27 квіт. 2016 10:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

81

0

Влада забула про чорнобильців?

Влада забула про чорнобильців?

 Влада забула про чорнобильців?


Влада забула про чорнобильців?

 30 років тому, світ сколихнула трагічна новина. 26 квітня сталася аварія, яка названа найбільшою техногенною катастрофою 20 століття. Чорнобиль – це велика незагоєна загальнолюдська рана. Ця катастрофа зачепила кожного мешканця України. Сьогодні згадують усіх, хто опинився у так званій «Чорнобильській зоні» в ті страшні дні, - ліквідаторів – пожежників (багато хто із них загинув впродовж декількох днів після аварії), працівників різних професій і простих мешканців.

Після аварії на Чорнобильській АЕС з постраждалих районів евакуювали 116 тисяч чоловік, ще 230 тисяч було переселено із зараженої зони. З числа постраждалих внаслідок аварії померли 167 653 осіб, серед них 2929 ліквідаторів. 83 % постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи страждають на різні захворювання, а серед учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - 92 %.

Станом на березень поточного року на Вінниччині проживає близько 24 тисяч громадян зі статусом постраждалих у Чорнобильській катастрофі, 4736 осіб – учасників ліквідації аварії, 994 вдови чорнобильців і 86 учасників ліквідації інших ядерних катастроф, більше 15 тисяч дітей, що мають статус постраждалих від катастрофи.

У наші часи, мабуть кожен школяр знає, що таке радіація, та як вона впливає на організм людини. Але в ту страшну годину, коли сталося це лихо люди ризикували найдорожчим у світі - своїм життям, не задумуючись про наслідки!

26 квітня – чорний день у календарі України, ми згадуємо жертв жахливої катастрофи – аварії на ЧАЕС. Це також привід згадати, як жорстоко влада обійшлася з громадянами, які постраждали від цієї катастрофи. Уряд – камікадзе встиг скасувати цілий ряд соціальних гарантій чорнобильцям, порушуючи при цьому Конституцію. Скорочені пільги, компенсації, а також розміри державного забезпечення чорнобильців. Так само, як  і пенсії всіх громадян, що перевищують три мінімальні заробітні плати, пенсії чорнобильців після прийняття змін до Податкового Кодексу стали обкладатися податком. Введений поріг доходу, починаючи з якого чорнобилець не зможе претендувати на соціальні виплати від держави.

Замість того, щоб працювати над поверненням чорнобильцям пільг, знижувати ціни на комунальні послуги, займатися економікою і  створювати  нові робочі місця влада була занята розподілом посад, встановлювала контроль над фінансовими потоками, черговими сварками, сенсаціями?! Про світле майбутнє, гідне життя залишається тільки мріяти. Нажаль наша влада відірвалася від людей і навіть не думає про те, як живуть чорнобильці, пенсіонери, робітники промислових підприємств, малий та середній бізнес.

 «Народні депутати від фракції  Опозиційного блоку подали на розгляд парламенту пакет законопроектів для підвищення соціального захисту громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Це повернення чорнобильцям більшість відібраних нинішньою владою виплат і пільг», - зазначив депутат обласної ради від фракції Опозиційний блок  Олександр Побережець.

«Сьогодні весь світ допомагає нашій країні в подоланні наслідків аварії, не зрозуміла позиція нашої влади, яка не допомагає належним чином тим людям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», - підкреслив Олександр Олександрович.

Депутат  нагадав, що фракція Опозиційного блоку у Верховній Раді зареєструвала в парламенті Зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи». Верховна Рада підтримала зміни. Нажаль президент під натиском уряду використав право вето і зупинив дію цього закону.

Фракція Опозиційного блоку не опускає руки і продовжує  боротися за те, щоб подолати вето президента і таки добитися справедливості. Необхідно зрозуміти, що люди, які постраждали в результаті Чорнобильської трагедії, повинні відчувати допомогу держави.

«Пропозиції, які висуває Опозиційний блок, це не популістичні гасла. Це реальні кроки щодо виходу з кризи і полегшення життя громадян не лише категорії постраждалих від Чорнобильської аварії.  Країна так як зараз не може і не буде жити. У нашої політичної сили є антикризовий план і Опозиційний блок готовий  його реалізувати.  Головне у нашому плані – це мирне врегулювання. Прийняття альтернативного бюджету, який ставить на перше місце людей. Скасування нелюдської пенсійної реформи, поліпшення соціальних послуг. Відновлення вітчизняної промисловості та залучення інвестицій, створення робочих місць», - підсумував Олександр Побережець.

Прес-служба «Опозиційного блоку»