19 квіт. 2010 18:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Спорт
0

51

0

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым

Питань у журналістів до Кличка завжди не бракувало, а тут ще й відбуття у тренувальний табір та, вкотре, скандальні події довкола київської мерії


Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым

Віталій Кличко - один з найпопулярніших спортсменів світу - три тижні шукав у своєму щільному графіку час на зустріч з "Українською правдою". Питань у журналістів до Кличка завжди не бракувало, а тут ще й відбуття у тренувальний табір та, вкотре, скандальні події довкола київської мерії.

Кличко зустрів нас у своєму офісі в одному з сучасних київських хмарочосів жартами: "Ви з "Української правди"? Щось я вас не пригадую. Може, це наслідки нашої роботи?", - з посмішкою показуючи на власну голову. І одразу ж додав: "Це у нас професійний жарт такий".

І справді, від останньої зустрічі (Кличко був в гостях в УП на початку 2006-го) минуло багато часу. Розмову розпочали з боксу.

"Володимир буде знущатися над Хеєм ... бо у брата це вже особисте"

 

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым

- Коли зірвалися переговори з Валуєвим, чому саме ви обрали Альберта Сосновскі, чому вас не зацікавив перший номер рейтингу WBC Одланьєр Соліс, чому ви відмовили Рею Остіну - екс-чемпіону світу? Вам не здається, що ці бої могли би викликати більший ажіотаж у публіки?

- З чого ви вирішили, що поєдинок із Солісом викличе ажіотаж? Хто такий Соліс? Спробуйте спитати навіть у експертів - Соліса ніхто не знає, окрім його позиціонування у світових рейтингах.

Сосновскі - чемпіон Європи. Він на сьогодні не має такого гучного ім'я, як інші спортсмени, але він з підростаючого і дуже сильного нового покоління боксерів. Це те покоління, в якому поки що немає великих імен, але у нього величезне бажання, енергія для того, щоб стати чемпіонами, які рвуться вгору. Я вважаю, що бій з Сосновскі у жодному разі не буде прогулянкою. Це буде складний поєдинок.

Однак, кого я би не обрав, завжди знайдеться величезна кількість людей, які скажуть: а чому не цей, а чому не той? Насправді, я вже неодноразово казав, що усьому світу був би цікавий поєдинок з Валуєвим через його розміри. Був би цікавим поєдинок з Хеєм.

Можу сказати одне: Хей боягуз. Він боїться боксувати проти мене, бо знає, що я його нокаутую у другому чи третьому раунді. Поєдинок проти Володимира буде тривати набагато довше, він (Володимир - прим. авт.) буде знущатися над Хеєм і розписувати його фізіономію, як художник, всі дванадцять раундів, бо у брата це вже особисте. У дванадцятому раунді, так само як в останньому бою проти Чемберса, він "вимкне світло" Хею. І Хей також про це знає. І знає, що володіє титулом чемпіона WBA лише до тієї миті, доки він не зустрінеться з одним із Кличків. Тому Хей буде розповідати будь-які історії, щоб уникнути цього поєдинку.

Що стосується Валуєва. Якщо б Валуєв так само не хвилювався за себе, він погодився би на цей поєдинок. Ще раз повторю: у кожного, хто займається боксом, спортом, будь-якою справою, має бути мотивація. Коли спортсмен виходить на ринг, для нього найважливіша мотивація - стати найкращим. Це в крові у кожного спортсмена. Якщо спортсмен не бажає стати найкращим, а думає лише про гроші, як думає про них Валуєв, то нічого доброго з цього не вийде.

Валуєву я запропонував позачерговго оспорювати найпрестижніший титул у світі. Той самий титул, яким свого часу володіли Мухамед Алі, Леннокс Льюїс, Майк Тайсон. Сьогодні ним володію я. Замість того, щоб погодитись, росіянин почав торгуватися. Незважаючи на те, що я запропонував максимально комфортні умови - найбільші гроші, які він коли-небудь заробляв навіть у статусі чемпіона, але це його не влаштовувало і він шукав лише привід, щоб вийти з цих переговорів. Всі ці відмовки вже нікого не цікавлять. Тому я обрав чемпіона Європи з професіонального боксу Альберта Сосновскі.

У майбутньому, я напевно, зможу повернутися до переговорів з Валуєвим. Не заради нього самого, а тільки заради вдоволення бажання вболівальників, які справді хочуть побачити цей бій.

- Володимир поширив відео, де викликав Девіда Хея на бій. Водночас IBF наполягає, що переговори між Кличком і обов'язковим претендентом Повєткіним мають завершитися до 26 квітня, інакше будуть промоутерські торги. Прокоментуйте ситуацію.

