23 трав. 2019 17:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

61

0

«Вінницягаз» згуртовує владу та громадськість задля безпечного стану газових мереж будинків

«Вінницягаз» згуртовує владу та громадськість задля безпечного стану газових мереж будинків

22 травня «Вінницягаз» проведене засідання широкоформатної робочої групи з вирішення питань технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.


«Вінницягаз» згуртовує владу та громадськість задля безпечного стану газових мереж будинків

22 травня «Вінницягаз» проведене засідання широкоформатної робочої групи з вирішення питань технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Учасниками заходу стали представники ОСББ, управителів будинків та власників приватних будинковолодінь, громадськості, Управління Держпраці у Вінницькій області та Вінницької міської ради, зокрема Департаменту житлового господарства, Департаменту енергетики, транспорту та зв’язку, Відділу по розвитку ОСББ, депутати міської ради.

Основними питаннями в обговоренні стали складання актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності газорозподільних мереж, організації їх технічного обслуговування, зокрема укладення договорів з уповноваженими організаціями.

Нагадаємо, за стан газового обладнання, мереж будинків, квартир та нежитлових приміщень відповідають їх власники або балансоутримувачі. З 1 січня 2019 року вони самостійно можуть обрати собі підприємство, яке буде здійснювати обслуговування газових приладів те елементів системи газопостачання будинку.

«Безперервність та безпека постачання газу залежать передусім від технічного стану мереж. АТ «Вінницягаз» як Оператор ГРМ відповідає за стан газопроводу до вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до будинку. В свою чергу мережі від вимикаючого пристрою, що прокладені по стінах та в середині будинку, відносяться до внутрішньобудинкової системи газопостачання. Забезпечити їх належне технічне обслуговування мають власники.» - пояснює директор з капітального будівництва АТ «Вінницягаз» Юлія Бікташева.

Точкою розмежування, як правило, є засувка на вводі газової труби до будинку. Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальностіміж оператором ГРМ та власником визначається в акті розмежування, наявність якого чітко передбачена вимогами нормативних документів. Такі акти наразі складаються фахівцями «Вінницягаз» по кожному об’єкту.

До цього часу перевірку та підтримання газових мереж всередині будинків у належному стані здійснювало ПАТ «Вінницягаз» як Оператор ГРМ, за власний рахунок. З прийняттям низки законодавчих актів - Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 року, Наказу Міненерго № 190 від 27 липня 2018 року, внесенням змін до Кодексу газорозподільних систем, послуга з обслуговування цих мереж стала платною. Тарифами на розподіл природного газу, які є складовою ціни на природний газ та які затверджені НКРЕКП для операторів ГРМ, витрати на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж не передбачені.

Відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж призводить до погіршення їх стану, втрати надійності та безпечності. За таких умов, відповідно до Правил безпеки систем газопостачання розподіл природного газу на об’єкт має бути припинений. На цьому наголосив присутній на зустрічі представник Управління Держпраці у Вінницькій області Коваль О.В. Він також відмітив, що за даними статистики нещасні випадки при користуванні газом, головним чином мають місце саме на внутрішньобудинкових мережах.

Оператор ГРМ залишається відповідальним за цілодобове щоденне прийняття аварійних викликів від споживачів природного газу, безкоштовно локалізує та ліквідовує аварійні ситуації. Крім того, «Вінницягаз» і надалі буде безкоштовно обслуговувати лічильники газу, встановлені за кошти компанії.

За результатами обговорення представники ОСББ, управителів будинків та власників приватних будинковолодінь, громадськості наполягали на відсутності повноважень у ОСББ та управителів для підписання актів розмежування та договорів на обслуговування. Висловили пропозицію підписання такого акту та укладення індивідуальних договорів з кожним власником квартири. Таку ж позицію зайняла Вінницька міська рада.

АТ «Вінницягаз» наразі вважає, що такий шлях є мало ефективним для застосування на практиці. Проте, компроміс має бути знайдений.

На наступному тижні буде проведене додаткове узгодження позицій сторін. Після цього спільна робоча група розгляне напрацьовані пропозиції на черговому засіданні.

У «Вінницягаз» сподіваються, що до початку опалювального сезону у Вінницькій області буде укладено 100% договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж і безпека газопостачання буде здійснюватися на постійній основі.

Довідка. Основною сферою діяльності АТ «Вінницягаз» є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінниччини становить 54 %. Природний газ отримують 450 тис. сімей і майже 4,8 тис. підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять781 978, 504 тис. кубометрів природного газу на рік. АТ «Вінницягаз» входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2018 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.