20 трав. 2019 16:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

66

0

«Вінницягаз» обговорив з громадськістю актуальні питання розподілу газу

«Вінницягаз» обговорив з громадськістю актуальні питання розподілу газу

На запрошення коаліції громадських організацій «Ліга НІКА» 17 травня 2019 рокупредставники «Вінницягаз» взяли участь у експертній зустрічі з врегулювання «газових» питань.


«Вінницягаз» обговорив з громадськістю актуальні питання розподілу газу

На запрошення коаліції громадських організацій «Ліга НІКА» 17 травня 2019 рокупредставники «Вінницягаз» взяли участь у експертній зустрічі з врегулювання «газових» питань. Обговорення торкнулося трьох актуальних тем - встановлення індивідуальних лічильників, приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов та планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових газорозподільних мереж.

Дані питання є актуальними для всіх регіонів. Це підтвердили присутні представники регіональних громадських коаліцій з різних областей України.

Серед учасників заходу були також народні депутати, депутати місцевих рад,представники громадськості, «Нафтогазу», Вінницької міської ради, місцевої прокуратури,ОСББ Вінниці та інших регіонів тощо.

«Вінницягаз» на зустрічі представляли фінансовий директор Сергій Кібітлевський, головний інженер Михайло Дзіміна та фахівець зі зв’язків з громадськістю Лариса Логінова. Надали відповіді та пояснення на озвучені питання. Наголосили, що компанія діє відповідно до вимог чинного законодавства, готова обговорювати таспільно реалізовувати конструктивні пропозиції та напрямки співпраці.

Сергій Кібітлевський озвучив основні проблеми галузі та підприємства, зокрема. Пояснив, що приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов зумовлене вимогами нормативних документів. Рішення державного регулятора щодо накладення за це штрафу на компанію та зобов’язання здійснення перерахунку оскаржене до суду. За результатами судового розгляду будуть зроблені відповідні кроки. До того часу компанія не може приставати на пропозиції щодо незастосування коригуючих коефіцієнтів.

Індивідуальні лічильники встановлюються компанією відповідно до планів розвитку підприємства, в межах виділеного фінансування. Будинки, на яких встановлені загальнобудинкові лічильники, вважаються охопленими приладовим обліком, відповідно встановлення індивідуальних лічильників у квартирах таких будинків за власний рахунок компанія здійснювати не може.

Планове технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання – це не лише вимога законодавства, а й питання безпеки кожного жителя. За стан внутрішньобудинкових газових мереж відповідають власники будівель та споруд. З 1 січня 2019 року вони самостійно можуть обрати собі підприємство, яке буде здійснювати обслуговування газових приладів те елементів системи газопостачання будинку. Точкою розмежування, фактично є засувка на вводі газової труби до будинку. Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальностіміж оператором ГРМ та власником визначається в акті розмежування. Такі акти наразі складаються фахівцями «Вінницягаз» по кожному об’єкту. Наявність цих актів чітко передбачена вимогами нормативних документів.

Через наявні колізії в законодавстві існують окремі питання у прийнятті внутрішньобудинкових мереж на баланс ОСББ та інших уповноважених організацій власників, а також підписання договорів з технічного обслуговування мереж. Дане питання має бути терміново врегульоване. Власники будівель та споруд мають усвідомлювати важливість належного стану мереж та забезпечити їх обслуговування.

Після обговорення позицій усіх сторін представники ОСББ та громадськості сформували робочі групи для напрацювання спільних пропозицій. «Вінницягаз» очікує на ці пропозиції та сподівається на конструктивну співпрацю в усіх напрямках.