- Я думаю, що світова організація погодиться на проведення поєдинку проти Хея і Повєткін зможе ще кілька місяців почекати, набратися сил. Ми чули в інтерв'ю його тренера і менеджера, що йому потрібен час.

Так що санкція на проведення поєдинку Володимира з Хеєм є у всіх світових організацій. Слово тільки за британцем, котрий буде уникати зустрічі. Бо знає, що цей бій для нього завершиться за боксерською термінологією "вимкненим світлом". Для тих, хто не розуміє: Хей буде лежати на помості рингу. Непритомний.

 

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым - фото 2

- Ви дивилися бій Хей проти Руїза? Вас чимось здивував британець?

- Я дивився цей останній поєдинок і в мене слина покотилася :). Який же все-таки "солодкий" цей Хей як боксер!!! Скільки же помилок він робив і скільки ударів пропускав від такого боксера, як Руїз. Практично нічого дивовижного у тому поєдинку ми не побачили, самі лише великі заяви.

- Офіційно переговори почалися? Контакти з командою Хея є?

- Ми розмовляємо зараз, але я бачу за настроєм Хея, що він завзято не хоче виходити в ринг проти будь-кого з Кличків.

- Повернемося до Сосновскі. Наскільки відомо, незабаром ви виїжджаєте у тренувальний табір готуватися до бою.

- Так. Але тут, у Києві, я готуюся до поєдинку щоденно. Кожного ранку ходжу до спортзали.

- Ви визначилися зі спаринг-партнерами? Не очікую, що ви назвете імена, але хоча б скільки їх?

- Визначився. Буде п'ять спаринг-партнерів.

- У вас з братом різні тренери, однак ви постійно присутні у куті, коли брат на рингу. Не буває таких моментів, коли ви і Стюард даєте різні поради Володимиру?

- Ні. Ми професіонали своєї справи, і ми з однієї команди. Тому доповнюємо один одного, і в жодному разі наші поради не суперечать одна одній.

- Чого більше боїтеся - власної поразки чи поразки брата?

- Я ніколи не думав про поразку. Тільки тому, що думки матеріальні. Боксер, який виходячи в ринг, буде думати про поразку, ніколи не виграє.

"Будемо раді сісти за стіл переговорів і зробити пропозицію, яка Ломаченка задовольнить"

- Перейдемо до вашої промоутерської діяльності. Незабаром відбудеться турнір у Києві, де топ-бійцем оголошений Макс Бурсак. Чи можливо, що протягом цього або наступного року Максим проведе чемпіонський бій?

- Тут робота двох сторін. Ми зробимо все для того, щоб Макс Бурсак оспорював звання чемпіона світу і став чемпіоном найближчим часом. Багато залежить від його підготовки, від його тренерської команди. Ну а ми, як "старші" товариші, можемо тільки підказати, дати напрям і зробити все для того, щоб титульний бій за звання чемпіона світу відбувся якомога швидше.

- Хто, окрім В'ячеслава Узелкова, найближчим часом може вийти на рівень бою за титул?

- Кожен має такий шанс. K2 Promotions Ukraine надає можливість своїм боксерам протягом двох років боротися за титул чемпіона світу. Гадаю, що спортсменом, який буде боксувати максимум на початку наступного року, є Олександр Устінов. Але для того, щоб він боксував за титул чемпіона світу, треба цей титул, як мінімум, звільнити (сміється - прим. авт.). Думаю, що у наступному бою Олександр буде оспорювати титул чемпіона Європи або інтерконтинентального чемпіона.

 

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым - фото 3

- Чи правда, що ви після Ігор у Пекіні 2008 року запропонували співпрацю Василю Ломаченку? Чому Василь не погодився?

- Ми були б дуже зацікавлені, щоб такий талановитий боксер, як Василь Ломаченко не примножував олімпійське золото, а ставив перед собою нові цілі.

В любительському спорті він досяг всього: став олімпійським чемпіоном, володарем Кубку Баркера як найтехнічніший боксер Олімпіади. Вище вже нікуди, тепер можна все це лише повторювати. Хоча ризики для кожного, хто знову виходить на Олімпійські Ігри та оспорює звання найсильнішого, дуже великі. Я вважаю, було би правильним після найвищого результату у любителях, переходити на новий рівень підготовки, ставити нові завдання і досягати їх. Але Василь зробив всій вибір, ми будемо тримати за нього кулаки.

Якщо він вирішить розпочати професіональну кар'єру, то будемо раді сісти за стіл переговорів і зробити пропозицію, яка, впевнений, Василя задовольнить.

