28 берез. 2018 10:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

130

0

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики

 Виробництво, обслуговування і реалізація: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики


Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики

 Інженерно виробничий кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики Ккраїни може бути створений у найближчі роки.

Про це заявили керівники групи компаній KNESS, яка є лідером по будівництву сонячних електростанцій в Україні під час зустрічі із першим заступником голови Вінницької ОДА Андрієм Гижком, яка відбулася на підприємстві 27 березня.

До групи компаній KNESS входить підприємство ТОВ «НЕСС ЕСТЕЙТ», яке має намір збудувати у Вінниці завод по виробництву сонячних панелей та забезпечити роботою 400 працівників.

«Можливість створення інженерно виробничого кластеру, що закриє повний цикл реалізації проектів сонячної енергетики в Україні - це наша довгострокова мета», - заявив виконуючий обов'язки генерального директора групи компаній KNESS Юрій Таранюк.

Юрій Таранюк також зазначив, що сьогодні на підприємстві освоюються провідні світові технології та втілюються проекти відновлюваної енергетики у кількох регіонах України. У даному випадку, створення нових виробничих потужностей на Вінниччині - це залучення сталих приватних інвестицій у формування міської промислової зони, працевлаштування населення (близько 400 нових робочих місць). Окрім безпосереднього впливу на розвиток інфраструктури регіону, локалізація виробництва є важливим кроком до оновлення та створення потужної енергосистеми країни.

Одним із знакових проектів групи компаній KNESS у 2018 році є будівництво трьох сонячних електростанцій (СЕС) за фінансування Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). Об’єкти будуть споруджені протягом року у Іллінецькому, Тульчинському та Погребищенському районах Вінницької області. Реалізація проектів передбачає створення близько 350 робочих місць для місцевого населення на період будівництва. Щорічно електростанції генеруватимуть близько 38 000 МВт год електроенергії, скорочуючи на 37505 тонн/рік викиди СО2 в атмосферу.

Саме про це йшла мова під час візиту представників влади на підприємство групи компаній, де перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко та Директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко ознайомилися з виробничими потужностями та інноваційними розробками у сфері відновлюваної енергетики. Був обговорений енергетичний потенціал Вінниччини та можливості розвитку інфраструктури регіону завдяки створенню нового високотехнологічного та екологічно безпечного виробництва (заводу сонячних панелей).

«За підсумками 2017 року ми бачимо реальний результат роботи - це друга позиція у рейтингу найбільших платників податків Вінниччини - понад 200 мільйонів гривень. А це означає, що Вінниччина - регіон не лише лідер з генерації екологічно чистої електроенергії, а й яскравий приклад можливості створення локального виробництва високої якості та надійності. Майбутній розвиток України - за інноваційними технологіями», - зазначив Андрій Гижко.

Представники влади відвідали виробничі потужності заводу «ПЕК Енерго», на якому зараз працює близько 140 працівників. Завод виробляє устаткування для сонячних електростанцій, серед якого таке високотехнологічне обладнання, як централізовані інверторні станції. Також ознайомилися з проектом будівництва майбутнього заводу по виробництву сонячних панелей, який планується побудувати впродовж наступного року.

Раніше ми писали, що Європейський банк виділив майже 26 млн. євро для будівництва 3 сонячних електростанцій на Вінниччині. Зaзнaчимо, що Вінницька область виробляє приблизно чверть aльтернaтивної енергії всієї крaїни. Нa її території понaд 20 сонячних електростaнцій. Усього в Укрaїні мaйже дві сотні.

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики - фото 2

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики - фото 3

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики - фото 4

 Проект заводу з виробництва сонячних панелей, який буде на вул. С. Зулінського

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики - фото 5

Виробництво, обслуговування і продаж: на Вінниччині створюють кластер повного циклу реалізації сонячної енергетики - фото 6

Довідка:

Вінницька область посідає друге місце по кількості введених в експлуатацію СЕС сумарною потужністю 128,15 МВт. Підприємствами групи компаній KNESS було побудовано 76% сонячних потужностей області, а це 15 станцій, сумарною потужністю 97,6 МВт у Ямпільському, Тростянецькому, Томашпільському, Бершадському, Шаргородському, Барському, Чечельницькому та Жмеринському районах. 

На даний час у групі компаній на постійній основі працює 523 спеціалісти, 40% усього складу групи компаній – це висококваліфікований інженерний персонал.

З урахуванням будівельників на об’єктах, загальна кількість працівників складає близько півтори тисячі осіб (в тому числі 950 працівників на будівельних майданчиках, які наймаються за регіоном будівництва).

KNESS GROUP - українська група компаній міжнародного рівня, яка розробляє технології та втілює проекти традиційної і відновлюваної електроенергетики.

На сьогодні KNESS GROUP реалізовано 85 проектів в традиційній та відновлюваній електроенергетиці; побудовано 27 ФЕС у шести областях України, загальною піковою потужністю понад 197МВт; виготовлено 143 МВт обладнання для 19 ФЕС.

Вінниця.info