет. На великий плазмі йде популярний в дев'яностих серіал про Геракла. Ностальгія.

А ось в кабінеті у Моргунова немає ні краплі радянського інтер'єру. Все нове, як то кажуть, "по-багатому", але мінімалістично - без позолоти і ліпнини. Мер запрошує за свій стіл з величезним монітором Apple, і я відразу пропоную його за ним сфотографувати. Він неохоче погоджується, зазначивши, що, швидше за все, отримає від читачів порцію критики за дорогу техніку.

Про держпослуги для громадян і порівняння з McDonald's

- Я чув, що інноваційні сервіси Вінниці розпочалися з відкриття центру адміністративних послуг в мерії. Це правда?

- Дійсно, в 2008 році, тоді ще була така фішка, ми одними з перших в Україні відкрили "єдине прозоре вікно".

Почали з того, що поприбирали все з першого поверху, тому що там були кіоски, магазини. Знаєте, як відбувалося? Людина приходила в мерію, щоб щось "вирішити", заходила в магазин, купувала пакет, коробку цукерок, пляшку шампанського або щось інше і піднімалася по поверхах.

Потім закрили доступ до поверхів, щоб ніхто з них не ходив і не продавав, вибачте, колготи, книги, подушки. Було і таке. Думаю, що в деяких меріях і до сих пір це є.

На першому поверсі ми зробили фронт-офіс, де людина, яка хоче отримати якусь послугу, має справу тільки з адміністратором, а той відносить документи, які потрібно оформити, в бек-офіс.

Так ми мінімізували корупційні ризики, щоб ніхто не вирішував питання позачергово або не отримував якісь преференції.

- Скільки зараз видів послуг надається?

- Зараз у нас надається 563 різні послуги. Послуги різні, що стосуються не тільки Вінниці, а й районів і області. Адже діє принцип екстериторіальності.

Але ключовою була наша філософія, що людина, яка приходить за довідкою, є нашим клієнтом.

- Ага, а не тим, хто просить.

- Так. Клієнтові потрібно надати якісну послугу. Ось в McDonald's є норматив - за 40 секунд потрібно отримати замовлення і ще за 60 його видати. У нас теж прописаний подібний алгоритм. Середній термін обробки звернення одного клієнта - 10 хвилин.

Це час з моменту отримання талончика до отримання потрібного документа, наприклад, якщо мова йде про реєстрацію місця проживання. Або реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, або реєстрацію в електронну чергу в дитячий садок.

Разом з тим, є ряд послуг, які вимагають додаткового часу згідно з термінами, регламентованим чинним законодавством. У таких випадках після того як клієнта зареєстрували, він отримує унікальний код і може в онлайн-режимі перевірити рух документів.

- Які з цих сотень сервісів найпопулярніші?

- Отримання субсидій, різні соціальні і пенсійні послуги. Великою популярністю також користуються послуги реєстрації нерухомого майна, подачі документів на отримання закордонного паспорта та паспорта громадянина України у вигляді ID-карти.

Всевидюче око міста зі штучним інтелектом

- Які ще інновації впроваджені в місті?

- Ще у нас працює муніципальний ситуаційний центр, який спостерігає за ситуацією в місті. Цьому допомагають близько 600 камер, які встановлені у нас в місті. У центрі в цілодобовому режимі працюють представники Національної поліції, ДСНС і муніципальної поліції. Це очі міста.

Тільки за минулий рік у нас було близько 400 запитів на отримання інформації від судів. Ми, наприклад, досить ефективно виявляємо акти вандалізму, коли хтось лавочку поламав або збив якийсь ліхтар.

- Як давно ви запустили цей центр?

- У тестовому режимі центр почав працювати в кінці 2017 року. З того часу камерами було виявлено понад 13 тисяч правопорушень. Тільки актів вандалізму було виявлено на суму близько мільйона гривень. 800 000 грн. зловмисники вже відшкодували.

- 600 камер досить для Вінниці? Скільки ще плануєте поставити?

- Потенціал великий, багато вулиць поки ще не покриті. Але багато що залежить і від мережі, тому що ми 2-3 роки будували оптоволоконну мережу для того, щоб можна було ефективно отримати цей сигнал. Зараз ми впроваджуємо камери зі штучним інтелектом, які можуть розпізнавати номери автомобілів і особи людей. Поки таких камер поставлено менше ста, а система тільки тестується. Але завдяки їм вже розкрили 2 важких злочини.

- Тобто AI ще тільки буде впроваджуватися?

- Деякі елементи ми вже впроваджуємо. Наприклад, пошук по номерам, по обличчю людини. Такі камери поступово встановлюємо. Це дорога штука. Камери стоять десь по 1000 євро. Якщо ставити прості камери, то вони коштують $ 200-300.