- Ваш благодійний фонд відкриває боксерські зали, переобладнує старі. Які ще існують напрями діяльності фонду? Чим є для вас благодійність - це поклик серця чи імідж?

- Є хороше німецьке прислів'я: "Брати і давати". Ніколи не забувай звідки ти, і хто ти. Є хороший чотиривірш, який я прочитав на Афоні: "Познай себя, откуда ты и кто, зачем пришел, куда идешь. Что ты велик и ты ничто, что ты бессмертен и умреш".

Я вважаю, що людина має дати собі відповідь: якщо я можу щось дати, то навіщо байдуже спостерігати? Те, що робить наш Фонд - це все не заради іміджу, а тому, що ми не маємо стояти осторонь. Це внутрішній порив.

Я вдячний тим людям, які свого часу допомогли мені досягнути спортивних результатів в боксі. Це були часи, коли я тренувався босоніж, коли у нас на всю секцію було лише кілька боксерських рукавиць, не було грошей на виїзд на міжнародні змагання. Тому я знаю по собі, як важко підлітком досягнути своїх цілей.

Саме тому ми вмотивовуємо дітей і молодь, даємо їм можливість проявити себе, бути гармонійно розвинутими і здоровими. Найголовніше, що в нас є - це здоров'я. Нікого з нас не буде нічого цікавити, ні політика, ні бізнес, коли немає найголовнішого - здоров'я. Ми його не цінуємо, коли маємо і згадуємо тільки, коли втрачаємо. Тому наш Фонд пропагує здоровий спосіб життя, адже принцип "У здоровому тілі - здоровий дух" діє завжди. Скрізь і до кожного ми хочемо достукатися. Особливо до молодих людей, від яких залежить наше спільне завтра.

Тому наш Фонд дарує дітям спортивні майданчики, яких вже понад 50 по всій Україні. Так само ми відкрили вже 6 спортивних комплексів з чудовим сучасним обладнанням, де можна безкоштовно тренуватися. Крім того ми проводимо боксерські дитячо-юнацькі турніри. Все це заради однієї величезної мети: дати альтернативу негативу, який пропонує вулиця - криміналу, алкоголізму, наркоманії.

Окрім спортивного напряму, ми реалізуємо дуже багато проектів. Фінансуємо видавництво книг, проводимо культурні заходи, допомагаємо студентам. Надаємо стипендії тим, хто обрав професії, які, можливо, сьогодні не престижні, але дуже важливі для народного господарства.

 

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым - фото 4

"Віктор Ющенко сказав хорошу фразу: "Ці руки нічого не крали". Нехай так, але крали інші"

- Перейдемо до політики. В країні змінилася влада і все схоже на те, що дуже швидко вона знайшла спільну мову з Леонідом Черновецьким. Чи виходила нова владна команда до вас на контакт і чи готові ви з ними співпрацювати?

- Я розмовляв з представниками нової влади. У тому числі мав зустріч із президентом України. І кожного разу я наголошував на тому, що владу поважають лише в тому випадку, якщо працює закон.

Я не відкрив Америку, коли говорив їм, що, на превеликий жаль, зараз в країні панує не демократія, а скоріше, анархія. Державні інститути перестали працювати на країну, а обслуговують окремих чиновників. Багато суддів вважають, що їх професія дає їм, так би мовити, ліцензію на торгівлю "правильними" рішеннями. Те саме й в багатьох інших державних установах. Скрізь.

І якщо Янукович буде повторювати ті самі помилки, як і його попередник, і буде використовувати владу не для посилення ролі держави та покращення економічної ситуації кожного з українців та країни в цілому, то цей шлях приведе його в нікуди.

- Ви зараз говорити про всю державу, але займаєтеся Києвом. Все таки ваша мета - всеукраїнський рівень?

- Місто Київ - це візитна картка, серце України. Моя мета не вмоститися зручно в крісло мера, а провести реформи, яких Київ вкрай потребує. На відміну від нинішньої влади, яка переконана, що їхні посади дають самі лише привілеї та відкривають шлях до збагачення. Я твердо переконаний, що "реанімація" Києва буде чудовим прикладом для інших регіонів України. І це основна мета. Але ключове завдання - зробити все, щоб Україна стала нормальною цивілізованою державою. Мені є з чим порівнювати, я знаю про це не з екранів телевізорів, не з газетних шпальт. Я жив на Заході, і в мене є достатній досвід і достатньо прикладів для того, щоб говорити про соціальні стандарти, про стандарти життя, які є в усьому цивілізованому світі.

