25 листоп. 2020 10:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

177

0

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото

Поступово місцеві ресторатори та представники туристичної сфери впроваджуватимуть розроблений стандарт.


«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото

24 листопада у Вінниці презентували напрацювання в рамках проекту «Вінницький стандарт гостинності: програма посилення конкурентоспроможності туристичної індустрії Вінниці», покликаний надати інструменти росту малого та середнього підприємництва міста у сферах туризму та гостинності. Серед основних складових стандарту – «вісім кроків до серця гостей»: перший контакт, створення комфорту, цікавість до гостя, атмосфера неспішного часу, демонстрація закоханості до рідного міста, готовність допомогти, мотивація повернутися та доброзичливе прощання.

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

Як зазначають в міській раді, вінницький стандарт гостинності, розроблений разом з місцевими рестораторами і готельєрами, презентувала спеціалістка зі створення та впровадження стандартів Оксана Марусич.

«2020 року ми переживаємо непрості часи, а малий та середній бізнес найбільше відчули на собі негативний вплив пандемії. Вінницька міська рада разом з депутатським корпусом націлені на всебічну підтримку вразливих сфер, зокрема туризму й гостинності, та подолання викликів, які, вірю, є лише тимчасовими. З огляду на динаміку розвитку у турсфері міста та сплеск 2019 року можемо стверджувати, що туризм у прогнозованому тренді, і буде швидкими темпами відновлюватися у найближчі роки. Саме максимальна консолідація сил влади та бізнесу має дати очікувані результати ― формування конкурентного продукту, вдосконалення сервісу та збільшення впізнаваності Вінниці на туристичній мапі України», – наголосив на важливості співпраці влади та бізнесу в туристичній і ресторанній сферах заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний.

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото

Головний експерт з питань розвитку бізнесу Проєкту ПРОМІС Віталій Бохняк додав, що реалізовані завдання підпадають під цілі Програми підтримки малого й середнього підприємництва.

«Ми ефективно співпрацюємо з Вінницею у багатьох площинах і оптимістично оцінюємо подальші перспективи. У розробленому стандарті Вінниця обрала правильний фокус і розставила чіткі, не розмиті акценти. Я переконаний, що такий персоніфікований, конкретний досвід у сфері гостинності стане чудовим прецедентом для позитивних змін на теренах інших міст», – зазначив Віталій Бохняк.

У рамках проекту у Вінниці організували низку заходів для гідів, рестораторів та готельєрів, частина з яких ще триватиме до середини грудня. Вони покликані консолідувати гравців ринку та відкрити нові взаємовигідні канали партнерства.

«Ми маємо досягти того рівня свідомості, коли зможемо звільнитися від стереотипного розуміння конкуренції та перейти до прийняття крос-продажів та рекомендаційного сервісу, що покликаний забезпечити туристу «комфорт під ключ», коли людина приїздить до міста у своїх справах і відчуває підтримку на кожному кроці, отримує максимум від перебування в місті ― тоді в неї виникає бажання сюди повернутися», – говорить голова ГО «Спілка підприємців «СТІНА», керівник проекту «Вінницький стандарт гостинності» Олександр Печалін.

Для представників сфери гостинності були організовані шість модулів навчання зі створення бізнес-асоціації. Під час навчально-практичного курсу власники ресторанів здобули практичні навички з розбудови бізнес-асоціацій (БА): стратегічного планування, членства, управління, комунікації та фандрейзингу. За підсумками навчань було зареєстровано ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль». За словами очільниці нового бізнес-об'єднання Інни Кривешко, ключова місія асоціації «ХлібСіль» ― колаборація бізнесу у сфері HoReCa, туристичного супроводу й івент-індустрії. Останні місяці показали, що формування спільної позиції та вміння вести конструктивний діалог з владою дає більше шансів відстояти інтереси галузі та задіяних у ній працівників, а також працювати на розвиток цілої індустрії в межах міста.

Однією з ключових складових проекту стала розробка міського стандарту гостинності, який сприятиме встановленню високого рівня обслуговування та сервісу в готельно-ресторанній сфері Вінниці з акцентом на особливій якості локального продукту. Над розробкою Вінницького стандарту гостинності працювали власники (-ці) та топ-менеджери (-ки) закладів розміщення та харчування, а також маркетологи (-ні). Роботу координувала експертка з продажу й сервісу, сертифікована бізнестренерка, спеціалістка зі створення та впровадження стандартів Оксана Марусич, яка і презентувала стандарт.

«Ми, українці, схильні критично мислити та з недовірою ставитися до нових, поки не зрозумілих ініціатив. І бути першопрохідцями завжди нелегко. Показово у цьому плані, що саме Вінниці належить першість у розробці такого масштабного проєкту, як міський стандарт гостинності. Впевнена, що виваженість і непохитність на шляху до цілі дасть життя багатьом метаморфозам у туристичній сфері міста й області. Тим більше, що сучасний турист доволі обізнаний і досвідчений, а отже ― вимогливий. Ми маємо постійно розвиватися, щоб виправдати його очікування», – каже Оксана Марусич.

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 2

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 3

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 4

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 5

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 6

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 7

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 8

На думку експертки, Вінниця ― легке, комфортне й затишне місто. І в нього є всі конкурентні переваги й передумови, щоб відійти від старих моделей спілкування у сфері гостинності та побудувати нову сервіс-комунікацію з туристом. Основними складовими Вінницького стандарту гостинності є перелік цінностей його носіїв, увага до деталей, а також вісім кроків до серця гостей: перший контакт, створення комфорту, цікавість до гостя, атмосфера неспішного часу, демонстрація закоханості до рідного міста, готовність допомогти, мотивація повернутися та доброзичливе прощання. З повним документом та планом його втілення можна ознайомитися за посиланням.

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 9

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 10

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 11

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 12

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 13

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 14

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 15


«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 16

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 17

«Вісім кроків до серця гостя»: у Вінниці презентували перший міський стандарт гостинності. Фото - фото 18

В наступному році заплановано підписання меморандуму амбасадорів і першопрохідців Вінницького стандарту гостинності. За цим послідує розробка чітких правил впровадження та моніторингу Вінницького стандарту гостинності, поява системи заохочень і просування, а також план щодо навчання і верифікації елементів стандарту включно з розробкою велкам-буків долучених закладів. У разі дотримання стандарту заклад отримає відзнаку «Дружні до гостей / Guests Friendly» із логотипом Вінницького стандарту гостинності. Усі деталі та комунікацію можна відстежувати на сторінці проекту «Вінницький стандарт гостинності» у Facebook.

Проект «Вінницький стандарт гостинності: програма посилення конкурентоспроможності туристичної індустрії Вінниці» реалізується за фінансування Уряду Канади через Фонд сприяння розвитку малих і середніх підприємств проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) та підтримки Вінницької міської ради.

Нагадаємо, у травні стартував освітній проект для гідів та рестораторів.

У вересні в місті відбувся воркшоп для власників та топ-менеджерів закладів розміщення і харчування.

В рамках проекту для вінницьких гідів організували безкоштовні курси з англійської.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з сайту міськради та фейсбук-сторінки «Вінницький стандарт гостинності»