- Скільки місто витратило сумарно на камери і оптику? Це ж недешеве задоволення.

- Ми довго робили, років п'ять. Щороку на це йшло десь 5-7 млн грн (крім камер і оптики, це ще і сервери та програмне забезпечення). За раз це питання не вирішити.

- Тобто оптика і камери обійшлися в 25-35 млн грн? Це досить маленька сума. У Києві на це витратили сотні мільйонів.

- Там трохи інше. І ви не забувайте, що Київ в 10 разів більше, ніж Вінниця.

- Так, але все одно.

- Мені складно це коментувати і я чув, що вони отримували якісь грантові гроші. Я не готовий сказати, яка в Києві взагалі система, може, вони вже все поставили з штучним інтелектом.

Карта вінничанина як паспорт

- Як справи у Вінниці з електронним квитком в транспорті?

- Ми робимо електронний квиток не заради електронного квитка. Це буде один з перших сервісів в електронній муніципальній мапі вінничанина. Карта буде мати 15 слотів. І лише один з цих слотів буде зайнятий сервісом "електронний квиток".

- Будуть валідатори, схожі на київські?

- Так, це будуть валідатори, сумісні також і з Apple Pay, і Google Pay. Окремо будуть пільгові картки для певних груп громадян.

- Що ще буде в цій карті, крім електронного квитка?

- Ми зможемо додати в картку електронну медичну карту, над якою зараз працює держава. Можна вшити туди ж електронний підпис і користуватися сервісами, де він необхідний.

Також можна вшити туди всі дані для тих, хто отримує субсидію, щоб можна було увійти в базу даних і відразу автоматично отримати субсидію. В процесі ми будемо вивчати, що буде користуватися більшою потребою.

- Коли ви маєте намір запустити послугу?

- З березня цього року ми почнемо оформляти карти для пільгових категорій, а вже в травні буде тестовий запуск для всіх. У підсумку, в жовтні ми плануємо вийти на повноцінний запуск системи.

Якщо хтось не захоче робити собі персоніфіковану картку, зможе просто купити звичайну неперсоніфіковану електронну карту, на якій буде тільки проїзд.

- Якщо ви турист, наприклад.

- Або для іногородніх, так. Адже карта вінничанина буде видаватися тільки членам територіальної громади міста.

- У скільки це все обходиться місту?

- Залучили кредит ЄБРР 8 млн євро на 10 років. Це дорога штука. Нам дали ще додатковий грант, близько 600 000 євро.

Про міські сервери і вінницький UNIT.City

- Давайте повернемося до ситуаційного центру. Виходить, з тих камер збирається величезна кількість даних. Де ви всі це зберігаєте? У міста є свій дата-центр?

- Поки що ні. Але у нас є проект на дата-центр.

- Будете з нуля будувати?

- Будемо будувати, думаю десь в 2020 році. Ми вже визначилися із земельною ділянкою. Розуміємо, що нам потрібно робити. Але і в цьому році ми передбачили гроші на розширення нашої серверної.

- Тобто у вас десь тут в мерії сервери стоять?

- Звичайно, цих серверних кілька. Але потрібно зробити за останнім словом техніки.

- Хочете створити новий з голочки?

- В тому числі. Більш того, в ідеалі їх повинно бути декілька.

- А у скільки він обійдеться?

- Зараз готуємо проектну документацію, тому поки не можу сказати. Плюс ще буде тендер.

- А ви користуєтеся послугами приватних компаній в цій сфері?

- Так, наприклад, Wi-Fi тут від Datagroup. З Укртелекомом, звичайно, співпрацюємо: десь ми користуємося їх оптикою, десь вони нашою.

- Скільки у вас кілометрів оптоволокна в місті?

- Це секрет. Стратегічна інформація. Чимало.

- Зараз дуже добре розвивається IT-галузь, модно відкривати інноваційні парки для айтішників. Як у вас з цим?

- Вінниця входить в п'ятірку міст України за кількістю IT-фахівців. Ми теж маємо намір будувати інноваційний парк в місті. Вже скоро оголосимо тендер.

Нас, до речі, консультують деякі фахівці з UNIT.City. Ми з ними в хорошому контакті. Я вважаю, що будувати такі об'єкти потрібно. Адже це створення комфортних робочих місць для молодих людей з відповідною заробітною платою. До того ж, це інтелект нашої держави.

- А інвестора знайшли?

- Ми будемо будувати самостійно за свій рахунок.

- Ого, та у скільки це обійдеться?

- Імовірно близько 120 млн грн. Але тендер покаже. Я думаю, що буде дешевше.

- Тобто вийде такий собі муніципальний UNIT.City, і ви будете здавати в оренду площі?