Ми поставили перед собою завдання стати частиною Європи, або хоча б жити за європейськими принципами, за принципами тих країн, які на сьогодні є лідерами за багатьма показниками. Ми маємо це робити. Але на превеликий жаль, реформи або пробуксовують, або про них забувають, або навпаки проводять у зворотному напрямку лише для того, щоб задовольнити купку людей з їхніми особистими корисними цілями. Людей, яким байдуже, що залишиться після них. І це - тимчасові люди.

Тому, передусім, я хотів би нову владу попередити: якщо не відбудуться реформи, задекларовані у передвиборчих програмах, реформи, про які говорять вони зараз, то їхнє політичне життя буде коротким.

Чудовий приклад: скільки заяв та депутатських звернень наша фракція у Київраді писала попереднику Януковича Віктору Ющенку щодо ситуації в місті Києві! Ні у кого немає сумнівів, що в столиці корупція процвітає, залишки майна, державні об'єкти, земля розкрадаються. І доказом цього є достатня кількість матеріалів, у тому числі у спеціальної комісії Верховної Ради. Але нічого не було зроблено, замість кадрових висновків, роздавалися чергові нагороди чиновникам...

Віктор Ющенко сказав хорошу фразу: "Ці руки нічого не крали". Нехай так, але крали інші. У Києві - в особливо великих розмірах. Так от - за Кримінальним кодексом стаття за це однакова: і для тих, хто крав, і для тих, хто стояв на "шухері".

Я не хотів би, щоб нинішня влада України так само дивилася на ті речі, які сьогодні відбуваються у Києві. Стало вже нормою дізнаватися про колосальні хабарі, про десятки, сотні, тисячі гектарів, які роздаються незрозуміло кому та за що. Спробуйте отримати хоч сотку - я звертаюся до кожного мешканця Києва - вас замучать ганянням по кабінетах! І на фоні цієї бюрократії, з легкої руки посадовця раптом студенти, молоді хлопчики отримують сотні гектарів, їх втягують у злочинні схеми.

- Як ви можете прокоментувати зникнення начальника головного управління комунальної власності КДМА Анатолія Чуба і зникнення документів про приватизацію майна за 4 роки? Чи це взаємопов'язане і хто, на вашу думку, за цим стоїть?

 - Чиновник адміністрації раптом "зник". Боже ж мій, яке нещастя (саркастично). Правоохоронні органи при бажанні могли б його дуже швиденько знайти і з'ясувати причину "зникнення". Але Чуб облегшив роботу правоохоронцям і знайшовся. І де б в и думали? У лікарні! Гадаю, всім зрозуміло, з чого раптом цей чиновник взявся за своє здоров'я. Він, напевно, дуже розхвилювався через те, що кількома днями раніше угнали джип його соратника по фракції Блоку Черновецького Петра Іванова. А в джипі тому були документи про приватизацію майна у столиці за 4 роки, роки правління Черновецького.

З якого дива документи опинились у особистому авто Іванова? І як вони могли там вміститися? Якщо кожна приватизаційна справа - це папка завтовшки 5 сантиметрів, то це ж який джип у депутата Іванова? Під 30 метрів у довжину!

Ми вже проходили це неодноразово - "раптом" горіли бухгалтерії в різних організаціях, зникали документи. В мерії розуміють, що їх час при владі добігає кінця, тому аби не відповідати за свої дії, вони й інсценували цю нібито крадіжку. Напевно, сподіваючись, що немає документів - немає відповідальності? Помиляються! З кримінального кодексу ще не зникла стаття за недбалість, і вона може на 4-5 років прописати столичних "коперфільдів" за грати.

І якщо прокуратура, МВС, СБУ будуть покривати тих людей, які розкрадають ресурси нашої держави і обкрадають кожного з киян, то вони стануть їхніми посібниками у злочинах. Я називаю речі своїми іменами.

 

Виталий Кличко: В будущем смогу вернуться к переговорам с Валуевым - фото 5

- Якщо називати речі своїми іменами, то наші прокурори та начальники відділів МВС мають такі машини, на які їм не вистачить зарплати за все життя. Ви будете розслідувати справу з документами про приватизацію власними силами? Адже сподіватися на прокуратуру просто наївно.

- Так, ми будемо це робити. На наступному засіданні Київради наша фракція ініціює створення спеціальної слідчої комісії, яка буде детально вивчати ту ситуацію і дізнаватися, що все-таки пропало з приватизаційних документів.

- Ви пов'язуєте втрату документів і зникнення Чуба зі зміною влади в Україні?

