7 верес. 2010 15:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

64

0

Віталій Кузьмишин: Буде потреба – судді звітуватимуть про свої прибутки й витрати на сайті

Віталій Кузьмишин: Буде потреба – судді звітуватимуть про свої прибутки й витрати на сайті

Актуальне інтерв’ю


Віталій Кузьмишин: Буде потреба – судді звітуватимуть про свої прибутки й витрати на сайті

Вже місяць вінницькі судді живуть за новим законом, який зобов’язує їх декларувати не лише прибутки, а й видатки. Служителі Феміди інформуватимуть про свої витрати лише Державну судову адміністрацію України, а Вінницький окружний адміністративний суд буде інформувати і громадськість на своєму офіційному веб-сайті. Є ще новації, що покликані підвищити ефективність українського судочинства та спростити процедуру розгляду справ у суді. Про це розповідає голова Вінницького окружного адмінсуду Віталій Кузьмишин.

Віталій Кузьмишин: Буде потреба – судді звітуватимуть про свої прибутки й витрати на сайті


- Віталіє Миколайовичу, за новим порядком про судові слухання, орган влади можна повідомити електронною поштою чи факсом. Наскільки спрощується процедура?

- Текст повістки суб’єкту владних повноважень судом надсилається на номер факсу чи електронної пошти, які містяться у Єдиній базі даних. Натомість, отримавши цього листа, суб’єкт владних повноважень повинен негайно поінформувати про це суд також в режимі електронної пошти (факсу). Телефонне підтвердження записується працівником апарату суду, а електронний лист роздруковується та приєднується до матеріалів справи. Таке підтвердження є достатнім доказом того, що сторона повідомлена про дату, час та місце слухання справи. Якщо ж протягом двох днів відповідь не надійшла, сторона також вважається повідомленою, а секретар судового засідання складає про це довідку і приєднує до справи.

- Змінено також і строки звернення із позовом до суду…

- Так. Адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду. В попередній редакції КАСУ адміністративний позов можна було подавати протягом 1 року. Відповідно до положень нового Закону цей термін складає – 6 місяців. Для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк. Оскаржити рішення суб’єкта владних повноважень щодо стягнення грошових коштів теж можна протягом місяця.

- Введено також поняття «скорочене провадження». Тобто розгляд деяких справ прискориться, яких саме?

- Адмінсправи щодо зобов’язання суб’єкта владних повноважень вчинити певні дії щодо розгляду звернення, у тому числі інформаційного запиту, фізичної або юридичної особи; питання щодо одержання пенсійних виплат та соціальних виплат певної категорії населення, а також доплат, соціальних послуг, допомоги, пільг тощо; припинення за зверненням суб’єкта владних повноважень юридичних чи фізичних осіб – підприємців; стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб’єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений строк оскарження. Якщо такі справи не зачіпають інтереси третіх осіб, суддя постановляє відповідну ухвалу та, отримавши письмові заперечення сторін, одноособово виносить рішення, без судового засідання і виклику сторін.

- Куди наразі направляти касаційні скарги?

- Із прийняттям нового Закону створено Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ та залишено Вищий адміністративний суд України і Вищий господарський суд України. Саме туди відтепер направлятимуться касаційні скарги відповідних категорій справ на рішення судів попередніх інстанцій.

 

Віталій Кузьмишин: Буде потреба – судді звітуватимуть про свої прибутки й витрати на сайті - фото 2

- Як тепер можна вплинути на суддю, який виніс, на думку сторони, незаконне рішення?

- На суддю ніхто не має права впливати - це з правової точки зору норм, які закріплені в Основному Законі нашої Держави. А оскаржувати дії судді, який зловживає своїм правом, можна до Вищої кваліфікаційної комісії. Вона у порядку черговості, відповідно до системи автоматичного розподілу справ, розглядатиме скарги на дії суддів.

- Законодавством затверджено звітування органів влади щодо виконання рішення суду. Наскільки це реально?

