3 серп. 2010 16:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

39

0

Влада Вінницької області вимагає «точечної» роботи з боржниками по зарплаті

Влада Вінницької області вимагає «точечної» роботи з боржниками по зарплаті

перший заступник губернатора Іван Мовчан хоче бачити конкретні результати на 1 вересня

 


Влада Вінницької області вимагає «точечної» роботи з боржниками по зарплаті

Перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Іван Мовчан вимагає «точечної» роботи з боржниками по зарплаті.

Про це І.Мовчан заявив на нараді з керівниками райдержадміністрацій.

Виступаючи на нараді начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віталій Давиденко розповів, що у Вінницькій області за порушення трудового законодавства до різних видів відповідальності притягнуто більше 245 керівників підприємства-боржників по зарплаті, на 33 керівників - матеріали передані правоохоронним органам.

В.Давиденко також зазначив, що на сьогодні в області нараховується 204 підприємства, що не забезпечують своєчасну виплату зарплати. В тому числі 117 належать до категорії економічно активних, з яких 8 – державної (2,8 млн. грн.), 18 - комунальної (6,4 млн. грн.). Станом на 1 липня 2010 року 9 районів: Іллінецький, Крижопільський, Могилів-Подільський, Оратівський, Погребищенський, Томашпільський, Чернівецький, Чечельницький, Ямпільський не мали боргів із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах. 12 адміністративно-територіальних одиниць області, а саме міста Козятин, Ладижин та 10 районів: Барський, Бершадський, Калинівський, Могилів-Подільський, Погребищенський, Тиврівський, Томашпільський, Хмільницький, Шаргородський та Ямпільський) виконали свої зобов’язання щодо графіку погашення заборгованості із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах.

Загалом за червень 2010 року було погашено на економічно активних підприємствах 3,4 млн. грн.

Загальний графік погашення заборгованості із виплати заробітної не був виконаний через збільшення заборгованості із зарплати на підприємствах банкрутах на 2,6 млн. грн.

За його словами особливе занепокоєння викликає ситуація з виплатою заборгованості на підприємствах міст обласного значення. Насамперед, у Вінниці, де сконцентровано майже 50% загальнообласного боргу.

За даними щоденного моніторингу, підписаного кожним з керівників районів та міст області за 24 дні липня повністю розрахувалися з боргами 17 підприємств.

Підсумовуючи сказане В. Давиденко наголосив на необхідності активніше працювати над погашенням заборгованості із заробітної плати.

Після виступу начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Іван Мовчан запитав у нього скільки він за останній місяць був в районах і в яких саме, з якими підприємствами-боржниками особисто працював разом із місцевими керівниками?

У відповідь В.Давиденко зазначив, що опікується роботою обласної комісії з питань погашення заборгованості по зарплаті, і конкретно відряджень по підприємствам в останні місяці в нього не було.

«На цих підприємствах працюють тисячі людей і вони не отримують своєчасно заробітну плату. І сьогодні у вашій службі близько тисячі працюючих, які повинні виступати каталізаторами цих процесів, щоб ця зарплата своєчасно виплачувалась. Сьогодні у влади достатньо важелів, щоб цих господарників заставити своєчасно платити зарплату», - сказав І.Мовчан, звертаючись до В.Давиденко.

Перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації переконаний, що має бути конкретна робота з конкретним боржником щоденно. «Має бути «точечна» робота, «точечні» заходи в роботі з боржниками по заробітній платі. Я попрошу вас до 1 вересня, що кожний із керівників районів прозвітував мені особисто по тих боржниках, які є в кожному з районів», - поставив завдання І.Мовчан.

Також він попросив керівників кожного з районів скласти список підприємств, які на їх думку є безнадійними. «По цій категорії підприємств-боржників будемо разом з вами запрошувати керівників цих підприємств і окремо з кожним розмовляти. Питання виплати заробітної плати – це питання №1. Робочий день ми будемо починати з цього і на цьому питанні його закінчувати», - додав І.Мовчан.

Під час наради І.Мовчан також торкнувся питання проведення певних схем арбітражними керуючими, які призначаються на підприємства-банкрути. «В нас з’явилась така схема, що арбітражний керуючий – оператор певних схем з продажу за безцінь майна цього підприємства, куди він призначений. Щоб ми з вами сьогодні знали, що з цією практикою будемо закінчувати», - сказав І.Мовчан.

Він запевнив, що любий сигнал від керівництва районів про подібні схеми – і там буде прокуратура, УБОЗ, та інші силовики. «Щоб ви знали – щадити не будемо нікого. В першу чергу має закриватись зарплата людям. І на подібні сигнали необхідно реагувати миттєво. А то буває, що забрали об’єкт потім його за копійки розпродали, а зацікавлені в цьому як правило арбітражні керуючі і ті, хто купляє. Закликаю вас адекватно реагувати на подібні прояви», - сказав І.мовчан, звертаючись до керівників районів.

Також він звернувся до керівника арбітражних керуючих та попросив його донести позицію влади до кожного із арбітражних керуючих. «Час дерибану закінчився і арбітражні керуючі мають в першу чергу сприяти виплаті заробітної плати, розрахуватись з фондами», - додав І.Мовчан.

Нагадаємо, станом на 1 липня 2010 року, загальна сума боргу з виплати зарплати збільшилася на 3,92% або на 1,3 млн. грн. у порівнянні з 1 червня до 34,5 млн. грн.

Зокрема, 24,4 млн. грн. (64,9%) зарплати боргують на економічно активних підприємствах, 10,3 млн. грн. (29,9%) – на підприємствах-банкрутах, 1,8 млн. грн. (5%) -на підприємствах, які зупинили господарську діяльність.

 

ВИННИЦА.info

 


0
0