- Ми будемо здавати площі в управління на довгостроковий період часу. Мають намір зробити там IT-школу, щоб там створювалися стартапи. Найголовніше - щоб молодь залишалася в нашому місті. Ми повинні створити необхідні умови. Ну і, звичайно, місто має отримувати від цього прибуток, щоб повернути інвестиції.

- Ви розраховуєте, що він буде прибутковим?

- Для нас пріоритет не заробити, а створити робочі місця і можливості для молоді. Щоб вінничани залишалися в Вінниці. А прибутковість - це питання другорядне.

- А коли ви почнете будувати цей парк?

- В цьому році. Ми вже готуємося до оголошення тендеру. Його площа - 6000 квадратних метрів. Думаю, за два роки побудуємо.

- Бачив у вас на поверсі лампочки, які включаються при русі людини і вимикаються, коли він йде. На вулицях таке ставите?

- У 2013 році ми впровадили автоматичну систему, по управлінню всім освітленням в Вінниці. На сьогоднішній день у нас по місту 24 000 світильників. З них 4317 - це світлодіодні. Мало того, це все управляється автоматично. Залежно від пори року і доби.

Ми в минулому році на одній вулиці встановили датчики руху. Якщо люди йдуть - датчик включається.

- Це був експеримент? Продовжувати будете?

- Після закінчення зими подивимося, тому що ми тільки минулої осені це почали впроваджувати.

- Звучить так, що проектів у вас багато. Який річний бюджет Вінниці зараз?

- Майже 5 млрд грн.

Про Порошенка і Зеленського

- Кілька політичних питань. Петра Порошенка будете підтримувати на президентських виборах?

- Звичайно, буду підтримувати. У нас своя історія. Я Порошенка знаю як людину ще з тих часів, коли він був народним депутатом і головою бюджетного комітету. Я знаю, що Порошенко зробив для Вінниці в різні роки.

Якщо говорити з точки зору наступних 5 років, то я переконаний в тому, що будь-яка команда повинна мати час на те, щоб реалізувати всі свої задуми. У мене до вас таке запитання. Якщо у вас є будинок на 300 квадратних метрів і є однокімнатна квартира на 30 квадратних метрів. Де легше і швидше провести генеральне прибирання?

- У маленькій квартирі, зрозуміло.

- У маленькій. Ось ми в місті Вінниці почали серйозні перетворення з 2006 року. Тобто в березні буде 13 років, як ми почали думати, що необхідно щось змінювати. І я впевнений, що нам потрібно ще мінімум 13 років для того, щоб зробити ідеальний порядок. А що говорити про державу? Що за 5 років можна зробити?

Хоча ці 5 років можна оцінювати по-різному, але сьогоднішнім прем'єром при підтримці президента була впроваджена децентралізація, що дало унікальні можливості для розвитку територій. Я не буду рекламувати Томос, але теж вважаю, що для держави це дуже правильно. Безвіз - зрозуміло, Євроасоціацію - думаю, теж.

Сьогодні вінницький бізнес, який працює з Європою, "кайфує". Коли вони працювали з РФ, було одне. Потім, коли це закрилося, вони всі були в шоці від вимог і стандартів ЄС. Але коли почали працювати, то кажуть: я не хочу ніякої Росії, хочу працювати тільки з Європою.

Тому тій команді, яка працює, потрібно як мінімум дати шанс завершити те, що вони почали, і те, що вони обіцяють. А далі життя покаже.

- Але за деякими соцопитуваннями діючий президент може навіть не потрапити до другого туру. Як ви оцінюєте його шанси переобратися?

- Що таке соціологія, я точно знаю. Я колись її вчив в університеті, тому не буду коментувати.

Але скажу по-іншому. Тут є вибір між популізмом і реальними справами. Або хто з якою командою йде і чи є конкретні програми. Сказати "шановні, просто розкажіть мені програму" - це нонсенс.

Ми робили Концепцію інтегрованого розвитку міста Вінниця 2030. Деякі вінничани таке понаписували, що мало не космодром ми повинні тут побудувати. Розумієте? Це все потрібно аналізувати. А щоб правильно аналізувати, потрібно мати професійність і практичний досвід.

- Це ви на Зеленського натякаєте? А якщо він все ж стане президентом, що будете робити?

- Не знаю. Питання в тому, що буде робити він. А я буду працювати на благо міста.

- Що він буде робити - це хороше запитання.

- Місцеве самоврядування при будь-якому президенті буде сидіти над децентралізацією як "курка над яйцями". Хто б туди не заліз, він отримає "по шапці" точно. Не від мене, а від місцевого самоврядування. Якщо хтось зазіхатиме на децентралізацію, всі мери можуть зібратися і дати відсіч. У цьому я впевнений.

Вiнниця.info, Liga.net