- Цілком реально, адже штрафні санкції суттєві – від ста до трьохсот мінімальних заробітних плат. Причому, за повторне невиконання рішення розмір штрафу збільшується вдвічі. Половина суми штрафу стягується на користь позивача, а половина – до держбюджету. Питання накладення штрафу вирішується за клопотанням позивача або за ініціативою судді. Сьогодні законодавець правильно вирішив, що наділив суд правом контролю за виконанням судового рішення.

- Віталіє Миколайовичу, за порушення морально-етичних норм постраждав Ваш колега у Києві, якого звільнили, бо було доведено, що він жив не за прибутками: літав чартерними рейсами, носив годинник вартістю понад мільйон, їздив дорогими авто. Біля адмінсуду стоять теж недешеві іномарки, які належать суддям і за новим законом слід обґрунтувати походження коштів на їх придбання. Чи будете ви, як голова суду ініціювати виконання закону і як саме?

- Відверто кажучи, я не вважаю, що автомобілі наших суддів дорожчі, ніж ті, на яких їздить більша частина міста. Їх вартість не перевищує 160-200 тисяч гривень. Наскільки я знаю прибутки своїх підлеглих, більшість яких молоді люди, їм суттєво допомагають батьки. Приміром, працюють в нас помічники суддів, яким рідні зробили такий подарунок. То що, я скажу їм: «Не їзди на такому автомобілі»? Багатьом вінничанам, які не працюють у судовій системі, батьки теж допомогли придбати квартири і машини. Такий вже у нас менталітет, що підтримуватимемо своє чадо аж до його пенсії. (Посміхається. – Авт.). Потрібно, звичайно, наводити порядок, але слід зважати на українські традиції і не переходити межу.

Віталій Кузьмишин: Буде потреба – судді звітуватимуть про свої прибутки й витрати на сайті - фото 3


- Тобто у вас не має знайомих суддів, що живуть не за доходами?

- Я вважаю, що в нашому суді працюють люди виховані, толерантні і скромні.

- Суддів зобов’язали декларувати свої, а також своїх родичів, прибутки та видатки. Як діятиме ця норма?

- На мою думку, суддів не слід відділяти від інших категорій державних службовців. Адже судді – наймані громадянами працівники, які живуть за рахунок податків. Якщо виникне потреба, будемо на нашому сайті оприлюднювати декларації по кожному судді. Проте, зазначу, що Закон зобов’язує подати декларацію лише до Державної судової адміністрації України. Звичайно, що ці декларації ми заповнювали донедавна лише у графі прибутки. Тепер будемо заповнювати і графу видатки.

- Відповідно до Закону «Про засади запобігання та протидії корупції» існують певні обмеження щодо наявності родинних зв’язків у суді. Ви чи ваші колеги ініціюватимете розслідування з цього приводу в очолюваній Вами установі?

- Звичайно – закон слід виконувати. Проте, наскільки я знаю, в нашому суді порушень не має. Відверто скажу: в адмінсуді працює донька першого заступника голови Апеляційного суду області та донька одного із суддів цього ж суду. В нас багато помічників, в яких батьки – судді інших судів. Я вважаю це правильним, адже династії слід підтримувати у кожній професії – передається досвід, напрацювання, знання. Але у мене є своє бачення щодо черговості заняття посад: суддею повинна бути людина, що має досвід роботи, наприклад, і в адвокатурі, і у прокуратурі, і у суді.

 

Довідка

Віталій Кузьмишин

Дата народження: 5 червня 1973 року

Посада: Голова Вінницького окружного адміністративного суду

Сімейний стан: одружений, виховує трьох дітей

Улюблена книга: «Кобзар» Тараса Шевченка, бо незважаючи на інший часовий простір, книга відверто розповідає про людські стосунки, актуальні і на сьогодні

Улюблена фраза: Ми є рабами законів, щоб бути вільними

 

Наталія ЖУРБЕНКО, для ВИННИЦА.info


0
0