18 груд. 2019 17:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

255

0

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото

Діяльність спиртового заводу призвела до екологічної катастрофи в містечку


Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото

Жителі Тростянця, що на Вінниччині, уже довгий час боряться за чисте повітря. Діяльність спиртового заводу призвела до екологічної катастрофи в містечку. Відходи, які скидають з виробництва, не очищують і вони забруднюють повітря нестерпним смородом. Крім того, відходами знищили територію навколо пам’ятника загиблим євреям, що викликало резонанс і серед єврейської общини.

Ситуація загострилася з початку цього літа. Мешканці Тростянця кілька разів влаштовували мирні акції протесту проти діяльності підприємства. Також в липні маленькі жителі Тростянця записали відеозвернення до президента Володимира Зеленського, в якому просили главу держави приїхати у районний центр, щоб відчути умови, в яких вони живуть та допомогти вирішити проблему очищення бардополів. Понад місяць тростянчани у цілодобовому режимі блокували вхід до підприємства. Люди облаштували пости, де 24/7 чергували та слідкували, аби з території заводу не виїжджала техніка, яка скидає відходи на поля фільтрації.

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото

Відомо, що у 300 метрах від житлової зони на 40 гектарах землі гниє сотня тисяч відходів. Загалом під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворювалося 700 кубометрів барди – рідких відходів спирту, що доставляється по трубах на поля фільтрації, розташовані на північ від селища. Щодобово закачувалося тонни органічних залишків, які гниють. Раніше активісти виклали у мережу світлини наслідків виробництва – барда знищила територію навколо пам’ятника загиблим євреям. За словами місцевих жителів, навесні люди висадили біля пам’ятника 100 берез, які згодом були знищені відходами.

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 2

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 3

Влітку, у ході засідання обласної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації на ДП «Тростянецький спиртовий завод», було вирішено призупинити діяльність спиртового заводу до повного усунення наслідків екологічної катастрофи, а також вжиттю заходів щодо усунення всіх недоліків по переробці відходів. Вже 9 вересня, в облдержадміністрації відбулась оперативна нарада щодо резонансної ситуації в Тростянці. Мова, зокрема, йшла про забруднення повітря атмосферними викидами з бардополів Тростянецького спиртзаводу. На нараді також повідомили, що справа щодо забруднення повітря знаходиться на контролі Генеральної прокуратури України.

Згодом з’ясувалося, що у Вінницькій облдержадміністрації, директором департаменту АПК Миколою Ткачуком, було підписано паспорт на бардополя.

«Департаментом розглянуто паспорт місця видалення відходів (бардополя) ДП «Тростянецький спиртовий завод», присвоєно номер 30-20/19 від 6.11.19 року та внесено до реєстру місць видалення відходів Вінницької області.

Відповідно до п. 19 «Порядку ведення реєстру місць видалення відходів» затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року №1216 щорічно паспорти МВВ підлягають перегляду за результатами спостережень, контрольних замірів, додаткових робіт і погоджується в Департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА», – йдетьсяв документі.

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 4

Таке різке рішення влади обурило тростянчан. Кілька мешканців звернулися до Миколи Ткачука із поясненням. Оскільки він раніше повідомляв, що буде контролювати ситуацію зі спиртзаводом і не допустить його роботи, поки не буде виконано вимоги. Микола Ткачук зазначив, що за відповідними висновками фахівців вінницьких дослідницьких центрів, він затвердив паспорт на бардополя. Повністю розмову жителів Тростянця та директора департаменту можна переглянути ТУТ.

19 листопада, тростянчани та голова Тростянецької селищної ради зустрілися із головою Вінницької ОДА Владиславом Скальським.

«Губернатору була дана інформація про ситуацію з спиртозаводом практично за період 2014 -2019 роки. Владислав Володимирович вислухав, розглянув передані всі документи підтверджуючі не законну діяльність заводу, та документальне підтвердження знищення природних ресурсів Тростянця.

