27 квіт. 2017 17:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

218

0

Вода, сонце, вітер чи водень. У Вінниці говорили чи матиме Україна дешеву електроенергію

Вода, сонце, вітер чи водень. У Вінниці говорили чи матиме Україна дешеву електроенергію

 Про енергію майбутнього говорили у Вінниці 


Вода, сонце, вітер чи водень. У Вінниці говорили чи матиме Україна дешеву електроенергію

 Традиційними джерелами енергії є вугілля, атомна електроенергетика, гідроенергетика. Альтернативними є енергія сонця, вітру, біогазу, займає всього 2,5% ринку України. В країні активно розвивається сонячна енергетика, зокрема, у Вінницькій області найбільша в Україні кількість електростанцій. Чи будемо мати ми дешеву електроенергію, та які тренди в енергетиці майбутнього, говорили у Вінниці 27 квітня, під час дискусії «Енергоефективність: сучасний тренд чи необхідність?».

За словами директора Вінницької інжинірингової компанії «Подільський Енергоконсалтинг» Сергія Шакалова, для підняття конкурентоспроможності, потрібно йти шляхом здешевлення енергії.

«Конкурентоздатність країни на 50% залежить від вартості енергії. Відповідно, якщо енергія дорога, продукція країни не буде конкурентною. Традиційна (альтернативна – ред.) енергетика не використовує енергію, вона використовує акумулятори енергії, які були сформовані та отримує енергію з джерела, що називається сонцем. Вугілля, нафта, газ, атом, це все похідне певних процесів. Ми переходимо від споживання акумульованої енергії за багато років, яка буде постійно дорожчати, так як джерело не відновлюється, на ту енергію, яку ми отримуємо даром у великій кількості. Технології які дозволяють це робити, поки що достатньо дорогі. Але за останні 10 років сонячна панель, яка масово використовується в будівництві сонячних електростанцій, стала дешевшою в 20 раз.

Енергія повинна бути близько до безкоштовної, це та ціль до якої повинно рухатись будь яка прогресивна держава. Чим швидше Україна перейде на відновлювальні джерела енергії – сонце, вітер, біогаз, тим швидше наша країна стане конкурентноздатною порівняно з іншими», - переконаний Сергій Шакалов.

Вода, сонце, вітер чи водень. У Вінниці говорили чи матиме Україна дешеву електроенергію

Директор підрозділу Південно-Західна електроенергетична система УКРЕНЕРГО, яке займається передачею електроенергії магістральними енергетичними мережами від централізованих виробників до обленерго, Євген Дідіченко каже, що з стрімким розвитком альтернативної енергетики може виникнути дисбаланс в енергосистемі.

«Традиційні джерела енергії можуть зберігатись на складах, тому, відповідно ми можемо генерувати їх, коли потрібно. При зростанні альтернативної енергетики втрачається можливість системи виконувати балансування між споживанням та генерацією. Електроенергія повинна бути згенерованою і спожитою. Зберігання акумульованої сонячної енергії зараз є не можливим. Наразі керування балансом здійснюється шляхом регулювання електростанціями. В майбутньому нас очікує модель, за допомогою якої балансування буде здійснюватися шляхом впливу на попит електроенергії. Необхідно створювати акумулюючі системи. Зараз основним трендом в світі є створення «розумних мереж», - говорить Євген Дідіченко.

«Замість того щоб субсидіювати з держбюджету енергетичні компанії, потрібно витрачати кошти на енергоефективність. Це може суттєво вплинути на енергобаланс країни та зменшити енергетичну складову у валовому продукті. Щодо альтернативної енергії, то її потрібно балансувати, на це потрібні додаткові витрати», - переконаний Петро Лежнюк, професор Вінницького національного технічного університету, завідувач кафедри електричних станцій та систем.

Світові тренди в енергетиці

«На виставці в Ганновері, що була тиждень тому, продемонстрували тренди, які стануть масовими через 5 – 7 років. Водень – основа майбутніх технологій. Нещодавно вийшла новина, що Європа відмовляється від розвитку теплових електростанцій. Я радий цьому. Сподіваюсь, Україна теж до цього прийде. В сонячну електростанцію не потрібно пхати вугілля, вона сама собі отримує джерело, і це джерело є достатньо прогнозованим.

Щоб електроенергія та теплова енергія була дешевою, потрібно мати не дорогу потужність балансування. Світ це бачить в розвитку водневих технологій. Але зараз вони дуже дорогі, є проблема з накопиченням, перевезенням, з трансформацією. Проте ці технології вже є, їх видно», - розповідає Сергій Шакалов.

«У 2018 – 2020 році всі світові виробники авто матимуть електромобілі. Споживачі отримають вибір та буде конкуренція. Думаю, що вартість електромобіля буде як вартість звичайного дизельного авто. Але потенційно вони повинні бути й дешевшими», - говорить Сергій Шакалов.

«Також всі виробники мають концепцію по виготовленню авто з водневим баком. Але дана інфраструктура розвинена зараз менше ніж електромобілі. Тому поки що немає пропозиції», - додав Євген Дідіченко.

Вода, сонце, вітер чи водень. У Вінниці говорили чи матиме Україна дешеву електроенергію - фото 2

Вінниця.info