- Так. Черновецький поки ще не встиг домовитися. Але не можна бути трішки вагітним і трішки підрихтувати: нібито прибрати заступників, нібито їх скоротити, але однаково не вигнати з кормушки та розпихати по управліннях та відділах. Треба повністю змінювати систему. Де таке ще бачили - 90% киян засуджують діяльність мера Черновецького і виступають проти нього, а він ще сидить у кріслі!? Як довго він ще буде? Ще два роки кияни будуть мучитися? Є факт: людина не впоралася зі своїми обов'язками. Її потрібно міняти. Так само як і Київраду, яка абсолютно себе дискредитувала. На місці президента я оголосив би дострокові вибори і міського голови, і міської ради. Не тому, що Віталій Кличко хоче стати мером, а тому, що кожен день перебування сьогоднішньої команди дуже дорого обходиться не тільки киянам, але всім українцям.

"Я казав Януковичу ... про те, що очікують від нього кияни, яких дій"

- Віталію, ви постійно зустрічаєтеся з топ-політиками. Хто з них зацікавлений у тому, щоб змінити владу в Києві?

- Нажаль, багато політиків розглядають своє перебування в політиці як особистий бізнес-проект. І вони інвестують виключно в себе, а не в державу. Саме заради своїх корисливих інтересів, або в інтересах своєї політичної сили вони просуваються службовою драбиною, займаючи "хлібні" посади, які дають їм необмежені можливості. Це нонсенс, коли чиновники, які отримують заробітну плату у 10 тисяч гривень, не соромляться хизуватися своїми Bentley чи Ролс-ройсами, які коштують як зарплата рядового киянина за все життя.

Для європейських депутатів, які їздять на роботу на велосипедах, мати такий автопарк - взагалі дикунство. Так само як і для конгресменів, депутатів та членів уряду Америки, які самі сидять за кермом, і для них не зупиняють рух на вулицях.

Київ не може бути надалі майданчиком для експериментів, випробувань та змагань різних політичних таборів. Зараз все залежить лише від політичної волі та громадянської, людської позиції президента, членів кабінету міністрів. Чи захочуть вони допомогти киянам та провести справді демократичні зміни чи підуть шляхом, який веде до авторитаризму? Я маю на увазі запропоновані зміни до Закону "Про столицю", які зараз жваво обговорюються. Я знаю, що кияни не відмовляться від свого конституційного права обирати владу і вони опиратимуться таким експериментам.

- З Януковичем ви обговорювали питання Черновецького, питання київської влади. Яка його думка? Він буде довіряти нинішній команді?

- Я чув інтерв'ю Черновецького, де той клявся-божився стати поступливим, хорошим і вивести Київ з того стану, в якому місто опинилося. До речі, він сам його туди й завів! Я дуже люблю прислів'я, бо вони - це сконцентрована народна мудрість, досвід багатьох поколінь. Одне з таких німецьких прислів'їв говорить: "лиса змінює колір шубки, але характер - ніколи". У які кольори би Черновецький не перефарбовувався - помаранчеві, біло-блакитні, його характер і суть лишаться тими самими.

Не змінивши нинішню владу, неможливо навести порядок в місті Києві. Я про це казав Віктору Януковичу при зустрічі. Я казав про ті ключові завдання, які стоять перед ним, про те, що очікують від нього кияни, яких дій. Все те, що я вам розповідаю, чув з моїх вуст президент України. Чіткої відповіді я не отримав, бо це був етап формування уряду (це було одразу після виборів).

- З ким більше асоціюється Україна за кордоном: з корумпованими політиками чи відомими спортсменами?

- У нас немає, на превеликий жаль, можливості голосно заявити про себе в світі. Я користуюся будь-якою нагодою, щоб розповідати про Україну. І багато людей (навіть наші сусіди) дивуються, дізнавшись, що ми - одна з найбільших країн Європи. Більше, ніж Франція, більше ніж Німеччина. Про нас у світі знають переважно з негативного боку, як одну з найкорумпованіших країн світу.

У нас є колосальний потенціал, але ми сьогодні ще "спимо". І питання: чи зможемо ми цей потенціал розвинути ? Коли ми зможемо його реалізувати повністю?

Так, можна сидіти склавши руки, спостерігати і чекати мани небесної. Але я не хочу цього робити. Я знаю, що свої досвід, енергію, знання я можу реалізувати з користю для країни, з якою пов'язую своє майбутнє, майбутнє своїх дітей. Україна - найкраще місце на землі для мене. І я дуже радий, що під час боїв братів Кличків наш гімн лунає більш ніж у ста країнах світу. І ми робимо все для того, щоб гімн України був переможним.

 

Андрій Клименко, Champion.com.ua


0
0