Відповідь губернатора була - розглянемо, приймемо всі заходи згідно законодавства. 20.11.19 ми вже бачили результат. Паспорт на бардополя був видалений з реєстру. Швидше за все піде заяву з боку спиртзаводу, але це вже буде інша історія», – йдеться в дописі місцевого жителя Андрія Терехова.

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 5

На момент припинення роботи спиртового заводу, було демонтовану трубу, по якій стікали відходи на бардополя. 16 грудня, до селища приїхали з десяток представників охоронної фірми «Альтаїр». За словами місцевих жителів, представники ДП «Спиртовий завод» при підтримці 15-20 представників охоронної фірми, почали знову зварювати трубу для відходів, однак мешканцям кажуть, що вони проводять ремонт.

Вже 17 грудня, з самого ранку люди вийшли під стіни районної райради з вимогою, щоб завод припинив роботу, або як альтернативу – змінив своє виробництво на безпечне. До адмінбуділі принесли шини. Місцеві також перекрили дорогу в центрі міста, пропускали лише спецавтомобілі – «швидку», «пожежну», поліцію, а також рейсові автобуси.

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 6

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 7

«Коли ми прийшли під стіни райради, тоді якраз проходила сесія. Ми прийшли ж з вимогою щодо діяльності заводу, а також щоб до Тростянця приїхав голова Вінницької ОДА Скальський та переконався на власні очі, як нам тут живеться. Нам пообіцяли, що будуть прийматися рішення, звертатимуться до депутата по нашому округу – Кучера, голови Вінницької ОДА Скальського, але всі ми знаємо, для чого це говориться. Голова адміністрації також додала, що в суботу до Тростянця з робочим візитом має приїхати Владислав Скальський. Але ми вже не віримо в слова, потрібні дії, бо як знову по трубах почне йти барда, а це 90 градусів, на літо буде ще більше лихо, ніж цього року», – розповів Вінниця.info місцевий житель Андрій Терехов.

Він також додав, що вчора між жителями Тростянця та представниками охоронної фірми виник конфлікт, внаслідок чого постраждали кілька громадян. Все сталося під час того, коли представники спиртзаводу не пред’явили дозвіл на зварювання труби, на що місцеві мешканці вирізали кількаметрову ділянку трубопроводу.

«Ми прийшли знову до місця, де почали зварювати трубу, там був представник від спиртового заводу – їхній юрист. Попросили у нього документи, а саме дозвіл на зварювання труби. Вони почали щось тягнути, але ми попросили ще раз негайно пред’явити документи, або ми почнемо демонтувати трубу. Вони не показали документів, бо їх і не було. Народ, який прийшов, обурився і почалася бійка. В хід пішли газові балончики та палиці, в результаті сутички постраждали наші місцеві жителі – один чоловік з опіками очей, жінці в легені попало, вона тепер хрипить, інші також знаходяться в лікарні з побоями. Все-таки ми своє відвоювали, трубу вирізали.

Сьогодні мені друзі зателефонували, що ситуація знову загострюється. Не знаю, наскільки правдива інформація, але мені сказали, що до Тростянця їду кілька автобусів з людьми, які захищатимуть бік спиртзаводу. Також сьогодні задимівся головний трубопровід на території заводу, також тих, хто працював раніше на підприємстві – викликають термінового на роботу, а це вже означає, що робота заводу відновлюється», – додає Андрій Терехов.

Війна за чисте повітря: в Тростянці діяльність спиртового заводу спричинила екологічну катастрофу. Фото - фото 8

Нагадаємо, з моменту відновлення роботи Тростянецького спиртового заводу у 2015 році, тростянчани неодноразово скаржилися на сморід та небезпечні викиди з підприємства. Мешканці райцентру переконані, що оскільки відходи завод не очищує, процес бродіння продовжується, а з підвищенням температури повітря, вітром випаровування приносить до селища та навколишніх сіл.

Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів, чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися під відкритим небом, створюючи загрозу для життя і здоров’я людей.

Вінниця.info, фото та відео взяті з групи «НАШ ТРОСТЯНЕЦЬ»

title