21 січ. 2016 09:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

70

0

Влада згадала про сільгоспвиробників. Як держава планує допомогти підприємствам Вінниччини?

Влада згадала про сільгоспвиробників. Як держава планує допомогти підприємствам Вінниччини?

 У 2016 році Мінагрополітики України планує зосередитися на трьох основних завданнях, реалізація яких має докорінно змінити ситуацію із забезпеченням фермерів технікою 


Влада згадала про сільгоспвиробників. Як держава планує допомогти підприємствам Вінниччини?

 Агропромисловий комплекс Вінницької області має хороші перспективи для нарощення обсягів виробництва сільгосппродукції, а відтак – зміцнення позицій на вітчизняному та світових ринках. Однак вразливим місцем аграріїв досі залишається технічний парк. Через брак сучасної збиральної техніки, щорічно аграрії втрачають у полі значні обсяги врожаїв. Понад 80 % сільгосптехніки застаріла, яка відпрацювала свої амортизаційні терміни.

Про це йдеться в повідомленні департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Особливо гостро дана проблема відслідковується в невеликих фермерських та особисто-селянських господарствах, які не мають належних фінансових ресурсів для закупівлі дорогої імпортної техніки.

Питання забезпечення аграріїв сільгосптехнікою назріло давно.

У 2016 році Мінагрополітики України планує зосередитися на трьох основних завданнях, реалізація яких має докорінно змінити ситуацію:

  • - удосконалити програму фінансового лізингу техніки та збільшити обсяги фінансування, паралельно удосконалюючи митно-тарифні регулювання розвитку галузі шляхом відміни сплати ввізного мита на ввезення комплектувальних виробів та машинокомплектів для виробництва в Україні високопродуктивної техніки, а також на сучасне технологічне обладнання для забезпечення модернізації виробничої бази заводів;

  • - внести зміни до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» в частині встановлення, що вітчизняна техніка - це техніка, яка виготовляється в Україні діючими підприємствами-резидентами України, у тому числі спільними з іноземними партнерами та на нових виробництвах, створених із залученням інвестицій;

  • - розробити та втілити у життя інвестиційні проекти з налагодження виробництва високопродуктивних зернозбиральних комбайнів, тракторів та іншої інноваційної сільськогосподарської техніки і обладнання.

На Вінниччині є ряд потужних підприємств виготовлювачів сільськогосподарської техніки, які відомі не тільки в області а й за її межами, це такі як: ВАТ «Хмільниксільмаш»; ПАТ «Могилів-Подільський машинобудівний завод ім. С.М.Кірова» м. Могилів-Подільський; ТОВ «Краснянське СП «Агромаш» с. Красне Тиврівського району; ТДВ «Брацлав» смт. Брацлав Немирівського району; ПАТ «Калинівське районне підприємство «Агромаш» м. Калинівка; ТОВ «Вінмашпостач» м.Вінниця.

Вищезгаданими підприємствами в 2015 році виготовлено 813 одиниць сільгосптехніки на суму 93,2 млн. грн.

ВИННИЦА.info